Ingredience:
rýže Arborio
cuketa
máslo
menší cibule
zeleninový vývar (může být z kostky zn. Alnatura, já použila domácí výroby)
čerstvé bylinky (majoránka, hladkolistá petrželka, dobromysl)
sůl
Postup:
Na pánvičce necháme rozpustit máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Ve chvíli, kdy je cibulka změklá, přidáme rýži a pečlivě promícháme, aby se jednotlivá zrnka obalila máslem.

Necháme maličko opéct.

A zalijeme první naběračkou vývaru.

Stále mícháme, necháme vývar vypařit a takto pokračujeme cca 3x.
Cuketu oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky a v momentě, kdy je rýžové zrnko již poloměkké, přisypeme do pánvičky k rýži. Opět zalijeme vývarem, osolíme a necháme vydusit tekutiny.

Při posledním kolečku do pánvičky vhodíme nadrobno pokrájené bylinky a promícháme.

Vzhledem k vysokému obsahu škrobu rýže Arborio to vypadá, jakoby byla v risottu smetana nebo sýr, ale opak je pravdou. Před podáváním je možné pro zjemnění přimíchat ještě lžíci másla, což já, máslový odpůrce, vynechávám...


Za takove paradni risotto by Te R.G. pochvalil :)