...Veni, vidi, cookie...

Borůvkoví blbouni

15. července 2009 v 22:13 | Blondýna |  Moučníky
Blondýna šla na borůvky. Tedy...nešla. Jela, samozřejmě autem. Do lesa šla s kabelkou, jako správná dáma. Bohužel si zapomněla doma jednorázové chirurgické rukavice, takže měla špinavou ruku. Ano, ruku. Trhala jen jednou, aby alespoň ta druhá zůstala čistá. Příště tedy bere rukavice a na semišové Pumy igelitové pytlíky. Už si to bude pamatovat, ale pro jistotu si to napíše jako upomínku do mobilu. Jeden nikdy neví.

Teď se blondýna rekreuje v jižních Čechách, takže se bude snažit vařit jako vesničanka, ne že by se nechala inspirovat u pana Cuketky, ale holt ty věci ze zahrady a z lesa jsou všude kolem, tak nechápe, proč třeba v žádné okolní hospodě na jídelním lístku nenajde nic, co by připomínalo, že je zrovna teď léto. I když, oni jsou možná chytřejší než já, takže vidí venku, že žádné léto v podstatě není, tudíž se nemusí zaobírat nějakými sezónními nabídkami.

Tady se kynutým knedlíkům říká blbouni. Nejedná se ani o ptáka, ani o film. Prostě jsou to knedlíky.

Bohužel příjezd do jižních Čech vyšel tak, že jsme nestihli borovanské Borůvkobraní, ale jak jsem si přečetla u Šárky, s knedlíky se na každého nemuselo dostat, tedy nás to ani zase tak moc nemrzelo.
Jelikož je teď borůvek v lese spousta, neváhejte a vyražte.
Chutnají nejen lidem, ale i housenkám. Možná je to už ta tasemnice, kdo ví :-)
Ovšem do lesa bez hřebenu. Moment...s hřebenem v kabelce jo, ale bez hřebenu na borůvky. Trháme pěkně růčo. Všichni!

Ingredience:
500g hrubé mouky
půl kostky droždí
200ml mléka
1 vejce
trošku cukru a troška mouky na kvásek

k podávání:
zakysaná smetana
cukr
kdo chce, může dát tvaroh

žahour:
borůvky
lžíce másla
dvě lžíce mléka
cukr
skořice
lžička škrobu rozmíchaná ve vodě

Postup:

Mouku, vejce, mléko a kvásek smícháme v míse a dáme vykynout na teplé místo, stačí 20min.
Z vykynutého těsta tvoříme placičky, které necháme pod utěrkou chvilku nakynout. Poté plníme borůvkami a pečlivě spojíme tak, abychom měli pěkný bochánek, ze kterého nám žádná borůvka neuteče.
Knedlíky necháme ještě pod utěrkou chvilku vykynout.
Vaříme v osolené vodě, 5min přikryté pokličkou a 5min odkryté.
Po vyjmutí z vody hned propícháme vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a nesrazily. Dáme do mísy, posypeme cukrem nebo polijeme trošku máslem, aby se knedlíky neslepily a uchováváme teplé do doby, než podáváme.

Ke knedlíkům se výborně hodí žahour. Většinou se podává s prázdnými knedlíky, ale požitkáři si jej dopřejí právě ke knedlíkům plněným.

Žahour připravíme tak, že do kastrůlku dáme máslo, borůvky, cukr, skořici a mléko.
Necháme povařit.
Zalijeme máčeným škrobem, aby nám ovocná omáčka pěkně zhoustla.
Podáváme buď se zakysanou smetanou a cukrem.
Nebo se žahourem.
A nejlépe se zakysanou smetanou a žahourem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 lipetka lipetka | Web | 15. července 2009 v 22:53 | Reagovat

ňam, to já můžu, vypadají lákavě. Jen mám trpělivost tak na 30 borůvek, to by z toho moc knedlíků nebylo.

2 Hana Hana | 15. července 2009 v 22:56 | Reagovat

Nááádhera! Taková idylka...a ta housenka, to je ta Anka?? :DD

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. července 2009 v 23:36 | Reagovat

Téda, ty jsou krásně nacpané borůvkami :-) Žahour k tomu je skoro nadstandardní laskomina.

Nad domácí kuchyni v tomto směru prostě není :-)

4 Terezka Terezka | Web | 16. července 2009 v 6:34 | Reagovat

2: Hana,
není.

5 Terezka Terezka | Web | 16. července 2009 v 6:35 | Reagovat

3: DolceVita,
přesně tak. Co je doma, to se počítá :-)

6 schnytlik schnytlik | Web | 16. července 2009 v 7:27 | Reagovat

Já jí říkala, ať neprovokuje a ona si nedá pokoj! Takhle trápit ubohá zvířátka. Co máme dělat my, kteří na borůvky nemůžou a koupit se tu nedaj? No, teď blondýno raď!!!

7 Papaja Papaja | Web | 16. července 2009 v 8:28 | Reagovat

Vypadají naprosto perfektně! Když slyším "Žahour", okamžitě se mi vybaví film "Výlet" :-)))
Při balení knedlíčků to bude chtít trpělivost, ale výsledek stojí za to :-) A také jsou moc krásné talíře :-)
P.

8 Terezka Terezka | Web | 16. července 2009 v 13:38 | Reagovat

6: Schnytlik,
těm, kdo na borůvky nemohou a nemohou si takové koupit je zamražuji a v září nebo kdy dovezu. A budeme koulet společně! bb :-)

9 Terezka Terezka | Web | 16. července 2009 v 13:39 | Reagovat

7: Papaja,
troška trpělivosti je potřeba, zejména v případě, že chceš mít poměr borůvky:těsto 90:10 :-) naopak by to byla pohoda.
Talíře jsou chalupové, to se to pak servíruje... :-)
Ráda jsem tě tu viděla, Pavlí.

10 coco-choc coco-choc | Web | 17. července 2009 v 8:26 | Reagovat

To je děsivé. Já borůvky moc nemusím (jsem asi jediný exemplář :-), ale když vidím ty lahodné fotky tady nebo na dolce vitě, tak snad i překousnu nechuť plazit se po lese a sbírat nekonečně dlouhou jeden malý kyblík (vzpomínky z dětství...). Ale když ta borůvková pusina mého přítele je tak roztomilá:-)

11 Daniel Daniel | 17. července 2009 v 20:55 | Reagovat

Mňam hned bych si dal asi se půjdu podívat po borůvkách :-)

12 Mánek Mánek | Web | 19. července 2009 v 8:30 | Reagovat

Byli jsme se ženou na houbách. Houby nikde, ale borůvek spousta. Jenže do košíku na houby sbírat borůvky je nesmysl, tak se sbíraly jen tak do pusy. No, borůvky jsou už tam uvnitř, teď zbývá doplnit jenom to těsto! :D

13 Terezka Terezka | Web | 19. července 2009 v 20:53 | Reagovat

10: coco-choc,
alespoň ten kyblík... :-)

14 Terezka Terezka | Web | 19. července 2009 v 20:53 | Reagovat

11: Daniel,
určitě běžte, borůvek je teď všude spousta, ale nynější deště jim moc nesvědčí, tak ať je nepropásnete...

15 Terezka Terezka | Web | 19. července 2009 v 20:54 | Reagovat

12: Mánek,
já bych je možná zalila nějakou lihovinou, pak lehce protřepat, nemíchat :-)

16 slago slago | 4. července 2012 v 19:59 | Reagovat

http://imagetwist.com/izfozyjs2o3e/eroticke-body-janet.jpg.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama