...Veni, vidi, cookie...

Vánoční cukroví

13. prosince 2008 v 8:37 | Terezka |  Moučníky
...pro letošek hotovo! cukroví poslouží jako vánoční dárek spolu ještě s dalšími "(snad)jedlými" dárky. Mně už to všechno běsnění kolem vánoc* způsobuje dost výrazné šrámy, takže tiše doufám, že ozdobená židle, nezapálené svíčky na adventním věnci a absence purpur, koled a plastových jesliček v čele se St.Clausem a soby nezpůsobí těm, pro které jedině ty vánoce budou mít v budoucnu význam, vážná traumata. A jestli jo, tak to alespoň budou mít na koho svést.

* - ano vánoce se píší s velkým V, ale pro mě jsou s malým prostě
Linecké
21 dkg hladké mouky
14 dkg másla
7 dkg cukru
citr. kůra
1-2 žloutky

Postup:
Všechny suroviny pokojové teploty zpracujeme.

A uložíme odpočinout do ledničky.

Vyválíme, nejlépe mezi pečícími papíry dotenka a vykrajujeme libovolné tvary. Snažíme se mít stejný počet tvarů s dírkou jako tvarů bez dírky. Proč asi :)

Upečeme ve vyhřáté troubě, do světle růžova. Necháme vystydnout a slepíme rybízovým džemem.


Vanilkové rohlíčky
ty letošní jsou Šárčiny, u našich se dělaly s mandlemi a musím říct, že ty oříšky mají fakt něco do sebe...
(původní text je zachován)

150 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
100 g másla
50 g mletých lískových oříšků
1 žloutek
vanilka a moučkový cukr na obalení

Postup:

Nejprve si nasucho opražíme lískové oříšky a v utěrce (pleně) je promneme, abychom se zbavili co největší části slupky. Oříšky se navíc opražením krásně rozvoní.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto.

Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme ho v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem).
Z kousku těsta vytvoříme váleček, nakrájíme na stejně velké dílky a tvarujeme válečky, které posléze ohneme a vznikne rohlíček. Zbytek těsta uchováváme v lednici, aby zbytečně neměkklo.
Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.
Vložíme do krabice, utěsníme alobalem a necháme rozležet.


Medvědí pracny

35 dkg hladké mouky
28 dkg másla
25 dkg cukru
12 dkg ořechů
skořice, utlučený hřebíček
vanilka
2 vejce
1 lžíce holandského kakaa

Postup:

Všechny suroviny dáme na pracovní desku.

A vypracujeme těsto, které dáme odpočinout do lednice.



Do nevymazaných formiček vtlačíme těsto a upečeme ve vyhřáté troubě. (fotky těsta ve formičkách jsem nestihla, tak si je s dovolením vypůjčuji od svého skorodvojčete...děkuju, Tez

Upečenými rychle bouchneme, aby vypadly z formiček a půlku obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkou.

Druhou půlku necháme tak, jak jsou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hana Hana | 13. prosince 2008 v 16:15 | Reagovat

Nááádhera! Nemám slov! Voní mi to až sem!

2 Papaja Papaja | Web | 15. prosince 2008 v 11:57 | Reagovat

Terezko,

Ty jsi přímo super-výrobna cukroví. A tohle všechno jsou moje nejoblíbenější druhy :-))) Krása!

P.

PS: Perníčky se včera docela vyvedly a dokonce jsem i fotila :-) Teď přijde to zdobení...

3 schnytlik schnytlik | Web | 15. prosince 2008 v 14:51 | Reagovat

Cukroví už je se.... snědené, trochu taky rozdané, perníčky došly... Nevím, jestli mám začít znova nebo si užívat to, že už nic nemusím :)

Moc mě zajímá ta ozdobená židle....

4 Terezka Terezka | Web | 15. prosince 2008 v 20:21 | Reagovat

Papajo, děkuju... těším se na tvoje fotky!

5 Terezka Terezka | Web | 15. prosince 2008 v 20:22 | Reagovat

Schnytliku, hlasuji pro variantu č. 2:)

ozdobenou židli ti vyfotím

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama