...Veni, vidi, cookie...

Tažený závin mit jablken

29. října 2008 v 9:15 | Terezka |  Moučníky
Meine kleine grosse Premiere

Ingredience:
250-300g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce oleje
1 lžička octa
osminka vlažné vody

jablka
šťáva z půlky citrónu a trocha nastrouhané kůry
hrozinky
skořice
rozdrcené sušenky, piškoty nebo strouhanka
vanilkový cukr
máslo

Postup:

Na pracovní desku dáme mouku, vajíčko, olej, ocet a zalijeme vodou (fotka ještě bez vody, bála jsem se, že mi to uteče někam do pryč všechno).
Mouky bylo tak 280g, záleží na druhu. Vypracujeme středně tuhé těsto, které nesmí lepit a přikryjeme nahřátým kastrůlkem, pod kterým jej necháme půl hodiny odpočinout.
V mezidobí rozehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme jablka. Nastrouháme, zalijeme šťávou z citrónu, přidáme trošku kůry. Rozdrtíme sušenky nebo piškoty, postačila by samozřejmě i strouhanka.

Uděláme si hodně místa na pracovní desce, připravíme si utěrku nebo plenu jako já, posypeme moukou a trošku vyválíme.
A teď je na řadě ta největší divočina. Rukama začneme těsto vytahovat do všech stran tak, aby bylo průsvitné jako papír. Jde to strašně dobře, těsto je jako z igelitu.
Nakonec je vytažené přes celý stůl. (je to špatně vidět, mělo se to prý fotit přes ruku, ale to mě, blondýnu, samozřejmě nemohlo napadnout :)
Okraje, které nejsou tak tenké, odřízneme nožem, nebo odstřihneme nůžkami, jako já a Nigella.

Dvě třetiny povrchu těsta posypeme rozdrcenými sušenkami, poklademe jablky, posypeme skořicí, rozinkami a vanilkovým cukrem. Zbylou třetinu pokapeme rozpuštěným máslem.
Pomocí utěrky rolujeme.

Smotaný závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozpuštěným máslem.(ehm, krapíteček jsem měla závin větší než plech, tak je z něj podkova. Mám ráda větší než velké věci:)
Vložíme doprostřed trouby a během pečení ještě alespoň třikrát potřeme rozpuštěným máslem. Pekla jsem asi 40min.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Hana Hana | 29. října 2008 v 14:12 | Reagovat

Wow! Terezko, kláda je to teda pořádná! Ale po nakrojení k zakousnutí. Jen mě trochu zmátlo to motání s pomocí utěrky/plíny, říkala jsem si, jak se pak té plíny zbavíš... :o

2 viki viki | Web | 29. října 2008 v 16:41 | Reagovat

Terezka, to je geniálne! Klobúk dolu! Si veľmi šikovná! Ja som závin nikdy nemala odvahu robiť sama :-( Robím ho s babkou --- ona je v tom majster! Naťahuje to po celom stole --- má na to špeciálny "závinový" biely obrus, na ktorom čaruje :-) naťahovanie cesta urobí strašne rýchlo, akoby vždy vedela, kam siahnuť... Závin potom stočí do kruhu. Nikdy ich nereže a nikdy nie sú rovné :-) Ižanský zvyk (Iža je dedina, kde sme všetci vyrastali :-) Strašne by som to chcela raz urobiť už sama. Mám teraz kopu jabĺk, tak drž palce :-) a ešte raz bravo! Mňam je to nádhera .-)

3 schnytlik schnytlik | Web | 29. října 2008 v 18:10 | Reagovat

Terezko, jak to jen říct? Čumím, jak umím! Krása! Chci taky!

Tažený závin je jedna z mnoha cukrářských lahůdek, na kterou nemám odvahu. Štrůdl jsem dělala několikrát, ale z "falešnýho" těsta, ev. z listového. Jednou jsem dělala roládu a nepodařilo se mi ji zamotat tak, aby jako roláda vypadala. V cukrařině jsem asi střevo.

4 Terezka Terezka | 29. října 2008 v 18:39 | Reagovat

Hanka:

pomocí plenky nebo ubrusu, jak píše Viky, se závin balí, pak se samozřejmě odstraní.

Viky a Schnytlik:

Holky, děkuju mockrát! Já mám ráda výzvy prostě, no...

Nejsem profík, o to více mě těší, že se dílo podařilo. Profi závin naleznete ještě horký na www.souk.cz

I když mi má ješitnost zvyšuje krevní puls, já si za svým závinem stojím :)

5 rachad rachad | E-mail | Web | 29. října 2008 v 20:21 | Reagovat

4: Tvůj závin je skvělej, a inspirativní! Jsi frajer!!:-) ...teda frajerka...

6 DolceVita DolceVita | Web | 30. října 2008 v 13:51 | Reagovat

Taky čumím Terezko na tu frajeřinu :o)

Dneska štrúdl mit jablken, zítra "kolatschen" ;-))) Objednávám si u tebe lekci na téma, jak se vytáhnout s taženým štrúdlem!

7 Terezka Terezka | 30. října 2008 v 20:09 | Reagovat

Dolcevita:

mám teď úlet na tradiční sezónní produkty z našich zeměpisných šířek. Úplně mě ten podzim bere.

Pokud ty si u mě objednáš lekci, tak já bych od tebe, "meine tschechische Nigella", také nějaké prosila. Bylo by jich asi tisícmiliónnadruhou.

OT včera jsme si v noci pustili Kuchařskou pohotovost a řízky toho charismatického pána na konkurenčním kanálu...Ještě teď mě bolí bránice :)))

8 Tea Tea | 31. října 2008 v 10:45 | Reagovat

Terezko, až teď v rámci štrůdlování, jsem objevila Tvůj blog, holt nejsem blogger, tak mi to chvilku trvá. :-) A musela jsem se smát, protože ve svém sešitě mám z doby dávno minulé opsaný recept z nějaké kuchařky s 300g mouky a postupně přepsáno na "asi 280g". Tak tady jsme se vzácně shodly. :-) Jinak musím vyseknout obrovskou poklonu, protože z tohoto množství je to opravdu přes celý stůl. Já dělám dvě placky na dvě nohavice. A i tak s tím mám co dělat, mám je zatočené jako holínky a je toho plný plech.:-))...Fakt super !!

OT, Babicu jsem náhodou viděla před časem na netu-TV stream a myslela jsem si, že je to nějaké amatérské video, nějaký fór, ten "šéfkuchař" mi přišel tak trošku jako "pod vlivem". A najednou bum, televizní hvězda je tady....taky mě bolí bránice.:-)))

Už jsi v oblíbených a hezky vař, ať se mám čím inspirovat...;-)

9 Terezka Terezka | 1. listopadu 2008 v 8:51 | Reagovat

Tea:

Děkuji za pochvalu! Vítám Tě a budu ráda, když se zase zastavíš.

Ano, Mr. Babica byl také na Stream(u), běží totiž v, pro mě, nekoukatelnou dobu. Ještě jedna vtipnost: kromě zdání, že je pod vlivem, je jeho gestikulace nápadně shodná  s J. Oliverem, kterého už zdárně kopírují Kucí v akci. Všimla sis?

10 schnytlik schnytlik | Web | 3. listopadu 2008 v 18:49 | Reagovat

Terezko (a taky Teo): mám to za sebou, patlala jsem se s tím celé odpoledne (dopoledne byl zajímavější program), a mám na vás dotaz. Jak to, přes celý stůl? Mně z toho vyšla hodně podivná záležitost, všude samá díra, nešlo to tahat atd. Nakonec jsem z toho uhňácala jednu nožku, kterou jsme s přehledem slupli, ale ta práce! Jsou dvě možnosti - buď mám levý lopatky nebo tu něco neštimuje :( Taky chci těsto jak z igelitu.... Prosím o podrobnější instruktáž!

11 Terezka Terezka | 3. listopadu 2008 v 20:09 | Reagovat

Schnytliku, já jsem těsto trošku rozválela a pak jej vytahovala, pěkně pomalu, od středu do stran a protrhlo se mi jen jednou, někde na kraji, jinak vůbec.

Ještě jedna vychytávka (od Rachada) je, že se nechá těsto pod kastrůlkem déle, jde to pak jednoduššeji. Já jsem to, pravda, u baklawy také měla pod kastrůlkem déle, neboť jsem ještě jednou rukou míchala krupicovou kaši, ale to byla náhoda, ne plán:)

myslím, že je to dobře vidět, že to je fakt přes celý stůl, sama jsem byla překvapená.

Nicméně jsem přišla na to, že když se to vytáhnout nepovede a jeden by to chtěl zkusit znovu, tak už se to děsně trhá. Na to jsem přišla rovněž u baklawy, tam jsem těch plátů tahala nepočítaně :)

12 Petra Petra | 22. května 2009 v 23:50 | Reagovat

Moc zdravim a patri Vam muj obdiv, delala jsem podle vas ted tazene testo poprve v zivote, protoze chci byt sikovna a nekupovat si phyllo, ale mit dobry pocit ze to dokazu sama.. NICMENE. nevim v cem byla chyba, poprve se testo tak trhalo ze letelo do kose rovnou, podruhe uz z toho neco vytahnout slo, ale misto sestnacti platu jsem byla schopna z tehoz mnozstvi udelat tak pet:D muzu dostat nejaky figl? bohuzel nikdo z rodiny tazene testo endela, tak nemuzu koukat pres rameno a ucit se:( moc diky

13 Petra Petra | 22. května 2009 v 23:51 | Reagovat

jeee pardon, on uz tu dotaz na tohle tema je..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama