...Veni, vidi, cookie...

Carbonaratky al forno aneb Karbanátky v troubě

8. února 2009 v 20:06 | Terezka |  Maso
Měla jsem zálusk použít mleté hovězí na lasagne se schnytlikem, ale nakonec jsem se nechala unést jinam. Malinko podobné placičky jsem už dělala v létě, ale tyhle jsou stejně jiné a ne, že ne.

Ingredience:
mleté hovězí maso
vejce
majoránka
sůl
pepř
chlebová střídka namočená v mléce
cibule
česnek
sýr nahrubo nastrouhaný (značku nechám na každém, já použila mladou goudu)
200ml hovězího vývaru

Postup:

Do mísy dáme maso, koření, vajíčko, střídku z chleba namočenou v mléce, nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek (dost mě teď baví používat jednostroužkový, nějak víc mi chutná)
Pořádně promícháme (nejlépe rukou) a přidáme nahrubo nastrouhaný sýr.
Ještě pořádně promícháme a vytvarujeme placičky, které obalíme lehounce ve strouhance a klademe na sádlem vymazaný plech.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na cca 190 stupňů. V průběhu pečení podléváme vývarem a vypečenou šťávou.
Zatímco se karbanátky pečou, připravíme si přílohu. Uvařené osolené brambory slijeme, přidáme do nich plátek másla a přiklopíme pokličkou. Ohřejeme mléko, nalijeme na brambory, metličkou rozmeteme a přidáme uvařené kroupy (já trhané). Promícháme a máme nastavovanou kaši.
Podáváme s něčím zeleným, protože jaro už je za dveřmi, chřipková epidemie graduje a lidem se začínají zapalovat lýtka.
a ještě kaše v kokotce s pokličkou
A nedělní odpoledne by mělo být korunováno domácím zákuskem.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 8. února 2009 v 20:11 | Reagovat

Mnam! Karbose jsem nemela asi milion let! Asi prijdou na radu pristi vikend. Jo, a nastavovanou kasi, hmmmm, tu bych vlastne mohla uz zitra :)

2 schnytlik schnytlik | Web | 8. února 2009 v 20:19 | Reagovat

Jo, a luxusni misticka a v ni bodnutej rozmarynek :)

3 Terezka Terezka | Web | 8. února 2009 v 20:45 | Reagovat

2: luxusní mistička z gastrobazaru :)))

4 viki viki | Web | 8. února 2009 v 21:47 | Reagovat

mňa(m) zaujal domáci zákusok. čo je to? čo je to? tvaroh a jablká? vyzerá šťavnato a veľmi priateľsky :-))

5 Terezka Terezka | Web | 8. února 2009 v 22:17 | Reagovat

4: Viki,

ano, ano, ano...

Momentální inspirace. Tvarohové těsto pomazané tvarohem rozmíchaným s medem a troškou mléka, posypané nahrubo nastrouhanými jablky se skořicí a drobenkou.

6 Dv Dv | 8. února 2009 v 23:19 | Reagovat

Proč se ty karbanátky v troubě podlévají? Jak se znám, já bych to omylem nalila přímo na maso a neomylně ho rozmočila..Karbanátky jsem už v trobě dělala, ale nepodlévala. Ale dělala jsem je na pečíčím papíře a byly trochu rozsýpací..

7 Terezka Terezka | Web | 9. února 2009 v 7:27 | Reagovat

6: Dv,

podlévala jsem se až ve chvíli, kdy se "zapekly", a to z důvodu, aby se mi:

a) nepřipékaly dál

b) povedly šťavnaté

c) vytvořila "omáčka"

8 viki viki | Web | 9. února 2009 v 17:08 | Reagovat

Karbanátky sú vlastne po našom "fašírky" -- len u nás doma sa zvykli piecť normálne v oleji na panvičke. Pečené v trúbe ale asi nebudú tak mastné? Vyskúšam to.

9 DolceVita DolceVita | Web | 10. února 2009 v 9:08 | Reagovat

Karbanátky v troubě, to je vychytaná záležitost :-) Dělám to taky tak. Nikdo si ani nevšimne, že se vaří. Jen kdyby to tak provokativně z té trouby nevonělo, že jo? To se karbanátky hned prozradí. Podlévám pivkem, ale za to by ti pochvala od V ani B nejspíš nepřišla :o)

10 olu olu | Web | 10. února 2009 v 11:39 | Reagovat

myslím, že velká vychytávka dělání v troubě je značná úleva pro kuchařku. Dělá-li totiž toto jídlo pro početnější ansábl, stráví u plotny třeba hodinu a ty první karboše už jsou takové přešlé... Babička v troubě smaží i řízky na rodinné obědy. Tam se ale o tukové úlevě nedá mluvit, protože plavou v hlubokém plechu plném oleje :-D

11 Terezka Terezka | Web | 10. února 2009 v 11:55 | Reagovat

8: Viki,

jasně, karbanátky se u našich také smažily.

Moje verze v troubě...Nejde snad ani tak o ten přepálený tuk, cholesterol atp. Ale já nesmažím proto, abych neměla potřísněnou sklokeramickou desku :)))

Mastné nejsou vůbec. Jsou krásně šťavnaté a dietní :D

12 Terezka Terezka | Web | 10. února 2009 v 11:57 | Reagovat

9: Šárko,

voní to pekelně dobře, což mi náramně vyhovuje. Vadí mi po smažení ten odér, který prostě je i v momentě, kdy je zapnutá digestoř a otevřené okno :)

Když se to pivo povaří, tak alkohol zmizí a myslím, že ti, co jedí mé risotto podlité vínem by to slupli jako malinu, i s pivem. Problém je jiný. Pivo se u nás doma nevede :)

13 Terezka Terezka | Web | 10. února 2009 v 11:57 | Reagovat

10: Olu,

babička smaží v troubě a tu troubu pak myje kdo? :)

14 viki viki | Web | 10. února 2009 v 14:45 | Reagovat

Terezka, argument so sprznením sklokeramickej dosky zvíťazil nad túžbou eliminovať mastnosť samotných fašírok :-) umývať to po vyprážaní rezňov je horšie ako vyhnanstvo - hoooodne dobrý tip! :-)

15 lucianka lucianka | E-mail | Web | 10. února 2009 v 19:36 | Reagovat

Fajn napad a hlavne inspirace na "nevimcoudelatkveceri". :) Jako syr padl trojuhelnicek blatackeho zlata. Dekuji za potouchnuti, karbose uz opravdu veky nebyly...

16 Terezka Terezka | Web | 10. února 2009 v 20:22 | Reagovat

15: Lucianko,

přesně tak, dovedla bych si představit i nivu! :)

...a děkuji za komentář

17 lucianka lucianka | E-mail | Web | 10. února 2009 v 20:59 | Reagovat

:) ta bude priste :)

18 burmajones burmajones | E-mail | 14. února 2009 v 17:29 | Reagovat

Dneska jsem dělal to samý, akorát bez toho sýra.

Děláme to s Terezkou podle Babici.

Kdo má goudu, dá goudu.Kdo nemá goudu, dá ajdam.Kdo nemá ajdam, nedá nic.

19 Terezka Terezka | Web | 17. února 2009 v 12:46 | Reagovat

18: Burmajones,

podle Babici? tohle dělal?

20 Míša Míša | E-mail | 17. února 2009 v 20:14 | Reagovat

Ahoj Terezko, a ty jako už deset dní nevaříš? Mám volat paní Sociálku? P.S. karbošky dělám taky v troubě, protože není všude bordel a smrad, přesně jak píšeš. I když na začátku je narychlo osmahnu, aby se zavřely a netekla šťáva a pak není třeba ani podlívat. Pusu všem tvým hladovým krkům.

21 Terezka Terezka | Web | 18. února 2009 v 7:12 | Reagovat

20: Míša,

technika se vzbouřila, nejdřív umřel foťák a pak počítač. Samozřejmě vařím, takže až budu mít někdy volnou chvilku, podělím se.... :)

22 Išiko Išiko | 18. února 2009 v 20:19 | Reagovat

Ahojky, karbenátky i řízky dělám ve friťáku, nemusím to hlídat, nastavím čas, pípne ajeto :-D A s nivou je určitě zkusím, musí být mňamózní, že by v sobotu ??? Ta kokotka vypadá dobře, no pro pět dospěláků je praktičtější 5litrový hrnec ☺

23 věčný kritik věčný kritik | E-mail | 20. února 2009 v 18:18 | Reagovat

Dobrý den,

a ted slovo do pranice. Karbanátky a nebo karbenátky ??

To jsem zvědav co z Vás začne padat.

24 věčný kritik věčný kritik | E-mail | 20. února 2009 v 18:34 | Reagovat

A jak řikaj Karbošum v Brnu?

A ví někdo, co je to Hacke Peter?

Tak si zatim zkuste lámat hlavy, když se tu nevaří....

25 Terezka Terezka | Web | 21. února 2009 v 18:18 | Reagovat

23 + 24: Věčný kritiku,

jednoznačně karbonarátky, od italského Carbonara.

V Brně jim říkají Bigmek :)

Hackepeter aneb Mett je prostě tatarák. Ví každej :)

Ono se vaří, ale technika stávkovala. Už se to jde napravit...

26 vecny kritik vecny kritik | E-mail | 21. února 2009 v 22:18 | Reagovat

Jo to ví každej až na to. že hackepetera dělali soudruzi v NDR z vepřového. Originál byl z panenky. A nejsem si jist, jestli v Brnu neřikaj Veletržni Bigmek

27 Bambina Bambina | E-mail | 8. března 2009 v 0:05 | Reagovat

Moje kamarádka dělá v troubě na plechu řízky. Ještě jsem k tomu nesebrala odvahu, ale líbí se mi ten nápad - nestát půl dne u plotny a mít všechny upečený najednou. Karbenátky oder řízky. Mimochodem Rakušáci říkají karbanátku faschierte Laberl, což zní děsně, ale chutná to skoro stejně ( a určitě ho od nás okopírovali).

28 maryrose maryrose | Web | 19. června 2015 v 4:53 | Reagovat

nebankovní půjčka online chýnov :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama