...Veni, vidi, cookie...

פלודן

20. ledna 2009 v 21:17 | Blondýna |  Blondýna peče

Flódni-Floden-Flodny-Fluden

Nedám si pokoj, dokud nevyzkouším vše nebo dokud se něco vysloveně, strašně moc, nepovede.
To je dobré motto, ne?

Nejvíc osvědčený postup, jak něco upéct je, najít si nejdříve obrázek a pak se pídit po receptu. Připomíná mi to dobu, kdy jsem si z Bravíčka vystřihla fotku Jordana z NKOTB a chtěla mít patku jako on a kadeřnice to ne a ne pochopit.

Takhle jsem viděla obrázek v Culinarii Maďarsko a zamilovala se na první pohled. Jenže tam ten recept nebyl, takže jsem hledala všude možně, volala jsem na Židovskou obec, ale tam mi také nepomohli, stejně tak na Izraelském velvyslanectví. Když jsem jela okolo, tak jsem se ptala toho odstřelovače nebo ostřelovače nebo jak se jim říká, těm hlídačům v neprůstřelných vestách, jestli bych nemohla dovnitř, že bych potřebovala jeden recept.

Vzpomněla jsem si, že každý říká, že když něco neví, že to vygůgluje. Sedla jsem si tedy k počítači a zadala vygůglovat tečka cz. Bohužel to nějak nefungovalo, tak jsem zkusila ještě zavolat našemu pánovi IT odborníkovi v práci a ten mi poradil, že to mám napsat anglicky.
Našla jsem tam toho dost a nakonec jeden recept vybrala.

Dozvěděla jsem se i dost zajímavých věcí, např. to, že maďarská židovská komunita zrušila prozvání presidenta László Sólyoma před dvěma lety (dvoumama rokama?) na chanukovou večeři, protože odmítl veřejně odsoudit Maďarskou gardu. Prezident doslova řekl: "Je mi to líto, jelikož mám moc rád flodni".

Ingredience:

Těsto
250g hladké mouky
125g másla
13g moučkového cukru
špetka soli
100ml bílého vína
2 žloutky
6g droždí

Maková náplň
175g mletého máku
125g cukru
15g medu
10g rozinek
10g namletých piškotů
125ml vody
citrónová kůra
vanilkový cukr

Ořechová náplň
150g nahrubo namletých ořechů
125g cukru
30g namletých piškotů
13g medu
15g rozinek
125ml vody
pomerančová a citrónová kůra
vanilkový cukr

Jablečná náplň
375g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
30g rozinek
22g nasekaných vlašských ořechů
22g namletých piškotů
skořice

Povidlová náplň
povidla rozmíchaná s troškou rumu


Postup:

Nedříve ze všeho je důležité udělat těsto. Do mísy jsem dala vše, co je na těsto potřeba a smíchala. Vůbec se nemusí dělat kvásek ani nechat kynout, jen se to prostě uplácá do válečku a dá odpočinout do lednice.
Zatímco si těsto dává dvacet v lednici, je potřeba připravit náplně. Přiznám se bez mučení a trochu se stydím, ale makovou náplň jsem nedělala. Mohla jsem to někomu vzít z blogu vlastně... Já jsem ale trubka. No nic, už je to venku. Prostě jsem tu náplň koupila, no. Tak se snad nikdo, kdo to jedl, neosypal anebo se při čtení toho, že jsem použila konvenient, neosype. Neměli totiž mletý mák a já nevím, jak bych ho doma umlela. Vlastně jsem ho mohla nastrouhat, ne? Tak příště...

Ořechová náplň se dělá naprosto stejně jako ta maková, tedy se koupí. No, to by bylo už dost silné kafe, bych řekla a dovolila bych se v tom případě malinkato srovnat třeba s někým, kdo vystupuje v TV jako šéfkuchař. Ořechovou jsem udělala sama. Opravdu. Helejďtese.
Dáme do kastrůlku vodu, med a cukr a svaříme.

Sypké suroviny nasypeme (jak jinak) do mísy a zalijeme tou svařeninou nebo jak bych to nazvala.

Smíchané to necháme stát, aby se to pěkně všechno navzájem vsáklo.
Už zbývá poslední krok, a to jablka. Nastrouhat a se vším, co jsem napsala v receptu, smíchat.
Když už to máme všechno nachystané, je čas na vysvobození těsta z chladu. A také na rozpálení trouby. Někdo si také ještě stihne nalakovat nehty, protože je důležité u vaření dobře vypadat.
Těsto se rozdělí na pět částí. A teď pozor! Teď přijde ta hlavní finta, kterou pochopí jen ti chytřejší z nás. Tři placky upečeme a dvě necháme syrové. Jasný???
Vyválíme tenkou placku, vykrojíme podle něčeho kulatého a propícháme vidličkou.

Peče se tak na 170 stupňů do světlehnědomedovokaramelové barvy. Udělají se tam takové puchýřky, takže každý, kdo chodí na solárko nebo se někdy spálil na slunci, protože se nenamazal, ví, že je to upečené právě podle těch puchýřků.
Kdo si myslí, že už je to hotové, tak se plete, protože ta pravá show teprve začne.

Na dno rozevírací dortové formy dáme ten jeden ze dvou neupečených plátů. (To znamená, že nám ještě jeden zbyde). Na těsto nandáme makovou náplň a pěkně, opravdu pěkně a poctivě rozetřeme.
Mák přiklopíme upečenou plackou.
Na upečenou placku rozetřeme ořechovou náplň a zase přiklopíme upečenou plackou.
Jdeme do finále a za všechno vážně dík...tedy, na upečenou placku přijdou jablka.
Teď už zbývá ušpinit poslední nůž a namazat upečenou placku povidly. Na povidla se položí ta zbývající neupečená placka. Pamatujete, že byly dvě, že jo?
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 50min při 170 stupních.

Necháme do rána vychladnout, ořízneme po obvodu, aby to pěkně vypadalo a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Děkuji za tuto fotku Pivli. Nejdřív jsem to chtěla jen tak vzít a dělat, že jsem to fotila já, ale jelikož by to hned všichni poznali a protože neumím fotit, tak to píši tedy popravdě, no :-)

Dort byl překvapením na záhořské Maďarsko a aby to bylo co nejvíce stylové, tak jsem jej doplnila i taženým závinem. Pěkně celou akci popsala Šárka a jelikož neumím ani tak hezky psát, natož fotit, tak vše k vidění a přečtení zde:


kdo to je?:)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pivli Pivli | E-mail | Web | 20. ledna 2009 v 21:56 | Reagovat

Vtipně a krásně napsáno.

Jojo, není nad to, když se věc dělá opravdu poctivě!

Fluden byl moc dobrý!

A odpověď na hádanku vím!!!:-)))

2 olu olu | Web | 20. ledna 2009 v 23:06 | Reagovat

a to se to jí fakt jako syrové?ty dvě placky? má to nějaký speciální důvod? omlouvám se, že jsem nezačala pochvalou za nádherný dortík :-) ale tohle mi palice nějak nebere :-D

3 DolceVita DolceVita | Web | 21. ledna 2009 v 2:38 | Reagovat

Super Terezko :-) Dávám do článku odkaz a nyní už jdu na adresu www.mojepostel.cz - potřebuji se konečně vyspat a ty taky neponocuj ;-)

4 Terezka Terezka | Web | 21. ledna 2009 v 8:54 | Reagovat

1: Pivli,

modří mlčí a na hádanku neodpovídají :)))

2: Olu,

samozřejmě, že se to nejí syrové. Část textu se mi nějakým záhadným způsobem neuložila a právě obsahovala info, že se to ještě zapeče. Nemyslím si, že by to bylo mojí blond barvou vlasů. Ale možné je vše, že...

Děkuji za komentář, samozřejmě tím jsem měla začít :)

3: Šárko,

jestli jsi šla navštívit www.mojepostel.cz, tak jsi to jistě myslela vážně:)

Já jsem skoro vstávala, když ty jsi mi sem psala... :(

5 schnytlik schnytlik | Web | 21. ledna 2009 v 9:03 | Reagovat

Terezko, a jak reagovali ti ostrelovaci? TO by mne moc zajimalo! :)

6 burmajones burmajones | E-mail | 21. ledna 2009 v 15:22 | Reagovat

jupí

konečně můžu blondýnku něčemu přiučit.

mletý mák se nekupuje, protože mletý mák rychle žlukne.

co udělá chytrá blondýnka, která chce umlít mák a nemá mlýnek a blbě se jí to strouhá?

ta chytrá blondýna smíchá mák s krystalovým cukrem ve správném poměru a dá to do toho přístroje, který má doma.ano, je to ten drtič, jak se v něm míhají takové ty nožící z nerezi.

na pár vteři to zapne a je to: z máku a krystalového cukru vzniká směs drceného máku a práškového cukru vonící čerstvotou.

je to tzv. fofrsměs.

7 schnytlik schnytlik | Web | 21. ledna 2009 v 17:26 | Reagovat

burmajones, to musím zkusit, protože stejně jako blondýnka s parádníma nehtama, jsem přemýšlela, jak ten mák umlýt. A hle, ono je takové jednoduché řešení! Takže už to vidím: zítra budou nudle s mákem!

8 schnytlik schnytlik | Web | 21. ledna 2009 v 17:28 | Reagovat

Ehm, ehm, chtěla jsem říct umlít.... (proč tu nefunguje tlačítko EDIT?!?!)

9 burmajones burmajones | E-mail | 21. ledna 2009 v 18:17 | Reagovat

schnytlík: moje babička, veselá to žena, občas při vaření nudlí s mákem prozpěvovala: "nůdle, s mákem, zamíchaný ptákem...."

10 schnytlik schnytlik | Web | 21. ledna 2009 v 18:44 | Reagovat

Tak takhle vtipnou babičku nemám :o)

11 Terezka Terezka | Web | 21. ledna 2009 v 19:14 | Reagovat

8: Schnytliku,

už jsem si chtěla zahrát na 1R, ale stihla jsi to včas :D

Nudle s mákem bych si dala taky. Ale já nejsem chytrá blondýna :)

12 DV DV | 21. ledna 2009 v 21:09 | Reagovat

Tak na tenhle koláč flödni myslím od doby, co jsem si ho dala v budapěšťské kavárně Central..A taky mě zklamalo, že v Culinarii nebyl! Nevím sice, zda někdy najdu odvahu se do něj pustit, ale ta vzpomínka je hodně dráždivá..Teda na ten trik s nepečnou plackou bych nepřišla!

13 Martina Martina | 21. ledna 2009 v 23:44 | Reagovat

Super, moc jsem se pobavila při čtení receptu a  kromě toho to vypadá na moc lákavou pochoutku. Nikdy jsem o tom neslyšela. Vyzkouším co nejdřív.

14 Terezka Terezka | Web | 22. ledna 2009 v 8:01 | Reagovat

12: DV,

Ano. Za vše může Culinaria! :)

13: Martino,

to je právě to. Člověk stále hledá a někdy i najde....A o tom to celé je :)

Až vyzkoušíš, napiš. Budu se těšit

15 Janina Janina | E-mail | 22. ledna 2009 v 8:18 | Reagovat

Moc pěkný dortík. Úplně se mi sbíhají sliny.

Nedalo mi to a včera jsem se koukla do Culinárie (říkala jsem si -aspoň se namlsají oči) a já teda vedle obrázku mám i recept (stránka židovská kuchyně). Je tam teda jiné složení těsta a placky dávají všechny nepředpečené, ale asi ho autorka dostala od jiné hospodyně.

16 Dv Dv | 22. ledna 2009 v 11:32 | Reagovat

Hm..musím se podívat ještě jednou:) A jo...je tam, já ho vždycky hledala v kapitole o cukrárnách..

17 Bali Bali | Web | 22. ledna 2009 v 12:27 | Reagovat

Týjo, takové práce a my to sežrali jen tak?

18 Terezka Terezka | Web | 22. ledna 2009 v 12:46 | Reagovat

15, 16: Já tam viděla obrázek a recept ne. Nebo jsem slepá anebo nevím :) Tento recept je od jedné maďarské Židovky (z Toleda:))

17: Bali,

to mi připomíná nějaký film, ale nevím :)

19 Yva Yva | Web | 23. ledna 2009 v 2:50 | Reagovat

Fluden mi vždycky připomínal podobně vrstvený koláč zvaný štedrák nebo někdy také skladaník, který se na Slovensku tradičně peče na Vánoce (jen se u něj nechá to těsto vykynout).  Kdo se nechal inspirovat od koho, nemám potuchu.  Tak jako tak, oba koláče jsou strašně dobré, a ten Tvůj se opravdu hezky vydařil.  Člověku se chce do toho talíře rovnou hodit šipku. :o)

20 toffo toffo | E-mail | 23. ledna 2009 v 14:40 | Reagovat

Terezko, píšeš moc hezky.

21 Terezka Terezka | Web | 23. ledna 2009 v 22:45 | Reagovat

19: Yvo,

děkuji a mohu potvrdit, že šipku jsme skočili s radostí. Budu ho co nejdříve opakovat, lid si jej žádá :))))

20: Toffo,

děkuji.

22 Terezka Terezka | Web | 25. ledna 2009 v 13:44 | Reagovat

18:

Takže jsem si toho receptu fakt nevšimla, já měla za to, že ten recept je na to husí stehno nebo co to tam je vedle :)))))))

23 Dv Dv | 25. ledna 2009 v 16:25 | Reagovat

Yva: a postup na štědrák by nebyl?

24 Martina Martina | 25. ledna 2009 v 22:26 | Reagovat

Dobrá zpráva pro všechny brunety: Zvládneme to taky! Teda tak rovné vrstvy jako Terezka nemám, ale je to dobrééé ;-) Děkuji Terezce za to, že to objevila a vyštrachala recept a také Pivli za to, že to vyfotila tak, že jsem to prostě musela zkusit.

BTW s tím  těstem se báječně pracuje, ani jsem to neválela, ale jen tak rukama roztahala po pečícím papíře, práce jedna radost. Výsledek <a href="http://picasaweb.google.cz/martina.prague/Flodni?authkey=MfK7DlzNjUs&feat=directlink" target="_blank">zde</a>

25 vlaďka vlaďka | E-mail | Web | 27. ledna 2009 v 12:24 | Reagovat

Tak teď ještě aby to zkusily zrzky. Ještěže jsem si tu hlavu obarvila, vypadá to nádherně. Až zpracujeme ten sacher, co tu pořád ještě leží, hned se do toho pustím. Terezko, máš můj obdiv. Já musím nejdřív promyslet, kterou část postupu můžu svěřit Danýskovi bez obav, že se mi přizabije :)

26 Terezka Terezka | Web | 27. ledna 2009 v 13:35 | Reagovat

24: Martino,

děkuji.

Já jsem si při své polodemenci fakt nevšimla, že ten recept je u obrázku v Culinarii, takže jsem hledala. Ale zase jsem se dozvěděla spoustu věcí, takže to nebylo zase tak na škodu.

Bohužel se nedostanu na fotku Tvého výtvoru :( a jsem táááák zvědavá

27 Martina Martina | Web | 27. ledna 2009 v 15:03 | Reagovat

Terezka:

Dala jsem teď odkaz ke svému jménu jako web, to by už mělo jít otevřít.

O víkendu možná dokončím maďarský trojboj a po Somloi galuska a Flodni se konečně vrhnu i na tu Dobošku, hrozně se těším na "řezání" karamelu.

28 viP viP | 27. ledna 2009 v 21:02 | Reagovat

Fotka Flódni v reportáži ze "sněžného Maďarska" u Šárky mě dostala, tak jsem se těšil na recept. Pravda, množství ingrediencí na začátku mě trochu zaskočilo, ale zas postup je tak krásně napsaný, že jsem to musel zkusit. A funguje to a je to strašně dobrééé! Vynechal jsem jen to lakování nehtů. :-)  Už je po něm. Díky! Je super.

29 Lotte Lotte | E-mail | 29. ledna 2009 v 13:31 | Reagovat

Děkuji  za ten recept. Navštěvuji stránku Šárky pravidelně a narazila jsem na tento recept, který jsem se snažila různým způsobem hledat, když jsem zhlédla upečení tohoto "dortu" na TV Paprika. Málo času na zapsání a hlavně dlouhé, na TV Paprika.cz nelze najít-velmi nedokonalé stránky. Díky mockrát, opsala jsem si jej a určitě si jej udělám. Zdraví Hradilová

30 Terezka Terezka | Web | 30. ledna 2009 v 11:44 | Reagovat

28: viP,

děkuji za pochvalu, i za vyzkoušení receptu. pokud by byla fotka, tak pošlete, budu se těšit.

A příště prosím dodržet popis přesně, tedy i s lakováním nehtů :)

31 Terezka Terezka | Web | 30. ledna 2009 v 11:46 | Reagovat

29: Lotte,

určitě jej zařadíte mezi pravidelně pečené dorty, o tom jsem přesvědčena. TV Paprika má bohužel nejen nekvalitní stránky, ale i špatně udělaný dabing, takže jako inspirace ano, ale konkrétní recepty je lepší dohledat někde jinde.

32 viP viP | 31. ledna 2009 v 10:23 | Reagovat

30:

Fotky bohužel nemám, se to nějak nestihlo - možná příště, protože určitě bude příště (a pak zase a ještě a ...). A ty nehty - nevím nevím, jestli tento bod receptu nějak zásadně ovlivní výslednou chut - asi ho zas vynechám :-))

33 jenik2205 jenik2205 | E-mail | Web | 14. února 2009 v 22:46 | Reagovat

Hlásím taky povedenou flodni a zároveň v rámci hledání a pídění dalších informací ohledně tohoto zázraku se mi podařilo najít zajímavý maďarský blog ohledně vaření a brzy vyzkouším další dobrůtky. Foto přinesu již brzy, bude-li zájem.

34 Lucka_B Lucka_B | Web | 16. února 2009 v 17:44 | Reagovat

Terezko, obrázek mého výtvoru jsem umístila na náš web:-)

35 Terezka Terezka | Web | 17. února 2009 v 12:48 | Reagovat

33: Jenik2205,

na další maďarské dobroty se už teď těším a foto je POVINNOST :)

34: Lucka_B,

teď jsem koukala, je to paráda! Moc se ti povedl a pro Honzíka tedy příště bez máku, co? :)

36 Katastrofa obecná Katastrofa obecná | 14. května 2009 v 15:50 | Reagovat

je to fakt trapný blog katastrofa je tady velke kulové jsi největší pič.....

37 tornado-lou tornado-lou | E-mail | 14. května 2009 v 15:53 | Reagovat

Recept sem vyzkousela, kolac se povedl. Byl pravda bez povidel (byla jsem nabeton presvedcena, se mam kelimek povidel doma, jenze se ukazalo, ze je to horcice) ale vubec mu to neubralo na krase. Je vazne dobry, takovym tim klasicky, znamym zpusobem. Jako neco, co by upekla babicka.
Pristi tyden ho udelam znova na oslavu narozenin, tentokrat i s povidim, jen v nadivkach trosku uberu cukru.

38 Terezka Terezka | Web | 15. května 2009 v 19:45 | Reagovat

36: Katastrofa obecná,
?

39 Terezka Terezka | Web | 15. května 2009 v 19:46 | Reagovat

37: tornado-lou,
věřím, že i bez povidel to musela být dobrota! Přesně tak. Jako od babičky...

40 loan loan | E-mail | Web | 28. srpna 2011 v 12:59 | Reagovat

Don't you recognize that it's correct time to get the loans, which can make your dreams come true.

41 loans loans | E-mail | Web | 7. listopadu 2011 v 14:38 | Reagovat

I would like to propose not to hold back until you get enough money to buy goods! You can get the home loans or short term loan and feel yourself free

42 Street view Street view | Web | 23. června 2017 v 3:16 | Reagovat

•    I've read all your information that you shares in your article and I really love it. Thank you for sharing this post. I appreciate it.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama