...Veni, vidi, cookie...

Chilli con carne

18. června 2009 v 15:18 | Terezka |  Maso
Klasický recept, který má tolik obměn, že každý, kdo tento pokrm připravuje, jej dělá, zcela jistě, právě tak správně, jak by chilli con carne mělo vypadat.
Já se nechala inspirovat v časopise BBC GoodFood.

Ingredience:
olej
1 cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce chilli
1 lžíce papriky
1 lžíce drceného římského kmínu
500g mletého hovězího masa
300ml hovězího vývaru
plechovka loupaných rajčat
1/2 lžíce sušené majoránky
1 lžíce cukru
2 lžíce passaty nebo rajského protlaku
plechovka černých fazolí

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme na plátky nakrájený česnek, červenou papriku, chilli, papriku a kmín. Necháme za občasného míchání dusit 5min.
Do zeleninové směsi vhodíme mleté maso a pečlivě oddělíme velké kusy, abychom měli všechno stejně velké a opékáme. Je důležité mít plotýnku na vyšší stupeň, aby se maso nedusilo, ale skutečně jsme jej opekli.
Jakmile máme maso opečené, nalijeme do hrnce vývar, přidáme rajčata, passatu, majoránku, cukr a promícháme. Pokud chceme mít na talíři autentickou chuť Mexika, cukr vynecháme a v momentě, kdy budeme přidávat do hrnce fazole, přihodíme 3 čtverečky hořké čokolády. Určitě nepřidávejte více, ve výsledku nechceme, abychom samotnou chuť čokolády identifikovali.
Hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky a necháme probublávat cca 20min. Občas promícháme, aby se nám nic nepřichytlo na dně a zkontrolujeme, zda se nevyvařila tekutina. Můžeme přidat pár lžic vody, ale není to nutné. Směs by měla být hustá a šťavnatá.
Nyní přichází čas fazolí a čokolády. Fazole slijeme a přidáme je rovněž, společně s čokoládou, do hrnce. Přivedeme opět k varu a necháme provařit dalších 10min, tentokrát už bez pokličky. Osolíme, opepříme a přidáme chilli.
Přiklopíme pokličkou, sundáme z plotýnky a necháme, před samotným servírováním, stát 10min. Odpočinek je velice důležitý, nejen pro nás, ale zejména pro chilli con carne. Chutě se tak krásně propojí.
Podáváme s rýží, pečivem, tortillou, nachos...
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 19. června 2009 v 8:36 | Reagovat

CCC je u nás jedním z nejoblíbenějších jídel. Vařím ho trošku jináč a v obrovským množství, protože se dá strčit na mrazák a v době lenory jen vytahuje a ohřívá :-)  

2 Yanishca Yanishca | Web | 21. června 2009 v 13:52 | Reagovat

čokoláda??...hm... tak to mě překvapilo a pobídlo mou zvědavost, ...asi si to zkusím uklohnit :D.

3 Terezka Terezka | Web | 22. června 2009 v 20:29 | Reagovat

1: Schnytlik,
já vím, hlavně hodně koriandru, že jo? Tohle je do mrazáku ideální jídlo!

4 Terezka Terezka | Web | 22. června 2009 v 20:30 | Reagovat

2: Yanishca,
skutečně to vyzkoušejte, ta chuť je nepopsatelná. Dejte pak vědět, jak Vám chutnalo.
A děkuji za návštěvu.

5 toffo toffo | E-mail | Web | 23. června 2009 v 20:39 | Reagovat

Terezko,
jestli máš chuť na další mexický, čoko-maso, vyzkoušej http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13488.
Poprvé a naposledy jsem jej "prubla" dobře před 5ti lety. Chuť je zajímavá a  inspirativní, mě se hodila, když jsem měla pocit, že náplň mého zaměstnání je neproduktivní a nezajímavá. Tímto receptem jsem svůj negativní postoj kompenzovala. :)
Rodina pak sice valila oči, avšak neprotestovala. Myslím, že je po těch 5ti letech překvapím znova. :)

6 Lostr Lostr | 23. června 2010 v 17:22 | Reagovat

Tohle chilli bylo fakt dobrý, doporučuju, vařili jsme a uvaříme znova! Dík za recept!

7 Macan Macan | 28. srpna 2011 v 14:48 | Reagovat

Vynikající ;-))

8 Lucia Lucia | E-mail | 9. ledna 2012 v 9:39 | Reagovat

Moc ďakujem za recept, tento víkend som varila len a len podla Vás a i chilli con carne malo obrovsky úspech. I vdaka tej cokolade:) Ešte som to malinko "vylepšila",: na tanier som každému dala kysanú smetanu /tak sme to jedavali v zahraničí a hodne to zjemní chut/. Ale vaše chilli je fakt super a ten postup prace, dokonale! dakujem.

9 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2012 v 19:08 | Reagovat

8: Lucia,
tak to jste mě vážně potěšila, celé víkendové menu se Vám tedy krásně povedlo, jen tak dál a ať se Vám i Vašim strávníkům i nadále daří.
Mějte se hezky.

10 nevzdělanec nevzdělanec | 27. ledna 2012 v 14:40 | Reagovat

Potřebuju vědět do projektu jestli můžu dát chili con carne jako hlavní chod menu

11 Terezka Terezka | Web | 28. ledna 2012 v 7:58 | Reagovat

10: nevzdělanec,
nevím sice, o jaký projekt se jedná, ale jinak než jako hlavní jídlo bych to nepodávala... :)

12 Jirka Jirka | 29. ledna 2013 v 20:48 | Reagovat

Tenhle recept byla moje první zkušenost s vařením vůbec. Díky za něj, téměř neexistuje větší pochoutka. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama