...Veni, vidi, cookie...

Masové kuličky na rajčatech podle Marcelly Hazan

8. dubna 2009 v 0:13 | Terezka |  Maso
Konečně na ni došlo. To bylo radosti, když jsem si ji koupila! Po neustálém listování, pročítání a představování si výsledné chuti klasických italských receptů je tu první realizace.

Ingredience:
krajíc dobrého bílého chleba (já jsem dala rustikální bagetu)
1/3 šálku mléka
450g mletého hovězího masa (měla jsem cca 400g)
1 lžíce velmi jemně nasekané cibule
1 lžíce nasekané petrželky
1 vejce
1 lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce čerstvě nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano
muškátový oříšek (ten jsem vynechala)
sůl, pepř
jemná, suchá, neochucená strouhanka (v mém případě kůrka z použité bagety)
rostlinný olej (dala jsem olivový)
1 šálek čerstvých zralých rajčat oloupaných a nasekaných nebo rajčat v plechovce

Postup:

Střídku z chleba nebo bagety natrháme, zalijeme mlékem, dáme na plotýnku a jakmile se mléko do střídky vsákne, vidličkou rozmačkáme a necháme vychladnout.
Do mísy dáme maso, vejce, sůl, pepř, sýr, petrželku, cibuli, olivový olej a chleba s mlékem.
Rukama promícháme, ale nemačkáme.
Tvarujeme kuličky o průměru cca 2,5 cm a obalujeme ve strouhance. Já jsem použila kůrku z bagety, kterou jsem rozsekala v mixéru.
V původním receptu se kuličky smaží na oleji, já jsem však naskládala do zapékací misky, do které jsem kápla pár kapek olivového oleje.
Vložila jsem do vyhřáté trouby a při 200 stupních pekla cca 30min. V polovině doby jsem kuličky otočila.
Mezitím, co se kuličky pečou, připravíme jednoduchou rajčatovou omáčku. Dala jsem do rajčat ještě trošku utřeného česneku, soli a tymiánu. Po upečení se kuličky vloží do rajčatové omáčky, opatrně se jí pokryjí a nechají na mírné plotýnce 20-25 min probublávat. Dobu jsem zkrátila, nechala jsem kuličky v omáčce asi 10min.
Jelikož se v knize nepíše, s jakou přílohou se kuličky podávají, každý si vybere podle svého gusta.

Varianta s vařeným bramborem.
S bagetou a čerstvými listy špenátu.
Nebo se špagetami a blanšírovanými špenátovými listy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mánek Mánek | E-mail | Web | 8. dubna 2009 v 6:48 | Reagovat

Moc hezky vypadají a určitě i tak chutnaly.

Tak ať se ti s novou hračkou hezky tráví čas! :-)

2 Kytka Kytka | 11. dubna 2009 v 9:39 | Reagovat

Ahoj, všechno nejlepší k prvním blogonarozeninám (-:

3 pischkotek pischkotek | E-mail | 11. dubna 2009 v 15:55 | Reagovat

Vsechno nejlepsi k narozeninam blogu :o) do budoucna preju pevne nervy a vuli vydrzet, ptz tyhle stranky za to opravdu stoji !!!

4 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. dubna 2009 v 17:52 | Reagovat

Tyjo, také se připojuji ke gratulaci!
pěkné narozeniny!
Ad recept: jednak mi tam chybí kečup a druhak mám dotaz: když nemám parmazán, můžu dát "ajdam" ?
:-)))

5 Terezka Terezka | Web | 11. dubna 2009 v 20:00 | Reagovat

1: Mánek,
chutnaly a jak!
A beru tě za slovo :-)

6 Terezka Terezka | Web | 11. dubna 2009 v 20:00 | Reagovat

2: Kytka,
děkuji prvnímu gratulantovi, to je paráda, že to mám i s kytkou ;-)

7 Terezka Terezka | Web | 11. dubna 2009 v 20:01 | Reagovat

3: Pischkotek,
děkuji za přání, to se čte táááák hezky...

8 Terezka Terezka | Web | 11. dubna 2009 v 20:02 | Reagovat

4: Pivli,
děkuji za gratulaci, jsem ráda, že jsme se poznaly osobně!
Kdo nemá rajčata, dá lečo ve skle a kdo nemá parmazán, dá, samozřejmě, ajdam. Nebo nedá nic :-))))

9 Pivli Pivli | E-mail | Web | 11. dubna 2009 v 20:13 | Reagovat

8. : No proto!
Také jsem ráda, že jsme se poznaly osobně, byla to příjemná cesta tam a zase zpět. :-)))

10 Jitka Jitka | E-mail | 21. dubna 2009 v 14:47 | Reagovat

Zajímalo by mě, jak velký nebo objemný je 1 šálek. Je to cca 1,5-2 dcl? Hrnek by měl 2,5 dcl. Díky

11 Terezka Terezka | Web | 21. dubna 2009 v 23:48 | Reagovat

10: Jitka,
já jako šálek používám hrnek o objemu 250ml.

12 rwbrnxijhb rwbrnxijhb | E-mail | Web | 16. května 2009 v 18:40 | Reagovat

sZR5tG  <a href="http://cocmtldtuwmx.com/">cocmtldtuwmx</a>, [url=http://wlpcwidomtga.com/]wlpcwidomtga[/url], [link=http://olydsrtdvqzv.com/]olydsrtdvqzv[/link], http://cococsamnmrj.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama