...Veni, vidi, cookie...

Quiche s lososem jako velikonoční oběd

14. dubna 2009 v 14:13 | Terezka |  Quiche a slané koláče
Ráda dělám věci jinak než ostatní, jinak než většina. Ze zimní školy v přírodě jsem posílala zásadně letní pohledy a naopak. Nechce se mi na Velikonoce jíst úplně to, co by se "očekávalo", i když proti jehněčímu, nádivce a mazanci nic nemám. Jen bych si je dala třeba v únoru. Jen tak.
Takže náš velikonoční oběd sestával z domácí hovězí polévky s nudličkami a tohoto quiche. Myslím, že jara (čti: zeleného) je v něm dost...

Opět se opakuji, nemám vůbec nic proti kupovanému těstu. Některé věci si ráda koupím a netrápím se s nimi doma.

Ingredience:
křehké těsto
300ml 12% smetany
4 vejce
100g strouhaného sýra neutrální chuti, např. eidam
pažitka
2 pórky
2 jarní cibulky
kozí sýr
uzený losos

Postup:

Zapékací mísu vyložíme těstem, propícháme a necháme předpéct ve vyhřáté troubě, chceme dosáhnout světle růžové barvy.
Mezitím, co se peče těsto, necháme na másle podusit na kolečka nakrájené pórky a cibulky, na konci lehce osolíme. Necháme prochladnout.
V míse rozšleháme smetanu, vajíčka, nadrobno nakrájenou pažitku, sýr a sůl.
Na těsto rozprostřeme vychladlou cibulovo-pórkovou směs a poklademe plátky lososa.
Nakonec zalijeme smetanou s vajíčky. Ozdobíme případně podle vlastní fantazie pažitkou a dáme péct na 180 stupňů.

Před koncem pečení poklademe quiche na plátky nakrájeným kozím sýrem.

Dopečeme do zlatova. Podáváme vlažný. Výborný je ale i studený, nakrájený na kostičky, jako tapas. S dobrým alsaským bílým vínem ideální kombinace.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 14. dubna 2009 v 15:07 | Reagovat

Konečně Ajdááááááááám!!!!! :)
Terezko, tak já bych to viděla tak, že tenhle kíšek bych si s chutí dala hned a teď. Jsem ale líná a tak na na něj dojde asi až zítra.

2 Michal Sänger Michal Sänger | Web | 14. dubna 2009 v 15:41 | Reagovat

A valim pro suroviny!!!

3 Terezka Terezka | Web | 14. dubna 2009 v 17:15 | Reagovat

1: Schnytlik,
já to nechtěla napsat přímo a okatě, ale JE tam!
Lenost půl zdraví, se říká, takže budeš zdravá, ne? :-) A s kečupem to bude ideálo :o)

4 Terezka Terezka | Web | 14. dubna 2009 v 17:16 | Reagovat

2: Michal,
honem, utíkej! Já na kozí sýry moc nejsem, vadí mi ta specifická chuť, když už je hodně uzrálý, ale tenhle je vynikající. K večeři byl v salátu se špenátovými listy, pečenou červenou řepou, jahodami a acetem balsamicem. No luxus, no :-))

5 schnytlik schnytlik | Web | 14. dubna 2009 v 18:51 | Reagovat

[3]: Budu úplně nejvíc nejzdravější, teda pokud se na mém zdravotním stavu nepodepíše konzumace deseti vařených vajec, která nikdo nechtěl a bylo mi jich tak líto... Ale uzenýho lososa taky nikdo nechtěl, tak tam zejtra zahučí, fakt :)

6 Bali Bali | Web | 14. dubna 2009 v 19:34 | Reagovat

Jéééé, ten je nádhernej.
My tak rádi kyšujeme. Docela bych si ho zítra ráda prubla, ingredience jsou doma. Tedy bez pórku, ten nemám :-(. A ten zrovna k rybičce tak krásně sedí.
P.S.Tobě nechutnal Jeanovo trezorák :- )))?

7 Terezka Terezka | Web | 14. dubna 2009 v 20:03 | Reagovat

5: Schnytlik,
nepodepíše, toho se fakt nebojím, jen bys možná mohla začít pípat :-)

8 Terezka Terezka | Web | 14. dubna 2009 v 20:05 | Reagovat

6: Bali,
ha! potrefená Bali se ozvala. Jasně, že jsem si na trezorovej vzpomněla, ale to už bylo jen pro silné povahy! Já rozmýšlela, jestli místo pórku nedat čerstvý špenát, ale nakonec jsem to udělala takhle a špenát byl k večeři a spokojenost na všech frontách.
btw co takhle jarní Maďarsko? :-)

9 Išiko Išiko | 14. dubna 2009 v 20:15 | Reagovat

Kozí sýr jsem ještě nejedla, tudíž ho ani nebudu kupovat a zkusím to s Hermelínkem. Horší to bude s tím těstem, budu ho muset udělat, bo u nás je na prodej jen lístkové, croissantové a na pizzu :-((

10 Pivli Pivli | E-mail | Web | 14. dubna 2009 v 20:38 | Reagovat

Další parádní recept !
Kombinace pórku a uzeného lososa...mňam, mňam!
Kozí sýr President je velmi chutný, opravdu nemá tak výrazné kozí aroma. Také ho kupuji, navíc je i cenově přijatelný.
6.:Ovšem na trezoráky fakticky nemá! Ty byly! Jeden lepší než druhý. :-)

11 Terezka Terezka | Web | 14. dubna 2009 v 21:40 | Reagovat

9: Išiko,
tenhle kozí ale fakt stojí za vyzkoušení. Klidně bych dala těsto na pizzu.

12 Terezka Terezka | Web | 14. dubna 2009 v 21:41 | Reagovat

10: Pivli,
já ho objevila náhodou a mile mě překvapil.
No, já bych o těch Jeanových sýrech pomlčela, ale proti gustu... :-)

13 Papaja Papaja | E-mail | Web | 15. dubna 2009 v 9:00 | Reagovat

Nádherný! Kozí "La Brique" jsem ještě neviděla. I ten normální je vynikající :-) Krásně sis s těmi stébly vyhrála, moc se Ti to povedlo:-)
P.

14 Terezka Terezka | Web | 15. dubna 2009 v 13:27 | Reagovat

13: Papája,
no já právě taky ne, psali tam, že je to novinka. Jo, jo, hračička.... ;-)

15 Kytka Kytka | 15. dubna 2009 v 19:25 | Reagovat

Nějak se to všude na webech rozqýchalo (-: přizvávám se, jsem nalákanej a některé z těch receptů určitě zkusím. I když kozí sýry taky vynechám.

16 Kytka Kytka | 15. dubna 2009 v 19:25 | Reagovat

přiznávám, omlouvám se za překlep

17 Terezka Terezka | Web | 15. dubna 2009 v 19:46 | Reagovat

15: Kytka,
je to smršť, co? Ale určitě zkus, je to rychlovka a variant je tisícmilonnadruhou, minimálně :-)

18 schnytlik schnytlik | Web | 17. dubna 2009 v 8:13 | Reagovat

Kytko, klidně se i přizvi ke stolu :)
Spáchala jsem včera, snědla 3/4 sama (stydlivý smajlik), dnes dostal Koblih do lunchboxu poslední kousek.  

19 Yva
Yva | Web | 19. dubna 2009 v 3:52 | Reagovat

Na to se nedá nenapsat.  Terezko, ten je krásný!  

Podobně jako Ty jdu ráda jednou za čas "proti proudu".  Mám sice ráda zachovávání tradic, ale někdy je fajn přimíchat nový element, něco neočekávané, něco, co se vymyká.  A to se Ti tu bezvadně povedlo.

20 Terezka Terezka | Web | 19. dubna 2009 v 7:22 | Reagovat

18: Schnytlik,
co bys, chudákovi, Kytkovi, nabídla, když jsi to snědla sama? :o))))

21 Terezka Terezka | Web | 19. dubna 2009 v 7:23 | Reagovat

19: Yva,
přesně jak píšeš. Nemám nic proti tradicím, ale ráda to něčím "rozbiju".
Děkuji za zastavení se, akorát čtu Tvé primavera těstoviny a je to lákadlo... :-)

22 Bali Bali | Web | 4. května 2010 v 13:30 | Reagovat

Tahle kozí cihlička je moc dobrá, jemná.
Jenovo kozáky byly velmi kozí. Tedy , jen ty velmi dobře uleželé. Teď jsme dovezlo několik druhů mladších, a to je materiál!
S tim špenátem by to taky bylo fajn.
Já chci quiche ;-)

23 ZdenekQ ZdenekQ | E-mail | 17. ledna 2017 v 20:41 | Reagovat

Chtěli byste zvýšit návštěvnost na tege.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

24 MarcoG MarcoG | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 12:29 | Reagovat

Velmi zajímavý blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama