...Veni, vidi, cookie...

Dobos-torta

15. prosince 2008 v 17:34 | Blondýna |  Blondýna peče
...jsem chtěla upéct dětem něco ke svačině, a tak jsem prohlížela nějaký časopis ve stylu Chvilka života nebo Rytmus pro tebe, kde mě zaujal moučník s všeříkajícím názvem "Fofrbuchta". Bylo to ale podle mě dost složité, nějak se tam mělo, tuším, smíchat všechno dohromady v jedné míse a jelikož nepsali, jak má být ta mísa veliká, tak jsem váhala, zda bych vůbec použila správnou velikost. Žádná kamarádka také nevěděla.

Pokračovala jsem v hledání a našla tohle. Připadalo mi to jako docela snadné a říkala jsem si, že bych si u toho stihla možná nalakovat i nehty.

Nejdříve se má upéct piškot. Tedy, vlastně, mají se upéct piškotové placky, abych byla přesná.
"Aha, to tedy ty plátky na obrázku v Culinaria Maďarsko nejsou jako BeBe sušenky?", říkám si. No dobře, no. Tak tedy hledám recept na piškot. Zkouším Apetit....nic. No tak! Sakra! Tam mají ty sympatické redaktorky přece vždycky vše, ne?
Jirkové Babica s Králem taky nikde nepekli piškot....uf. Co si počnu? Volám kamarádkám...Nic. A to jedna z nich pracuje v deníku AHA! Tak asi zase budu muset hledat v nějaké knížce, chjo. Tak beru tuhle: Kuchařská kniha labužník od Eleka Magyara. Tam nejsou obrázky! Hm, to jsem tedy na ten zázrak zvědavá. Oukej, tak jdu na to.

Ingredience:
6 vajec
12 dkg práškového cukru
12 dkg hladké mouky

V míse ušleháme bílky s cukrem a smícháme s moukou.

Přidáme našlehané žloutky a promícháme s takovou opatrností, abychom si neumazali tričko.
Vezmeme něco kulatého a podle toho obkreslíme na pečící papír kolo, které vyplníme těstem. To kolo musí být větší než zrcátko nebo cédéčko. Může to být např. dno z rozevírací dortové formy.
Placku dáme do trouby s pečeme do světlezlatavé barvy. To všechno uděláme 6x, a to prostě proto, abychom měli 6 piškotových placek.

Tohle bylo docela lehké, tak teď jdu smíchat ten krém z prášku, což bude, počítám, taky brnkačka. Cožeeeeee??? Ňáký šlehání něčeho ve vodní lázni? Co to je jako za blbosti? Volám holkám. Neberou to. Tak ještě jednou přečtu ten recept a svitne mi. Hrnec s vodou a na to miska. Plastová...To je asi blbost, ne? Proč to nepíší přesně? Jednou se mi samo položilo plastové prkénko na teplou plotýnku na sklokeramické desce a trošku se rozteklo, tak raději použiji mísu skleněnou. Tý jo, na to že jsem blondýna, jsem docela chytrá!

Krém:
1 smetana ke šlehání
20 dkg cukru
4 vejce
tabulka čokolády

Takže si nalijeme smetanu (někdo říká šlehačka, ale podle mě je šlehačka až ta našlehaná nebo ve spreji, jakou má rád jeden Kluk v akci), do ní nalámeme čokoládu, přisypeme cukr a necháme rozpustit. Následně přilijeme žloutky a promícháme. Jednou mi někdo říkal, že se to hlavně nesmí dělat naopak, tedy nejdříve smetanu míchat se žloutky a pak chtít přidávat čokoládu. Prý by vznikla míchaná vajíčka. Jako, ne, že bych tomu rozuměla, ale budu tomu tedy věřit.
Ve chvílil, kdy to máme promíchané a trochu zhoustlé, dáme prochladnout (kdyby směs náhodou prochladla nějak moc, tak si vezme Coldrex, ne?).

Teď se má vyšlehat máslo. A s čím? A čím? To tam zase nepíšou. Tak ho vyšlehám třeba s máslem, to máslo. A když vyšlehat, tak asi šlehačem. Tak šlehám.
Až když je ta čokožloutkosmetanová hmota chladná, opatrně ji zašleháme do másla a dáme do ledničky.

Už to máme hotové. Tedy, skoro. Teď ještě nějaký karamel nahoru. Jako karamely asi? Ale to tam zase nepíšou. Vracím se tedy ke Culinaria Maďarsko, tam to píší pro Maďary a asi i pro Tatary, to bych tedy mohla pochopit i já.
No tak to si dělají pr... legraci? Jenom se nechá rozpustit cukr na pánvi a je to karamel! To je super! Tak to jdu hned zkusit. Rozpouštím.

Rychle běžím pro kleště, kombinačky stačí, protože jsem si piškot vtipně dala na teflonové dno z rozevírací dortové formy a malilinkato to pálí. Točím s tím tak, aby se karamel rozlil všude tam, kam má (a bohužel i tam, kam nemá).
Ještě předtím jsem chtěla přelstít všechny, i toho pána, podle kterého se dort jmenuje, tedy pana Dobose a myslela jsem si, že když to naliji jen na olejem potřený plech nebo na teflonové dno z dortové formy, že to bude snazší, a že to pak jen připlácnu na piškotovou placku. Blbost! Nejde to sundat, praská to...
Prostě to lijte rovnou na piškot a nezkoušejte žádné inovace. Teď rychle nahřát nůž. Nemám ale plamen. Nikde. Jen v kotli vlastně..., ale tou dírkou, kterou je plamen vidět, mi nůž asi o 2 cm na každé straně neproleze. Co budu dělat? Zkusím odmontovat ten kryt z kotle. Nebo mám jít ven rozdělat oheň? Ale než bych asi doběhla zvenku s horkým nožem domů, tak by cestou možná malinko vychladl...Ještě mám sirky a zapalovač! Volám bráchovi. Nebere to. Tak se zamyslím...a už to mám! Budu ten nůž nahřívat na sklokeramické desce. Tak už ale rychle!
Nahřeju-krojím-nahřeju-krojím a bytem se line krásná vůně skutečně páleného cukru na sklokeramické desce. Nahřeju-krojím-nahřeju...ještě musím udělat 4 dílky. Nevadí, že přes bílošedý dým nic nevidím. Od rozdělané práce se přece neodchází. Téměř poslepu dokrájím poslední, tedy dvanáctý trojúhelník.
Celkem mi to tedy všechno zabralo asi tak 15min, počítám. Nebo víc?

Jdeme mazat. Ty piškotové placky. Jako když se nechumelí (a ono se fakt venku nechumelí) krémem pomažeme jednotlivé placky tak tence, jak tenké placky máme. Skládáme na sebe. Poslední pomažeme i zezvrchu a uhladíme, jak nejlépe umíme. Zbylou trošku krému si schováme do mističky a dáme do lednice.
Vůbec jsem nestihla vyfotit promazávání, protože jsem měla už nalakované nehty na jedné ruce a bála jsem se, že by se mi lak rozmazal.

Kolem dokola se prý dort dá zdobit vším, co člověku přijde pod ruku. Tak koukám a první pod ruku mi přichází čabajka. Je maďarská, tak jásám, že dort bude skutečně autenticky maďarský. Ale o čabajce ani uheráku zase nikde nepíší. Asi se nehodí kombinovat uzeninu s čokoládou, zřejmě.
Beru tedy mandle a trochu piškotů a umelu v mixéru. Tedy vlastně umixuji, abych byla přesná a ne jak ti lajdáci v kuchařkách.

Poházím strany dortu takovým grifem, který jsem získala při nahazování zdi zednickou lžící a dám uležet do ledničky.

Vezmeme sáček (mikrotenový nebo cukrářský), naplníme jej zbylým krémem, který na nás čeká v mističce. Na dort naskládáme karamelové trojúhelníky a pod každý uděláme kopeček z krému tak, aby to trojúhelník pěkně podpíralo a udělalo nám to pěknou vrtuli na povrchu dortu.

Doprostřed jsem dala ještě plátky mandlí a tím jsem skončila.

Je to taková rychlovka, řekla bych. Takže vlastně "Fofrdort".



 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 rachad rachad | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 0:27 | Reagovat

No to snad... No, není to tak hezký jako u pana Cuketky...ale na to, že jsi to dělala poprvý, ještě si přitom lakovala nehty a použila recept z časopisu...Není to zas tak špatný...No, přeci jen se radši ještě zeptej nějakýho odborníka, není to zase jako ....to...no úplně perfektní...:-(

2 schnytlik schnytlik | Web | 16. prosince 2008 v 7:22 | Reagovat

Zajimalo by mne, jestli jite doma něco jineho než sladkosti :D

Mne se ta Tvoje torta líbí, počin páně Cuketky je sice krásný, ale Ty se nemůžeš přeci zaobírat tvorbou miniatur :D Byste se z toho nenajedli :)))

3 Terezka Terezka | Web | 16. prosince 2008 v 9:05 | Reagovat

Rachade, s panem Cuketkou se přece nemůže nikdo srovnávat...Víš o nějakém odborníkovi, který by mi poradil? Mám spoustu všetečných dotazů (nejen o maďarské kuchyni...v současné době především o židovské)

4 Terezka Terezka | Web | 16. prosince 2008 v 9:08 | Reagovat

Schnytliku, jíme především vše ostatní, kromě sladkostí :)

Já jsem tu rozhodně nechtěla vytvářet dobošokonkurenční tahanici, kdo ho má lepšího. To na plné čáře vyhrává pan C :) Já si jen chtěla večer pohrát...

5 burmajones burmajones | E-mail | 16. prosince 2008 v 12:31 | Reagovat

týjo.... já jsem se bavil ,-) seš skvělá :-)))

6 Terezka Terezka | Web | 16. prosince 2008 v 15:05 | Reagovat

Burmajones, já se taky bavila. A bavím :)

7 rachad rachad | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 21:31 | Reagovat

3: Na všetečné dotazy je tady pan C. a jeho fórum. Proč židovská? Jsi prosemita? Dám ti kontakt na Gastronauta (toho to živí), nebo napiš na Praktické kulinárium - Yva se o židovskou kuchyň intenzívně zajímá. A jestli tě zajímají jen nějaký kraviny tak mi zavolej do klubu :-)) Mimochodem, nechci radši posuzovat kdo ho má lepšího, ale rozhodně ho máš většího :-D

8 cukína cukína | 17. prosince 2008 v 0:28 | Reagovat

haha vy tu o mě beze mě :))) krásná doboška to je terezko!!!

a ten karamel je finta fň  :) u popisu tvorby karamelu jsem to prožíval znovu. děsná sranda že jo? sekundy tikají, kramel hoří, tvrdne, nůž pálí, chledne. nervy pukají :) etc etc :) love it!

9 Terezka Terezka | Web | 17. prosince 2008 v 8:50 | Reagovat

Kuju, pane Cé. Ježiš, ještě, že sem nechodí pan 1R, máte tam chybu, o MNĚ se pice, tedy píše:))

Měl jsi to rozleželé, nebo lépe řečeno, dotyčný obdarovaný, i když byly placky silnější?

Ta moje je v podstatě takový předstupeň k Somlósským nočkům. Daly by se vykrajovat, jedna báseň..

Jo, karamel je nejvíc adrenalin! Až nebudu vědět, do čeho bych, tak si dám hodinku s karamelem.

10 cukína cukína | 17. prosince 2008 v 16:11 | Reagovat

1R tu určo někde je a učo MI bechne žhavým karamelm po glově :)

11 Terezka Terezka | Web | 17. prosince 2008 v 18:36 | Reagovat

Nene, to je moje nightmare...on tu není. Kdyby byl, tak se ozve. Bojííííím se dopředu.

Žhavý karamel je pěkná sviňa, to by se Cukíně utavila šťopka, ani by nemrkla.

12 Hana Hana | 18. prosince 2008 v 23:12 | Reagovat

Terezko,

jen se divím, že jsem na svém telefonku neměla zmeškaný hovor! Že bych už nebyla kamarádka???

PS. Recept na piškot totiž náááhodou mám! Ale smůla, nezavolala jsi! A to jsem snad ještě byla při smyslech...

13 Kumpán Kumpán | 3. ledna 2009 v 12:41 | Reagovat

Já se asi budu stěhovat... ;)

14 rybicka rybicka | Web | 3. ledna 2009 v 17:26 | Reagovat

Krásný, dala bych si!

15 schnytlik schnytlik | Web | 19. ledna 2009 v 12:10 | Reagovat

Tomu rikam vychytavka, ja koncim s tim nakupem v Makru :D

16 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 23. dubna 2010 v 11:10 | Reagovat

Bomba, moc pěkný, taky bych se do něčeho takovýho měla pustit... Ale ten karamel... lepivý ruce a všechno

17 Hana Hana | Web | 14. prosince 2011 v 3:52 | Reagovat

Vypadá dobře, ale asi bych to udělala bez toho karamelu a piškotů.

18 Terezka Terezka | Web | 14. prosince 2011 v 17:21 | Reagovat

17: Hana,
a jak byste to dělala Vy?

19 Hana Hana | 4. ledna 2012 v 23:53 | Reagovat

[18]: Špatně jsem se vyjádřila, nechala bych jen ten piškot a nedávala bych na něj ty karamelové trojúhelníky. Na mě by to s karamelem, asi bylo přeslazené. Jinak se mi recept a výsledek líbí.

20 Helen Helen | E-mail | Web | 18. března 2017 v 14:45 | Reagovat

Dobrý recept. Anna miloval mou dceru.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama