...Veni, vidi, cookie...

Lasagne

5. listopadu 2008 v 20:03 | Terezka |  Těstoviny
Ingredience:
balíček lasagní
mleté maso (zhruba 300g)
mrkev
jarní cibulka
loupaná krájená rajčata v plechovce
zeleninový vývar (použila jsem Alnaturu)

bešamel:
máslo
hladká mouka
mléko
citrónová kůra
bobkový list
muškátový oříšek

rajčata
mozzarella
parmazán nebo Gran Padano

Postup:

Na másle orestujeme cibulku a najemno pokrájenou mrkev.
Přidáme mleté maso.
Pečlivě oddělíme vařečkou na malé části, aby se maso stejnoměrně opeklo. Osolíme, trochu opepříme a orestujeme.
Přilijeme vývar, loupaná rajčata a necháme na mírném ohni/plotýnce dusit do té doby, než se tekutina nezredukuje.
Trvalo mi to necelou hodinku.
Mezitím, co se maso dusí, si připravíme bešamel.
Rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Rozmícháme, přihodíme bobkový list a trochu citrónové kůry a na mírné plotýnce orestujeme.

Zalijeme mlékem a pečlivě mícháme, aby se nám nevytvorřly hrudky.
Přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme 10min. To vše děláme nejlépe se skoro 13kg závažím na jedné ruce :)
Nakonec opepříme a přidáme muškátový oříšek, který jsem však nepřidala, neboť jsem jej nenalezla:)

Pekáček si lehounce vymažeme máslem a dno pokryjeme tenkou vrstvou bešamelu. Naskládáme první vrstvu nepředvařených lasagní.
Na lasagne navršíme masové ragů, zalijeme bešamelem a přikryjeme opět vrstvou lasagní.
Lasagne poklademe na kolečka nakrájenými rajčaty, posypeme na kostičky pokrájenou mozzarellou a zlehka pocákáme bešamelem.
Rajčata přikryjeme poslední vrstvou lasagní a celé dílo zalijeme zbylým bešamelem.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupnů 40min.
Po 30min vyndáme z trouby a posypeme sýrem, vrátíme na zbytek času do trouby a sýr necháme roztavit.
Před samotným porcováním necháme chvilku odstát, aby se nám podařilo porci pěkně z pekáčku vyndat.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 5. listopadu 2008 v 20:43 | Reagovat

Na lasagne si brousim vařečky už pěknejch pár dní, ale pořád zbývaj zbytky, co nejdou strčit do mrazáku. Mám hlad, čekám na kobliha a kdybych neměla plnou pusu čokolády, tak olizuju monitor.

BTW: miluju modrou bačkůůůůůrku! Jo a je dost znát rozdíl mezi foto foťákovým a tedlefónovým. Jednoznačně posun o třídu výš :D

A teď úplně nakonec: navrhuji virtuální koštování něčeho dobrého :)))

2 Terezka Terezka | 5. listopadu 2008 v 20:49 | Reagovat

Příště bude růžová:)))

Ad kvalita fotek...teď to také vidím. A mám radost, že i ty z nich máš radost. Musím ještě nějak vymyslet upload do pc, nemám kabel, ale doufám, že mi bude večer pomoženo.

3 Hana Hana | 6. listopadu 2008 v 1:11 | Reagovat

Jéé, Terezko, tak jsi zvládla dát sem to lasagne after all!! Super. A já zase už vím, co jsem dnes, tedy včera koukaje na hodinky, zapomněla koupit---jarní cibulku. Poslední jsem šoupla do pečených brambor s červenou řepou. Jinak mám vše, i ten muškátový oříšek!

A k fotkám jen jedno, mě se líbily i ty z telefonku, a možná i víc? Nezapomeň, je malej, ale šikovnej :)  

Každopádně díky a ten kablík sežeň!

A modrá bačkůrka je fakt úúúžasná, to souhlasím!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama