...Veni, vidi, cookie...

Rajská omáčka

31. března 2009 v 13:15 | Terezka |  Maso
Má nejoblíbenější, moje favoritka, mé numero uno.
Na klasická jídla české kuchyně existuje nespočet variací, každý dělá tu svoji nejlepší, podle rodinného receptu, takže co rajská, to, v podstatě, originál. Někdo raději kořeněnou, jiný sladkou, někdo zahušťuje, jiný přidá perník, někdo nakonec smetanu, další vaří s mrkví, s badyánem....
Tahle je prostě ta moje.
I když to není práce na 10min, tak se rozhodně vyplatí čas investovat a nepoužívat žádné konvenienty. Vše pěkně od základu, jak by to dělaly naše (pra)babičky.
Rajskou jsem si připomněla u Papáji a kdo by chtěl ještě, u Šárky se servíruje se sekanou a hrnečkovým knedlíkem.

Ingredience:
hovězí žebro
cibule
mrkev
petržel
celer
domácí hovězí vývar
rajský protlak (passata)
cukr
celá skořice
mletý hřebíček
nové koření
celý pepř
med
máslo


Postup:
Maso vcelku si na trošce oleje s máslem zprudka orestujeme ze všech stran.
Buď můžeme současně vařit ještě vývar, jako to dělala Papája, nebo si vyndáme svůj zmražený, jako já. Vývar mám v mrazáku vždy, stačí jej jen večer vyndat a nechat v lednici rozmrazit.

Maso vložíme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme ještě mrkev, celer, petržel, bobkový list, nové koření, zakryjeme pokličkou a necháme vařit do změknutí.
Už teď se těším na extra silný vývar, který nám tím vznikne... To bude polívka...

Mezitím si na oleji s máslem orestujeme cibulku, přidáme trošku cukru, na špičku nože mletého hřebíčku, celou skořici, bobkový list, nové koření a pár kuliček černého pepře.

Cukr necháme zkaramelizovat, koření rozvonět a zalijeme passatou. Naředíme ještě vývarem ze sousedního hrnce.
Necháme pomalu vařit a propasírujeme přes husté síto.
Vmícháme lžičku medu (ten můj je pastový-krémový)
a do omáčky dáme rozpustit oříšek másla.
Voila!
Teď už zbývá jen nakrájet maso a uvařit přílohu. Já jsem pro své strávníky zvolila těstovinovou rýži.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 31. března 2009 v 15:04 | Reagovat

Chutě mi děláš, stejně jako Papája.

No nic, už je na seznamu a bude mezi prvními jídly expedovanými z nové kuchyně :)

2 Terezka Terezka | Web | 31. března 2009 v 19:20 | Reagovat

1: Schnytlik,

to bude doma radost, co? :-)

3 Pivli Pivli | E-mail | Web | 1. dubna 2009 v 7:56 | Reagovat

A kde je kečup?

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 1. dubna 2009 v 12:00 | Reagovat

Jinak -rajská je to nádherná, voní až sem do Motola! :-))) Krásné, chutné fotečky.

Dělám podobně (z passaty + plechovku loupaných rajčat). Skořici dávám špetku mleté na konci a místo medu hnědý cukr.

Mňam, mňam.

Ale nabízí se varianta s kečupem a maso bych opláchla a použila třeba na guláš...nebo ne? :-)))

5 Terezka Terezka | Web | 1. dubna 2009 v 12:58 | Reagovat

3. + 4. Pivli,

dostaneš asi kečupem do hlavy :o)

Já na začátku také nechám zkaramelizovat cukr a ten med jsem dala až nakonec, aby byla ještě sladší. Kdybych měla šlehačku ve spreji, tak jí rajskou, samozřejmě, ozdobím. Nejlépe vanilkovou :o)

6 Pivli Pivli | E-mail | Web | 1. dubna 2009 v 22:29 | Reagovat

5. :-)

Nebo zkus čekuládovou šlehačku, až se bude roztékat, udělá to extra speciálo barvičku. A ta chuť!

7 burmajones burmajones | E-mail | 4. dubna 2009 v 17:45 | Reagovat

si dělejte prdel z babicy, ale když se opeče rajskej protlak na oleji,zaleje vodou a povaří..... a zasype hromadou skořice, to je lahůdka

8 a-art a-art | E-mail | 28. července 2009 v 17:16 | Reagovat

Jo,naprosto dokonalý. Nenech si radit tento způsob je fakt bomba.
přeji hezký dny
a-art

9 Shark Shark | E-mail | 22. prosince 2015 v 1:18 | Reagovat

Doporučuji osmažit nejen cibulový základ, ale přidat kořenovou zeleninu, pak zalít právě tím vývarem a nechat provařit. Poté rajský protlak, passatu a atd....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama