...Veni, vidi, cookie...

Halušky

8. května 2008 v 8:22 | Terezka |  Těstoviny
Ingredience:
1kg brambor
200g polohrubé mouky
1 vejce
mléko
sůl
stroužek česneku

bryndza, slanina

Postup:

Brambory si nastrouháme najemnou do mísy, vymačkáme přebytečnou vodu, kterou během strouhání pustily, vklepneme vajíčko, přisypeme mouku, osolíme a přidáme mléko tak, aby mělo těsto konzistenci, jako těsto bramborákové.
Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu a hodíme do ní jednu testovací halušku, abychom zjistili konzistenci těsta. Pokud se rozvaří, dosypeme do těsta mouku. Jakmile drží pohromadě, je těsto akorát.
Buď pomocí haluškovače nebo na mokrém prkýnku tvoříme halušky, které okamžitě házíme do hrnce. Já je dělám na prkýnku, neb haluškovač nevlastním. Nožem vždy odřízneme kousek těsta, vytvarujeme do válečku a šup s tím do osolené vroucí vody.
Promícháme a jakmile vyplavou halušky na povrch, vybereme z vody a vsypeme do mísy.

Přidáme vyškvařenou slaninu a bryndzu.
Opatrně prohodíme, aby se nám halušky neproměnily v kaši a ihned podáváme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hana Hana | 30. října 2008 v 0:16 | Reagovat

Terezko, zítra jdu, oprava dnes jdu, do Tvých halušek...doma máme haluškovník, ale neměli jsme ho vždy a tak vím, že se dají halušky formovat i malou kávovou lžičkou a rovnou házet do vody. Trochu těsta do hrníčku a o jeho hranu sekat halušky do hrnce. Rovnou se Ti i naformují. Snad je to srozumitelné...příště můžeš vyzkoušet! A k haluškám bude Tvlj boršč! Co říkáš--dobrá kombinace, ne? Akorát je ÁZet budou mít asi jen maštěné...ony je mají rády i tak, jen nasucho!Pa pa!

2 haluska haluska | 27. října 2012 v 20:12 | Reagovat

Praveze poriadne premiesane s bryndzou aj s trochou horucej masti a navrch posypane oskvarkami zo slaniny su najlepsie. Haluska musi dole hrdlom klzat ;-)
kazdopadne dakujem za fotorecepty, mnohe su inspirativne

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama