...Veni, vidi, cookie...

Dvojctihodné koláče

12. dubna 2008 v 8:43 | Terezka |  Moučníky
Tento recept opravdu stojí za vyzkoušení, výsledek je famózní.
Inspirováno Šárkou (http://dolcevita.blog.cz/)

Ingredience:

300g polohrubé mouky
700g hladké mouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
lžička citronové kůry
6 lžic oleje
3 lžíce rozpuštěného másla
150g cukru moučka
3 žloutky
kostka droždí
1/2 litru mléka

Tvarohová náplň, povidla, drobenka

Postup:
Nejdříve si uděláme kvásek: droždí rozdrobíme do misky, posypeme lžičkou cukru, dvěmi lžičkami teplého mléka a posypeme lžičkou hladké mouky. Misku zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vzejít.

Do velké mísy vsypeme obě mouky, přidáme všechny uvedené ingredience a přidáme kvásek. Těsto vypracujeme tak, aby se nám nelepilo na stěny mísy. Vytvarujeme bochánek, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2 hodiny. Dvakrát až třikrát během kynutí prohněteme, trošičku posypeme moukou a dáme opět kynout.

Těsto vyválíme na pomoučené ploše cca na 1.5cm silný plát, skleničkou vykrajujeme kolečka zhruba o průměru 6cm a prsty vytvoříme z kolečka čtvereček:)

Doprostřed dáme lžičku tvarohové náplně, spojíme protilehlé rohy a následně i ty zbylé, které vzniknou, až nám vznikne bochánek. Položíme jej spojem dolů. Bochánky s tvarohem uvnitř dáme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě jednou vykynout.

Mezitím si předehřejeme trobu na 220 stupňů.

Rozmíchaným vajíčkem potřeme okraje bochánků, doprostřed lžičkou naklademe povidla a posypeme drobenkou.
V předehřáté troubě pečeme cca 10min na 200 stupňů, tedy do zezlátnutí.
Z množství mouky je koláčků opravdu dost, můžeme taktéž vyválet dva pláty (jako na štrůdl), naplnit libovolnými náplněmi, zatočit a splést do copu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama