...Veni, vidi, cookie...

Angreštový koláč

2. července 2009 v 8:18 | Blondýna |  Moučníky
Jsem nejvíc IN! Tohle je totiž fusion jako stehno.
Angrešt z Mělníka, třešně ze Slivence, vajíčka z Týna nad Vltavou, créme fraiche z Francie a recept z Anglie.
Těsto jsem si udělala svoje, osvědčené, takže kdo bude chtít jet přesně podle receptu D. Smith, tak může, kdo nechce, může udělat těsto jako já a kdo nechce ani jedno, tak si koupí těsto křehké, balené, vyválené a má to, takřka, bez práce. Prostě demokracie. Já totiž tím, kdo těsto kupuje, neopovrhuji..

Ingredience:
angrešt
třešně (můžete dát jiné ovoce, lépe sladší)
2 velké žloutky
smetana
2 lžíce creme fraiche
40g cukru (klidně dejte více, angrešt je hodně kyselý)
1 lžíce aceta balsamica

těsto:
125g hladké mouky
62g másla
1 vejce
20g cukru
špetka soli


Postup:

Mouku, vajíčko, cukr a máslo zpracujeme na pracovní desce a dáme odpočinout alespoň na půl hodiny do lednice. Poté mezi dvěma pečícími papíry rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Propícháme vidličkou a dáme lehce předpéct do vyhřáté trouby na 180 stupňů.
V misce rozmícháme smetanu, žloutky, cukr, creme fraiche a lžíci aceta balsamica.
Předpečený korpus potřema slabou vrstvou creme fraiche, aby angrešt pěkně držel a mohli jsme si vyhrát při jeho skládání. Kdo nechce skládat, angrešt na těsto vysype, troška avantgardy nikomu neuškodí. Třešně je lepší vypeckovat.
Ovoce zalijeme připravenou směsí a dáme do vyhřáté trouby asi tak na 45min.
Po vyjmutí z trouby necháme 20min stát, aby náplň pěkně zatuhla, po vyndání z trouby se klepala jako ratlík nebo jako amarouny.
Pro slabší jedince doporučuji pocukrovat nebo podávat se zmrzlinou, je to totiž dost kyselé :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Miro Miro | 2. července 2009 v 8:30 | Reagovat

hmmmm, tak toto vyzera skvele, dufam, ze mozem aj ribezle pouzit?, snad este budu :)

2 Miro Miro | 2. července 2009 v 8:31 | Reagovat

hmmmm, tak toto vyzera skvele, dufam, ze mozem aj ribezle pouzit?, snad este budu :)

3 toffo toffo | E-mail | Web | 2. července 2009 v 11:09 | Reagovat

Vypadá výborně a barevně ladí.
Jak tak pročítám různé blogy, na angrešt jsem ještě nenarazila. Trochu opomíjený, na rozdíl od červeného rybízu :). Přitom děti ho tak milují, nejvíce ten nedozrálý.
Jako malá jsem dostávala angreštový kompot na snižování horečky.

4 vecnykritik vecnykritik | E-mail | 2. července 2009 v 11:56 | Reagovat

A víte co jsou to SRSTKY ?

5 Terezka Terezka | Web | 2. července 2009 v 13:08 | Reagovat

1: Miro,
jasně, honem do toho a trhat rybíz. A dej vědět potom, jo?

6 Terezka Terezka | Web | 2. července 2009 v 13:17 | Reagovat

3: toffo,
tak! a uvidíme, kdo bude další (jestli vůbec). Ale takové opovrhování si angrešt nezaslouží.

7 Terezka Terezka | Web | 2. července 2009 v 13:20 | Reagovat

4: vecnykritik,
no angrešt to je. A slovensky se angrešt řekne...egreš (viď, Miro? :-)

8 Miro Miro | 2. července 2009 v 15:03 | Reagovat

Terezka, jj egres, a ospravedlnujem sa za dvojite "spamovanie" v komentaroch, ale asi mi daco uslo :)

9 Terezka Terezka | Web | 2. července 2009 v 21:56 | Reagovat

8: Miro,
čím více komentářů, tím větší přízeň...
A už to nepij! :-)))

10 Miro Miro | 2. července 2009 v 22:02 | Reagovat

Terezka,
ja som to vedel, ze mi ta voda skodi !!!

11 Hana Hana | 3. července 2009 v 0:02 | Reagovat

prostě nááádhera! jen kde tady sehnat angrešt...sakra!

12 Terezka Terezka | Web | 3. července 2009 v 8:19 | Reagovat

11: Hana,
neříkej mi, že na trhu nenajdeš. 4.7. je u Vás Kalkar am Rhein trh, tak koukni :-)

13 Hana Hana | 6. července 2009 v 23:26 | Reagovat

12: Terezka,
tak na trhu už jsem nebyla celou věčnost (je tu jen ve čtvrtek), ale nakonec se zadařilo v REWE :o
Teď už jen dokoupit ty třešně, co jsem zapomněla...damn!
A ten Kalkar am Rhein trh byl 4.6., ups!!!

14 Terezka Terezka | E-mail | Web | 7. července 2009 v 21:36 | Reagovat

13: Hana,
třešně byly jen takovou třešínkou na dortu, klidně je vynechej nebo dej něco jiného.
Ano, popletla jsem data trhů...

15 Mada Mada | E-mail | Web | 1. března 2012 v 14:06 | Reagovat

Pěkný....

16 catgut catgut | Web | 9. září 2016 v 8:21 | Reagovat

online pujcka pred výplatou slaný :-|

17 razzmatazz razzmatazz | Web | 27. září 2016 v 21:01 | Reagovat

rychlé půjčky vysocina :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama