...Veni, vidi, cookie...

Dýňová polévka nejen na Halloween

28. září 2008 v 6:08 | Terezka
Ingredience:
dýně Hokkaidó
máslo
zeleninový vývar (může být i z kostky, popř. lze použít i horká voda)
bobkový list
česnek
sýrové kapání:
vejce
strouhaný sýr
hladká mouka
Postup:
Pokud máme celou dýni , tak ji vydlabeme, nejlépe pomocí nože. Lžící je to fuška, nemaje vydlabovátko, takže jsem na tom byla podobně jako u sousedů.
Já tedy měla dýně půlku, ta celá, pravá halloweenská, čeká ještě na svůj osud a je zatím jistě pěkně vysmátá. Dýninu slupku jsem tedy okrájela pěkně nožem a bylo.
Nejlépe na woku, ale klidně i v hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou dužinu z dýně.

Orestujeme a přidáme česnek, stačí tak dva stroužky, nechceme, aby byla polévka více česneková než dýňová.

Jakmile je orestováno, přihodíme bobkový list společně se solí a zalijeme vývarem nebo horkou vodou.

Stáhneme teplotu a necháme dusit.
Dýňové kostičky postupem času začínají ztrácet své rovné hrany a rohy se jim pěkně zakulacují. A to je znamení, že je již dýně pěkně měkkoučká. ¨

Pokud se nám tekutiny nedostává, směle další přilijeme, rovněž můžeme dolít mlékem.
Tyčovým mixérem pěkně v polévce zavrtíme a máme hotovo.
K polévce můžeme přikusovat opečený chéb či bagetku. Já jsem ale vymyslela sýrové kápání, aby se z polévky stal hlavní obědový chod jak pro mě, tak pro děti.
Vajíčko smícháme s trochou hladké mouky a strouhaným sýrem.

Vytvoříme mírně tekuté těstíčko, asi tak, aby stékalo z vidličky. ¨

Do vroucí osolené vody těsto vidličkou "nakapeme" a hned promícháme, aby se nám neusazovalo na dně.

Chvíli provaříme, scedíme a propláchneme horkou vodou.

Podáváme na polévce jako ozdobu
a pro děti pod polévkou jako základ:)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 viki viki | Web | 28. září 2008 v 9:09 | Reagovat

Terezka,

dyňovú polievku som prvý raz jedla tu v Čechách u priateľových rodičov a je z toho láska na prvý pohľad! Ja som ju mala vylepšenú o biely jogurt, ktorý sa krásne drží na povrchu a keď ho človek rozmieša, vytvorí sa nádherná vizuálna mlsanica.... Toto sú presne tie husté a výdatné polievky na jeseň. Mňam! Tvoja vyzerá jednoducho a sýto. Hneď by som sa do nej pustila! Verím, že drobcom určite tiež chutila až boli dyňoví aj za ušami... .-))

2 Terezka Terezka | 28. září 2008 v 17:18 | Reagovat

Viki,

jogurt je samozřejmě možný, stejně tak creme fraiche nebo zakysaná smetana. Fantazii se meze nekladou. Stejně tak si dovedu představit opraženou houstičku nebo žampiony jako vložku do polévky.

Děti měly oranžové nejen pusinky, to je pravda :)

Mám teď polévkové období, takže zítra bude další recept...

P.S. Nemohu nějak k tobě na stránky, koukni na to, prosím.

3 schnytlik schnytlik | Web | 28. září 2008 v 17:50 | Reagovat

Je poblífčička ještě k tomu dýňová :) Včera jsem nakoupila dvě muškátovky, jedna jednoznačně dnes skončí takhle ( http://schnytlik.blog.cz/0809/dyne-kam-se-podivas-i ) a tu druhou asi taky zpolívkuju :D My teď máme taky období polévek, asi je to nějak nakažlivé i online :))

PPS: taky mi hamham stranky nefunguji :(

4 Terezka Terezka | 28. září 2008 v 19:19 | Reagovat

Jů, muškátovka je také moc dobrá, kouknu se po ní. Tato je z jihočeské záhrádky od našich.

V Rakousku jsem kupovala máslovou. Dá se u vás sehnat? Ta je moc moc dobrá.

Já se vzájemné online nákaze tedy vůůůůůůůbec nebráním :)

5 schnytlik schnytlik | Web | 28. září 2008 v 20:23 | Reagovat

Máslovou neznám :( Jak vypadá nebo se skrývá ještě pod jiným názvem?

Vcera jsme chteli za dynovym farmarem a farmar neni, farma neni...... Budeme muset najit nekoho jineho, ty ze superhyper nejsou tak dobry (ale mam seminka, zkusim vypestit sama)

6 schnytlik schnytlik | Web | 28. září 2008 v 20:41 | Reagovat

tak jsem hledala, ta maslova je tahle?

http://www.kcb-samen.ch/shop/product.php?cPath=801_9&products_id=91780

7 Terezka Terezka | 28. září 2008 v 20:59 | Reagovat

Já loni kupovala u "Číňanů" na Újezdě podobnou té, co jsi posílala v odkazu. To  by mě zajímalo, jak se jmenuje.

Ta máslová je Butternut, fakt vynikající, dělala jsem ji dětem jako jeden z prvních příkrmů. Koukni tady:

http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.all-creatures.org/recipes/images/i-squash-butternut-1.jpg&imgrefurl=http://www.all-creatures.org/recipes/i-squash-butternut.html&h=388&w=686&sz=16&tbnid=Sc5pnsrTB-DsYM:&tbnh=79&tbnw=139&prev=/images%3Fq%3Dbutternut%26um%3D1&start=3&ei=0tLfSOzYMouCngPYhsyNBA&sig2=AP6KQs2rNjaib22KmAxJkw&sa=X&oi=images&ct=image&cd=3

:) slušná délka odkazu...

8 Hana Hana | 28. září 2008 v 21:16 | Reagovat

Jupíííí Terezko,

díky moc za tip, jak naložit s hokaido dyní. Stále kolem ní chodím v našem Plusu, ale zatím jsem ji nekoupila, páč jsem nevěděla, co s ní. Zítra pro ni hned letíííím!

9 schnytlik schnytlik | Web | 29. září 2008 v 8:06 | Reagovat

Terezko: tak to mluvime o jedne a te same dyni, tj cucurbita moschata, as. butternut squash :) ma totiz nekolik (desne moc) kultivaru s ruznymi nazvy a v podstate muze vypadat tak jak ji mas v odkazu ty nebo velka zelena koule :))))

http://www.kcb-samen.ch/shop/ nebo http://www.bobby-seeds.com/de/Kuerbis-und-mehr/Speisekuerbisse:::12_14.html a taky http://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash

10 Terezka Terezka | 29. září 2008 v 12:11 | Reagovat

Aha, to jsem nevěděla. Děkuji za vysvětlení, jsem holt botanik amatér:)

11 schnytlik schnytlik | Web | 29. září 2008 v 17:19 | Reagovat

Terezko, to já taky, ale dnes jsem se byla trochu vzdělat v oblasti dýňové  a takhle to vypadalo

http://schnytlik.blog.cz/0809/dyne-kam-se-podivas-iii

12 Hana Hana | 3. října 2008 v 0:15 | Reagovat

Terezko, ta polévka je dar od boha. Ta hřála přímo u srdíčka. Tak lahodnou polívčičku jsem snad ještě nikdy nejedla. Moc moc děkuju! Kapání sice nevyšlo tak, jak mělo, ale zejména holčičkám to nevadilo.

PS. Máme ještě na zítra...

13 Hana Hana | 3. října 2008 v 0:16 | Reagovat

Jo, a ještě jsem zapomněla, že jsem i díky tomuto receptu měla konečně příležitost vyzkoušet svou novou WOK pánev!!! Byla to její malá premiéra...

14 Terezka Terezka | 3. října 2008 v 20:47 | Reagovat

Hani, ta polévka je dar ode mě k vašemu výročí, i když nakonec kovové nebylo:)

Jsem ráda, že chutnalo, zejména ÁZet a gratuluji k wokové premiéře. Teď už jsi zkušená hospodyně, máš přeci doktorát, na to nezapomeň, takže směle do dalších receptů (nejen) na woku.

15 Audra18MURRAY Audra18MURRAY | E-mail | Web | 15. února 2012 v 19:27 | Reagovat

I received my first <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> when I was 32 and that supported me very much. Nevertheless, I require the short term loan also.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama