...Veni, vidi, cookie...

Chřestová frittata

24. května 2009 v 20:14 | Terezka |  Zelenina
Lehký, skoro letní, oběd podle mého gusta. Pojďte si spolu se mnou pochutnat na chřestu, tentokrát v jiné podobě...

Ingredience:
bílý chřest
pórek
třešňová rajčata
4 vejce
12% smetana na vaření
100g nastrouhaného sýru, třeba eidamu
mozzarella
pažitka
sůl, pepř
máslo

Postup:

Jelikož používáme bílý chřest, tak je potřeba jej, ze všeho nejdříve, oloupat. Pěkně celé pazochy. Chřest následně v osolené vodě povaříme, společně se špetkou cukru a plátkem citrónu. Vařila jsem 8-10min. Jelikož se bude ještě péct, nechala jsem jej al dente.
Na másle orestujeme nadrobno pokrájený pórek a přidáme pokrájený chřest. Pár pazochů necháme stranou.
V misce rozšleháme vejce, smetanu, sýr, koření a pažitku.
Na orestovaný pórek s chřestem položíme na plátky pokrájená cherry rajčátka a zalijeme vaječnou směsí.
Ozdobíme odloženým chřestem a vložíme do vyhřáté trouby na 170 stupňů.
Chvilku před koncem pečení poklademe na plátky pokrájenou mozzarellou.
Necháme ještě zapéct, klidně můžeme troubu přepnout na gril.
Podáváme s novými brambory prohozenými s máslem a čerstvým oreganem, ale frittata je vynikající i studená, jako tapas k bílému vínu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 25. května 2009 v 15:04 | Reagovat

Bílého chřestu není nikdy dost :-) Pěkně barevný recept!

Od včera mám v lednici svazek bílého chřestu, tak na něj musím pamatovat. Zítra by mohl být už unavený a ztratit chuť. Asi bude k večeři jen tak s máslem a sklenkou dobrého vína. Tvá frittata vypadá svůdně :-)

2 primula primula | E-mail | Web | 25. května 2009 v 19:14 | Reagovat

Včera jsem byla v Ivančicích, zakoupila chřest a tento recept ještě dnes vyzkouším. Má šarm a lehkost dobrého jarního jídla

3 Terezka Terezka | Web | 25. května 2009 v 21:31 | Reagovat

1: DolceVita,
já ho udělala hned, jak jsem ho koupila, přesně jak píšeš, bála jsem se, aby neuvadl :-)
S vínem to bude dobrota, tak si nechte chutnat!

4 Terezka Terezka | Web | 25. května 2009 v 21:35 | Reagovat

2: primula,
děkuji mockrát za tak krásnou pochvalu. Doufám, že Vám zakoupený chřest přímo u zdroje udělá radost.
Jaké to bylo v Ivančicích? Šárka (DolceVita), jak si pamatuji, byla před 2? lety dost zklamaná...

5 primula primula | Web | 26. května 2009 v 7:07 | Reagovat

V Ivančicích to bylo úplně stejné,jak popisuje Šárka. Plné náměstí stánků - od záclon, koberečků po nafukovací balonky a kolotoče - jeden jediný stánek s chřestem a jeden jediný s pochoutkama z chřestu, což byl základ z listového těsta, nebo na oleji usmažená topinka, s mořem kečupu a kousku chřestu, které se skoro musely hledat lupou. Těšila jsem se na oběd  v penzionu u Urbanů, který Šárka také navštívila a byla spokojená. Jenže, ouha, v neděli zavřeno. Mají zavírací den neděli, ale v době Chřestových slavností? A chřest pěkný, ale opět slovenský. Takže, ještě, že nepršelo...

6 Hana Hana | 26. května 2009 v 23:54 | Reagovat

Tak jsem to, Terezko, zvládla! I když s nápovědou přítele po telefonu, vlastně virtuální přítelkyně.
Holky si daly na večeři, ačkoliv jsem brambory prohodila pažitem, páč jsem neměla čerstvé oregáno.
Díííky jako vždy!!!

7 Mánek Mánek | Web | 28. května 2009 v 7:56 | Reagovat

Jejda, ten se ti povedl, chřest jeden! :)

8 Terezka Terezka | Web | 29. května 2009 v 20:37 | Reagovat

5: primula,
to je děs. Ať se na ty chřestové slavnosti příště snad radši vybodnou... No a penzion u Urbanů...upřímně, ani mě to nepřekvapuje, že neměli otevřeno. Lidem je to totiž jedno, že jsou nějaké slavnosti, prostě mají zavřeno tak basta! Takhle se z toho začarovaného kruhu ale nikdy nedostaneme

9 Terezka Terezka | Web | 29. května 2009 v 20:38 | Reagovat

6: Hana,
jsem ráda, že chutnalo a pažitka je naprosto dokonalá náhrada oregana. Stejně tak dobře by posloužila hladkolistá petrželka.

10 Terezka Terezka | Web | 29. května 2009 v 20:38 | Reagovat

7: Mánek,
děkuju. Jsem se taky snažila :-)

11 Anna Anna | 22. července 2009 v 13:39 | Reagovat

nezoufejte,chřest nshradí černý kořen,není tak náročný na pěstování a svou lahodností a jemností překvapí. Můžete ho mít na zahrádce celý rok a obzvlášť v předjaří (pokud není zamrzlá půda)je zpestřením na talíři.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama