...Veni, vidi, cookie...

Polévka z červené čočky a hroznového vína

2. března 2009 v 12:31 | Terezka |  Polévky
Ingredience:
cibule
česnek
bobkový list
nové koření
skořice
mletý kmín
sůl
hroznové víno
červená čočka
rozmarýn
sýr nebo smetana nebo mléko (já dala domácí labneh)

Postup:

Na oleji z hroznových peciček, může být však i jakýkoli jiný, osmahneme cibulku, přidáme celou skořici, bobkový list, nové koření a rozmarýn.
Když je cibulka už zlatavá, přidáme česnek a krátce orestujeme.
Postupujeme rychle, aby nezhořkl.
Červenou čočku propláchneme vodou a nasypeme k cibuli s kořením, které se již v oleji krásně rozvonělo.
Zalijeme horkou vodou, posypeme drceným kmínem a necháme vařit. Po 10 minutách, které čočce stačí k tomu, aby změkla, přidáme vypeckované kuličky hroznového vína.
Až víno změkne, zjemníme smetanou, zakysanou smetanou, mlékem, sýrem...prostě čímkoli, co máme po ruce. Já jsem dala 4 kuličky domácího sýra labneh.
Krátce provaříme, aby sýr povolil, rozmixujeme a přecedíme přes sítko.
Podáváme zakápnuté olejem z hroznových peciček.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 2. března 2009 v 12:45 | Reagovat

kdo nemá labneh dá ajdam :D

Vypadá to parádně, samý dobrý věci. Škoda, že jsem víno snědla k svačince...... Příště no.

2 Terezka Terezka | Web | 2. března 2009 v 17:00 | Reagovat

2: Jistě! a kdo nemá ani jedno, dá tam kečup :)

3 viki viki | Web | 2. března 2009 v 17:11 | Reagovat

mňam mňam mňam mňam mňam.... a viki len dementne mňamká. vyzerá to.... mňam! *Terezka kde kupuješ červenú čočku ?

4 Išiko Išiko | 2. března 2009 v 18:35 | Reagovat

Vypadá to krutě jedle. Mě by spíš zajímalo, kde se dá sehnat olej z peciček ?

5 Pischkotek Pischkotek | E-mail | Web | 2. března 2009 v 21:08 | Reagovat

tady nekdo v posledni dobe ujizdi na hroznu ;o) myslim, ze tenhle recept zkusim :o))

6 Terezka Terezka | Web | 2. března 2009 v 21:19 | Reagovat

3: Viki,

červenou čočku kupuji ve Farahu váženou nebo už balenou v DM či Countrylifu.

Dementní mňam na entou je nejvíc možné vyjádření míry zásahu polévkou :)

7 Terezka Terezka | Web | 2. března 2009 v 21:20 | Reagovat

4: Išiko,

olej z peciček mám z Německa, ale dá se koupit i ve Farahu, pokud jsi z Prahy.

Není to nutnost, prostě kdo nemá z peciček, dá jinej :))))))

8 Terezka Terezka | Web | 2. března 2009 v 21:21 | Reagovat

5: Pischkotek,

to je čirá náhoda...až vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnalo.

9 Kytka Kytka | 3. března 2009 v 22:02 | Reagovat

A já myslel, že ty pecičky se na začátku vybíraj právě proto, aby se z nich dal vylisovat ten olej (-: Zní to zajímavě, určitě někdy vyzkouším.

10 Terezka Terezka | Web | 4. března 2009 v 6:35 | Reagovat

9: Kytka,

jistě. Vesničané by to jistě takto udělali :)

11 Kytka Kytka | 11. července 2009 v 21:23 | Reagovat

Trochu později, než jsem myslel, ale vyzkoušel jsem to a je to dobré.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama