...Veni, vidi, cookie...

Balkánská jízda

20. května 2009 v 21:34 | Terezka
Když jede milovník automobilů na dovolenou, většinou fotí auta, pokud někoho zajímá architektura, fotí stavby. No a pokud někdo rád vaří, zajímá se o jídlo a baví ho jej připravovat, fotí na dovolené to, co jí. Zvu Vás na malou ochutnávku.
Balkánská kuchyně je moje oblíbená. Jak jste na tom Vy?
Na jaké kuchyni si nejvíce pochutnáte?

Bělehrad - Restaurace u Třech klobouků. Obligátní čevapi, v Bulharsku je později nacházíme pod jménem kebabčeta, v Rumunsku jsou to mititei.
Řecká taverna v Thessaloniki.

Salát
Plněné vinné listy
Salát z pečené červené řepy (mimochodem ty stonky nebyly vůbec dobré)
Prý grilované haloumi...tedy smažák
A jedno místní pivko k tomu
Sofijský úlovek za výlohou
Sofie - Checkpoint Charly Restaurant - jakože fusion cuisine
Placičky z cukety a špenátu
Banitsa - filo těsto plněné bílým sýrem Sirene
Grilovaný kozí sýr s medem a oříšky
Plněné avokádo
Kachní prsa s Marsala omáčkou a jablky
Hovězí s chřestem
Závitky ze pstruha plněné zeleninou

Bukurešť

Variace předkrmů, rybí pěna (no comment), lilková pomazánka výborná
Jehněčí pastrama s polentou - luxusní
Ehm. Já bych řekla: Katův šleh. Ale prý směs mas s rajčaty, rozuměj kečupem. I klobásky tam byly. A klasicky polenta, jako příloha, tentokrát s vajíčkem a sýrem
Dezerty se připravují v restauraci, zleva: cheesecake, čokoládový dortík, jablkový dort, tiramisu, čokodort a mezi tím zmrzliny.
Stylová restaurace poblíž Brašova, cestou z Draculova hradu
Vepřová kůže
Domácí chléb
Nakládaná zelenina
Variace předkrmů (tlačenky, paštiky, sekané, sýry, pěny, květákové placičky, rajčata plněná mletým masem...)
Vepřová pastrama (uzené vepřové maso s lepenicí a rýží)
Jehněčí pastrama s polentou
Tradiční rumunský dezert Papanasi - smažené koblihy s džemem a smetanou
Nejstarší bukurešťská hospoda z roku 18něco
a její Papanasi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. května 2009 v 23:56 | Reagovat

To byla jízda plná kalorických zážitků :-) Ale o tom ty labužnické cesty jsou! Díky balkánské kuchyni jsem pochopila, že zelenina se dá připravit delikatesně. Měla jsem v rodině jednu nezapomenutelnou dámu, která právě tuto kuchyni měla v malíku (vlastně pořád na plotně v kastrolu.) Co jsem se od ní naučila, z toho profituji i dnes a vůči zelenině jsem dost troufalá :-)

2 toffo toffo | Web | 21. května 2009 v 8:14 | Reagovat

Zapoměla jsi dodat, co ti nejvíce zachutnalo? :)

3 Terezka Terezka | Web | 21. května 2009 v 12:44 | Reagovat

1: Dolcevita,
troufalost vůči zelenině se více než cení, když se kouknu kolem sebe, chtělo by to trochu osvěty.
Ne vše, co jsme jedli, jsme fotili, což je ti, doufám, jasné :-)

4 Terezka Terezka | Web | 21. května 2009 v 12:45 | Reagovat

2: Toffo,
jehněčí pastrama v Bukurešti byla exkluzivní, koblížky jsem třeba neochutnala, stejně tak dezerty v Bukurešti, kromě čokodortíku, ten jsem zkusila. A pak ještě sushi v Sofii, bylo překvapivě dobré.

5 Hana Hana | 21. května 2009 v 23:45 | Reagovat

Myslím, že všem zúčastněným stranám chybí Tvá invence v servírování... :)

6 schnytlik schnytlik | Web | 22. května 2009 v 7:13 | Reagovat

Dyť je to samý masooo! Pomooooooc! :-D
Věřím, že to muselo být velice zajímačné a inspirativní. Mne by teda nejvíc zajímaly ty špenátový placičky. Drahá matinka dělá totiž špenátové placky, spíš palačinky, a na těch teda ujíždíme. Nebyl by k dispozici podrobnější popis chutí a konzistence? :)

7 Mandarinka Mandarinka | 22. května 2009 v 10:45 | Reagovat

Jejda, to je nádhera. Sliním jak Pavlovův pes neb balkánskou kuchyni miluju. S vyjímkou zákusků, ty jsou na mě moc přeslazené.

8 burmajones burmajones | E-mail | 22. května 2009 v 19:18 | Reagovat

a co pupík? nevyfotíš? ,-)

9 Terezka Terezka | Web | 24. května 2009 v 20:23 | Reagovat

5: Hana,
právě ta svéráznost k tomu všemu patří!

10 Terezka Terezka | Web | 24. května 2009 v 20:25 | Reagovat

6: Schnytlik,
tam to je všechno o mase, fakt jsem taky koukala. Já jsem jim vyzobala z obložených mis sýry, hlavně kaškaval, ten mi moc chutná.
Ty placičky byly "tuhé" asi tak jako falafel, určitě nešetřili česnekem a římským kmíne, tipla bych, že uvnitř byl i sýr.

11 Terezka Terezka | Web | 24. května 2009 v 20:27 | Reagovat

7: Mandarinka,
já jsem měla jen kousek teplého čokodortíku v Bukurešti, jinak jsem zákusky taky nejedla. Pravda, ochutnala jsem kousíček baklawy, ale upřímně, na tu moji nebo tu z Farahu, tedy neměla :-)

12 lipetka lipetka | Web | 18. června 2009 v 6:42 | Reagovat

Většinu těch jídel docela můžu. Ale nejvíce to čiči (čevabčiči) V Chorvatsku mi dělají vedle strejdy v jedné rybí!!!!! restauraci stejné, ale neuvěřitelně úžasné.

13 lipetka lipetka | Web | 18. června 2009 v 6:43 | Reagovat

[12]: a jinak jsou to taky čevapi :-))
A ještě.... mají bezkonkurenční hranolky, ty doma ani nejím

14 Anna Anna | E-mail | 25. ledna 2010 v 14:55 | Reagovat

Určitě jsou včechny mňamky výborné, ale pokud vím, v Rumunsku se nejí polenta, ale mamaliga. Polentu baští v Itálii. Jinak je to kukuřičná kaše v obou případech. Na dovolené v Rumunsku jsme na ní chodili do bufetu. Podávali jí na slano i na sladko. Se škvarky, s mlékem, s cibulkou . . . Nám nejvíc chutnala s brindzou (jako jemná lučina) a s hustou zakysanou smetanou. Lahoda.

15 farfalla farfalla | 26. ledna 2011 v 19:34 | Reagovat

Jo!
Mnam!
Kvůli balkánský a rakouskouherský kuchyni bycch si málem skoro založila blog.. a nejvíc kvůli mletomasným záležitostem a baklavostoretesnostem:-)

16 Terezka Terezka | Web | 14. února 2011 v 21:31 | Reagovat

15: farfalla,
jo, přesně tak. Já bych to ještě posunula nahoru, na Slovensko:)
vařím, peču,ale nestíhám se věnovat blogu, budu to muset napravit...

17 Zé | E-mail | Web | 7. března 2012 v 4:22 | Reagovat

Dobrej blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama