...Veni, vidi, cookie...

Jablečný koláč džaldí-džaldí

14. září 2008 v 21:31 | Terezka |  Moučníky
Ingredience:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek krupičky
1 hrnek cukru
1 lžička prášku do pečiva
cca 1 kg jablek
1 lžička vanilky nebo skořice
200 g másla
Postup:
V míse smícháme všechny suroviny, včetně másla, které si necháme trochu v kastrůlku rozpustit.
Vidličkou promícháme a vznikne nám drobenka.
Vymazanou formu nebo pekáček vysypeme 3/4 směsi, pokryjeme nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme vanilkou nebo skořicí a zaprášíme vanilkovým cukrem. Na jablka nasypeme zbytek, tedy 1/3 drobenkové směsi.
Povrch koláče uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby, cca na 190 stupňů, záleží na typu trouby a na zkušenostech s ní.
Pečeme cca 35min. Před krájením necháme dobře vychladnout, nejlepší je to vydržet a krájet až druhý den. Spodní vrstva strouhanky se příjemně zvlhčí šťávou, kterou pustí nastrouhaná jablka a vrchní vrstva dodá koláči křupavou krustičku.
Otázka pro znalé. Proč se koláč jmenuje džaldí-džaldí? Děkuji za vysvětlení...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 14. září 2008 v 23:59 | Reagovat

Ahoj Terezko ;-) Tento jablečný koláč džaldí-džaldí, resp. recept, pochází z indické kuchyně a ve stejném znění ho uvádí i autor "Indické kuchyně" Vladimír Miltner (vyšlo v roce 1982), ale bohužel tam nenapsal nic o samotném názvu, což by mě taky zajímalo. Díky tvé otázce jsem zase po dlouhé době vytáhla z knihovny zapomenutou indickou kuchařku a rozhodně mám již pár nápadů, co by se dalo chutného připravit. Pustím se do "karí". Hodně pozdravů Tobě & mrňouskům!

2 Terezka Terezka | 15. září 2008 v 20:29 | Reagovat

Šárko, já jsem už prohledala kdeco,  na V. Miltnera jsem narazila, ale pořád se toho nemohu dopátrat. Zkusím ještě Rachada, ten by mohl vědět. Schválně... :)

Karí já ale jedině nepálivé, tak jsem moc zvědavá, co Tě v kuchařce zaujalo.

Měj se krásně a pozdravuj Edu, doufám, že vás už tuláci nezlobí:)

3 Hana Hana | 23. září 2008 v 1:19 | Reagovat

Tak tohle džaldí taky zkusím! Dnes jsem byla na jablíčkách, snad mi místní důchodci prominou...

V únorovém Apetitu je recept s tímto "podtitulem" taky, ale jeho autorka ho více nerozvedla. Škoda.

Pro mě je džaldí-džaldí koláč, kde je místo klasické placky těsta jen drobenka! :)

Jen jednu vadu asi receptík má...kdo to má s konzumací koláčku vydržet do druhého dne???

4 Terezka Terezka | 23. září 2008 v 12:10 | Reagovat

Hani, můžeš ho jíst hned, jen se bude více drobit. Důchodci jistě prominou, však to děláš pro dobro dětí. Ať ÁZet chutná, dej vědět.

5 Kamila Kamila | 24. srpna 2011 v 16:38 | Reagovat

Výborný koláč, zařazuji do svých oblíbených. Provoněl celou kuchyni a ostatní se nemohli dočkat na ráno, až se bude moci krájet. A další výhodou je, že se do něj dá hodně jablek, kterých máme na zahradě mraky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama