...Veni, vidi, cookie...

Špenátový quiche

7. prosince 2008 v 1:08 | Terezka |  Zelenina
Jedná se o modifikaci Jamieho receptu na křehký koláč, recept je jen vydělen čtyřmi, aby těsto vyšlo na jeden korpus. Zkouška s celozrnnou moukou dopadla, myslím, dobře...

Ingredience:
125g celozrnné mouky
62,5g másla
1 vejce
sůl

náplň:
čerstvé špenátové listy zbavené řapíků a důkladně vyprané
smetana
vejce
ementál
sůl, pepř
česnek
chilli paprička

Postup:

Na vál či pracovní desku nasypeme odváženou moku, do ďůlku vyklepneme vajíčko, posolíme a nastrouháme máslo.
Rychle zpracujeme těsto a necháme alespoň hodinu odpočinout zabalené v potr. fólii v lednici.
Odpočaté těsto rozválíme dotenka mezi pečícími papíry nebo potravinovou fólií. Tady jsem, co se potrfólie týče, panna, takže volím pečpapír.
Na vyválené těsto přiložíme formu, abychom viděli, jak jsme na tom. Těsto by mělo přečnívat o tolik, kolik měří stěna formy.
Těsto opatrně přeneseme do máslem vymazané otevírací formy a upravíme stěny. Okraje seřízneme a dno propícháme vidličkou.
Z alobalu vytvoříme "hada", kterého stočíme a lehce položíme na těsto. To proto, aby se při pečení nezbortily stěny dovnitř. (tento fígl nemám samozřejmě ze své hlavy, aby si někdo nemyslel. To mi poradil jeden mistr světa žlutého pásku, myslím, že se jmenuje Mr. Cassata nebo tak nějak :)
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 stupňů do doby, než je korpus předpečený. Chvilku před koncem odstraníme alobal, aby se upeklo i dříve schované těsto. Korpus dáme stranou, aby trochu prochladl.

Mezitím, co se pekl korpus se na másle s troškou olivového oleje zlehka opekl na plátky pokrájený česnek společně s, na tenké proužky pokrájeným, kouskem chilli papričky. Přihodila jsem špenát, rychle promíchala, zalila smetanou a osolila.
Necháme smetanu zredukovat, odstavíme z plotýnky, přidáme vejce, nastrouhaný sýr, opepříme a promícháme.
Nalijeme na předpečený korpus a dáme zapéct do trouby.
Lze konzumovat asi i teplý, ale na to se nějak nestihlo... Čas? A co, že jsem dělala? No, co asi...:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 8. prosince 2008 v 21:29 | Reagovat

Ten vypadá skvostně! Navíc se mi líbí "nelistové" těsto, který mi moc nejede... A špenát, tak ten miluju. Kdo ví, jestli na něj narazím při nákupu...

2 Terezka Terezka | Web | 10. prosince 2008 v 6:37 | Reagovat

Schnytliku, ano, listové těsto já také ne-e. Neříkej, že je špenát nedostatkové zboží...i když, co si tak matně vybavuji, tak to se zásobením D obchodů zeleninou není tak žhavé, ne? Kalkar tedy prý špatný :)

3 schnytlik schnytlik | Web | 10. prosince 2008 v 9:16 | Reagovat

S tou zeleninou je to takové všelijaké. V běžném obchodě za běžné ceny docela běžne narazíš na tuhle plesnivé rajče, tak shnilou papriku, ale v globálu, je to asi lepší než co jsem viděla naposledy v Čechách. Ale když si připlatím (a zvážím cestu do centra), tak můžu mít zboží prvotřídní kvality. A když říkám připlatit, myslím připlatit - kilo rajčat 10-16 euro, běžná cena teď něco kolem 3 :(  

A sever mi moc nepřipomínej, mně se tím směrem tááák nechce....

4 Bali Bali | Web | 10. prosince 2008 v 10:38 | Reagovat

Vypadá nádherně, hned bych se zakousla ;-)

Quiche pečeme dost často, já většinou z kupovaného listového těsta(mám radši). Manža si většinou dělá těsto své, křehké.

Z celozrnné mouky je určitě velmi chutné. Asi to budu muset někdy vyzkoušet.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama