...Veni, vidi, cookie...

Koláč s blumami a zakysanou smetanou

28. července 2009 v 20:43 | Terezka |  Moučníky
Při pečení tohoto koláče jsem měla radost, a to hned z několika důvodů.
  • blumy jsem natrhala těsně před tím, než jsem je položila na koláč, čerstvější již být nemohly.
  • recept jsem našla na stránkách své oblíbenkyně (já jej malinko pozměnila)
  • koláč jsem pekla už v lehké euforii z blížící se cesty
  • a hlavně, fotila jsem novým foťákem, který jsem dostala od rodičů opožděně k narozeninám, abych na plánované cestě mohla fotit hned od začátku
Vše je ale jinak, stačil k tomu všemu jeden telefonát. Nedovedu, a ani nechci, slovy vyjádřit, jak se cítím. Při pohledu na tento koláč je mi tak smutno. Skončilo něco krásného, čemuž stále nemohu uvěřit.
Budu se snažit se s tím vyrovnat co nejrychleji, ale vím, že tomu sama neporučím.

Přeji Vám, abyste koláč jedli s takovou radostí, jakou já jsem měla za poslední 4 měsíce a abyste si na něm pochutnali s těmi, které máte rádi.

Ingredience:
těsto jsem nedělala podle původního receptu, ale udělala jsem své, osvědčené
blumy rozpůlené a zbavené pecky (v původním receptu jsou švestky)
275ml zakysané smetany
25g cukru
3 žloutky
1 lžička skořice
50g cukru (neměla jsem demerara, použila jsem obyčejný)

Postup:

Odleželé těsto vyválíme, přeneseme do kulaté formy, propícháme vidličkou a dáme předpéct. Mezitím si v míse smícháme zakysanou smetanu, cukr a žloutky.
Korpus necháme prochladnout a poté na něj nalijeme připravenou směs. Rozetřeme po celé ploše.
Rozpůlené a vypeckované blumy naskládáme slupkou dolů pěkně hustě vedle sebe.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20min na 180 stupňů. Mezitím si v mističce smícháme zbylý cukr a skořici.
Koláč posypeme a vrátíme jej na dalších 20min zpátky do trouby.
Na posledních 5min zvýšíme teplotu na 230 stupňů a necháme cukr pěkně zkaramelizovat.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lipetka Lipetka | Web | 28. července 2009 v 21:59 | Reagovat

Tak tenhle koláček vypadá opravdu královsky. Skoro cítím jak voní.

2 Lipetka Lipetka | Web | 28. července 2009 v 22:01 | Reagovat

a upřímně, vypadá líp než od  oblíbenkyně

3 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 22:19 | Reagovat

1 a 2: Lipetka,
to je poklona, panečku... Děkuji mockrát!

4 Miro Miro | 28. července 2009 v 22:21 | Reagovat

hmmm, no ale tento kolacik vyzera naozaj skvele, asi si dam, ked najdem niekde slivky (bude problem, vsetky idu na 52) ... :)

5 coco-choc coco-choc | Web | 28. července 2009 v 22:26 | Reagovat

Konečně koláček podle mého gusta (žádné borůvky :-). Jen smutním, že tento druh koláče má remoska moc neumí :-( Budu muset vymyslet jiné těsto a trochu poupravit náplň. Ale blumy to jistí.

6 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 22:28 | Reagovat

4: Miro,
ty to zvládneš! a slivky přivezu do Krkonoš, ve stavu pevném. Ty vezmi tekuté maliny :-)

7 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 22:29 | Reagovat

5: coco-choc,
vůbec se nestrachuj, remoska to zvládne naprosto s přehledem!

8 coco-choc coco-choc | Web | 28. července 2009 v 23:05 | Reagovat

Jednou jsem dělala v remosce quiche (tedy předpečené těsto) a nebylo to úplně ono. No uvidím. Ale jak se znám, neodolám a vyzkouším, jsem prostě nepoučitelná :-)

9 viki viki | Web | 29. července 2009 v 11:33 | Reagovat

mňam bože och... prosím nech mi už sprovoznia trúbu...! Terezka, koláč vyzerá fantasticky ! Tie ľúbezne rozplaclé farebné blumy na chrumkavom cestíčku... fantázia...

10 schnytlik schnytlik | Web | 29. července 2009 v 18:07 | Reagovat

Tak tentokrát nezávidím, protože mi taky měli koláč a se švestkama, heč :) A povedl se, heč :)
Ale až zase budou, zkusíme i tenhle...  

11 Petkun Petkun | Web | 30. července 2009 v 16:43 | Reagovat

Ahoj, jestli tě zajímá zdraví, tak navštiv tento blog, který je věnovaný léčivým kamenům.Léčí jak fyzické tak i psychické problémy.Třeba ti nějaký padne do oka : )

12 Judy Judy | Web | 2. srpna 2009 v 10:15 | Reagovat

Vypadá jako pizza...kdepak
Připomíná to opravdu chuť léta, nebo spíš babího, kdy jsou švestky...Koláč vypadá nádherně :)

13 renata renata | Web | 10. srpna 2009 v 12:02 | Reagovat

koláč moc njam, díky za recept, příště vyzkouším verzi se švestkama (tentokrát byly ryngle...)

14 Terezka Terezka | Web | 10. srpna 2009 v 12:49 | Reagovat

12: Judy,
také se těším na švestkovou verzi. Posypu je ještě vlašskými ořechy.

15 Terezka Terezka | Web | 10. srpna 2009 v 12:50 | Reagovat

13: renata,
už aby ty švestky byly, co? já se na něj také těším.
a děkuji za komentář.

16 Dv Dv | 19. srpna 2009 v 12:12 | Reagovat

Vyzkoušeno a je to moc dobré (pekl manžel). jen nevím, zda neudělat o fousek víc těsta, aby se spodek lépe krájel.

17 Mrs.Inspiration Mrs.Inspiration | 9. září 2009 v 15:32 | Reagovat

wow!!! podobá se pizze

18 Abdulka15 Abdulka15 | 2. září 2012 v 22:17 | Reagovat

Jak jsem byla celá natěšená na pečení, tak jsem si ani nepřekontrolovala suroviny. Pro zakysanou smetanu jsem musela ještě zaběhnout do večerky a když jsem se pak vrátila, koukám do receptu a vidím, že jeden kelímek mi stačit nebude.. Tak jsem tam dala ještě bílý jogurt, aspoň ten byl naštěstí při ruce. :-) Čtvrt na jedenáct a já se cpu slaďoučkým šťavnatým koláčem. To budou krásné sny.

19 Terezka Terezka | E-mail | Web | 3. září 2012 v 7:53 | Reagovat

18: Abdulka15,
vidím, že cesta ke sladkému cíli byla krkolomná, o to větší radost jistě při ochutnání u Vás doma byla. Jsem ráda, že se Vám dobře spalo po mém koláči :)

20 Ell Ell | 17. srpna 2013 v 20:45 | Reagovat

jak dlouho předpékáš těsto?

21 Terezka Terezka | E-mail | Web | 18. srpna 2013 v 18:55 | Reagovat

20: Ell,
tak 10min asi, aby bylo lehce zlatavé.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama