...Veni, vidi, cookie...

Martinské rohlíčky

10. listopadu 2008 v 23:28 | Terezka |  Moučníky
Na sv. Martina opouštěla čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na rozloučenou (odchodnou). Proto se jim říká též vandrovnice.
Nalezneme je ovšem i pod názvem martiny, roháče či zahýbáky.
Dělaly se prázdné, nadívané mákem, méně často i tvarohem, švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly. Někde se sypaly mákem nebo se zdobily mandlemi.

Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

recept od Anuše Kejřové

Ingredience:
15 dkg másla
6 dkg cukru
2 žloutky
citrónová kůra
půl kg hladké mouky
3 dkg droždí
koflík mléka (dala jsem cca čtvrt litru)
lžička cukru, špetka soli

maková náplň (posledních osm kousků jsem udělala povidlových, neboť maková náplň došla)

Postup:

V míse utřeme změklé máslo s cukrem do světlé pěny, nebo do doby, kdy se krystalky cukru v másle rozmělní a vytvoří hladkou hmotu.
Přidáme žloutky a trochu citrónové kůry.
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, zasypeme troškou cukru a špetkou soli a necháme vzejít.
Mouku nasypeme do mísy a přilijeme vzkynuté droždí.
Vypracujeme středně tuhé těsto, které nakonec posypeme trochou mouky a necháme na teplém místě hodinku kynout.
Po uplynutí doby kynutí těsto svůj objem zdvojnásobí (nebála bych se říci, že v mém případě i ztrojnásobí).
Těsto rozdělíme na osm částí, z každé vyválíme placku, kterou nařežeme na čtvrtiny.
Pokud to vezmeme vědecky, tak by nám měl vzniknout tvar rovnoramenného trojúhelníku, na přeponu (tedy nejkratší část) naneseme nádivku a zavineme do válečku. Ohneme a vytvarujeme rohlíček.
Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a necháme ještě nakynout, cca 15min.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15min nebo do doby, kdy jsou rohlíčky zlaté.

Po upečení přesuneme na talíř a pocukrujeme.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 11. listopadu 2008 v 8:50 | Reagovat

Terezko, ty jsou krásný! Škoda, že nejde pár kousků poslat :( Patlat se mi s nima moc nechce, stejně by se mi nepovedli, a navíc by se dnešní hosté asi hodně divili, kdybych jim je naservírovala :)

2 Terezka Terezka | 11. listopadu 2008 v 9:47 | Reagovat

Schnytliku, hned bych ti jich několik poslala, obávám se, že se nesní.

Držím palce na dnešek a dej pak vědět, jak se ti die Gans povedla :)

3 schnytlik schnytlik | Web | 11. listopadu 2008 v 10:08 | Reagovat

Terezko, rozdej po sousedech, zajdi uplatit řezníka :)

4 Hana Hana | 16. listopadu 2008 v 21:25 | Reagovat

Terezko, sice jsem Tvé "Martinské" rohlíčky nestihla na svatého Martina, ale jako nedělní koláčky byly taky mňam mňam a repre.        U nás si na nich pochutnaly i ÁZet, takže nehrozí roznášení po sousedech!!!

Dělala jsem je s makem, povidly a rumovýma rozinkama (ty jen pro sebe a Elko!).

Sice jsem je nedovedla k takové dokonalosti jako Ty---tzn. zakrouceným rohlíčkům---ale i tak jsou moc dobré!!!

5 Jana Jana | 12. listopadu 2010 v 21:27 | Reagovat

Ahoj, tak mám za sebou první pokus. Recept jsem si trochu pozměnila, místo másla sádlo, trochu víc všeho (ale kdo ví kolik - váhu jsem nepoužívala).S těstem  se krásně pracovalo - na náplň jsem pozila mako-povidla. Zatím jsem vysledek nechutnala, ale podle všech ostatních smyslů to vypadá na mňamku.
Díky

6 Lenka K. Lenka K. | E-mail | Web | 8. listopadu 2011 v 14:47 | Reagovat

Terezko, díky za recept. Už jich mám nashromážděných několik a vybírám, podle kterého na sobotu upeču...
Kolik rohlíčků je prosím z této dávky?
Díky moc, Lenka

7 Terezka Terezka | 8. listopadu 2011 v 20:14 | Reagovat

6: Lenka K.,
dělala jsem je zrovna teď v sobotu, protože je přeci nebudu dělat na Martina, jako všichni, ne :)
jednoduchou matematikou vychází, že jich je 32. Těsto na osm dílů a z každého dílu jsou 4 rohlíčky.
Tak ať se vydaří!

8 katka katka | 11. listopadu 2011 v 12:56 | Reagovat

Nemela jsem je ani zdaleka tak uhledne, ale chutove byly bajecne, dekuju za recept.

9 Maty Maty | 3. listopadu 2012 v 0:18 | Reagovat

Hned zítra se do toho pustím, vypadají nádherně a já je slíbila upéct na Martinskou slavnost. Radši udělám jednu várku nanečisto. Jinak vědecký výklad mě pobavil, přepona coby nejkratší strana trojúhelníka je pro mě osobně převratná :D

10 Terezka Terezka | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 9:05 | Reagovat

9:Maty,
tak ať se podaří a slavnosti si užijete

11 MILENA MILENA | E-mail | 5. listopadu 2012 v 10:57 | Reagovat

Budu je dělat poprvé, tak jsem na ně strašně zvědavá.Na každou významější událost v rodině vždycky peču moravské koláčky, tak ted udělám změnu!!Doufám,že se zavděčím.

12 Terezka Terezka | E-mail | Web | 6. listopadu 2012 v 19:44 | Reagovat

11: MILENA,
určitě si pochutnáte, dejte pak vědět, jak jste pochodila.

13 karlaprazakova karlaprazakova | 9. listopadu 2012 v 15:07 | Reagovat

fantastický recept, už jdu na ně :-) díky

14 Terezka Terezka | E-mail | Web | 15. listopadu 2012 v 20:29 | Reagovat

13:karlaprazakova,
tak dejte vědět, jak jste si pochutnala.

15 karlaprazakova karlaprazakova | 19. března 2013 v 22:18 | Reagovat

pochutnala, povedly se a byly moc dobrý :-)[14]:

16 Terezka Terezka | E-mail | Web | 20. března 2013 v 19:37 | Reagovat

15: karlaprazakova,
tak to mám radost!
zrovna včera jsem rohlíčky dělala, 5ks pro mě s mákem, zbytek s povidly. a už není ani jeden...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama