Ingredience:
kvásek (30g droždí, 1 lžička cukru, 2 lžičky teplého mléka, 1 lžička mouky, ze které pečeme)
400g polohrubé mouky
80g moučkového cukru
100g másla
1 vejce
125 ml mléka
citr. kůra
vanilkový cukr
Náplně:
Tvarohová
Maková
Povidla
kvásek (30g droždí, 1 lžička cukru, 2 lžičky teplého mléka, 1 lžička mouky, ze které pečeme)
400g polohrubé mouky
80g moučkového cukru
100g másla
1 vejce
125 ml mléka
citr. kůra
vanilkový cukr
Náplně:
Tvarohová
Maková
Povidla
Těsto důkladně propracujeme a vytvoříme bochánek (je trošku řidší) posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.
Během kynutí těsto několikrát propracujeme v míse, posypeme opět moukou a vrátíme kynout pod utěrku.
Po dvou hodinkách těsto rozdělíme na čtyři části - budou 2 věnce.
Během kynutí těsto několikrát propracujeme v míse, posypeme opět moukou a vrátíme kynout pod utěrku.
Po dvou hodinkách těsto rozdělíme na čtyři části - budou 2 věnce.

Postupně vyválíme části těsta jako na závin, doprostřed navršíme náplně, zatočíme a pořádně utěsníme. Následně vždy 2 válečky smotáme do copu a vytvoříme kruh.
Přeneseme opatrně na plech vyložený pečícím papírem a potřeme vajíčkem.


Vložíme do trouby a cca 10min necháme péct, poté přikryjeme alobalem a pečeme, dokud není povrch zlatavý, trvá to asi 50min.Po vytažení z trouby pocukrujeme a necháme vychladnout,
Věnce během pečení trochu popraskají, takže nějaká náplň vyteče.
Věnce během pečení trochu popraskají, takže nějaká náplň vyteče.


