...Veni, vidi, cookie...

Kuře s dýňovou nádivkou

13. července 2009 v 20:29 | Terezka |  Maso
Výborná kombinace bylinek, česneku a sladké dýně v nádivce spolu se šťavnatým pečeným kuřetem.
Pohrála jsem si s receptem od D. Smith, respektive jsem obměnila složení nádivky. Kuře s hroznovým vínem stojí také za vyzkoušení. Záleží jen na Vás, jakou nádivku si vytvoříte. Fantazii se meze, skutečně, nekladou. Zkuste, určitě si pochutnáte.

Ingredience:
kuře
půlka dýně (butternut)
dvě celozrnné bagetky
česnek
cibule
máslo
hladkolistá petržel

Postup:

Na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a opečeme. Přidáme ještě zbytek másla necháme chvilku vychladit. Do misky nadrobíme buď chleba nebo bagetku nebo co kdo chce, já jsem použila celozrnnou bagetku, která dala nádivce oříškovou chuť, dále přidáme česnek a petrželku.
Pořádně promícháme, aby se vše pěkně spojilo.
Kuře omyjeme, osušíme kuchyňskou utěrkou a opatrně rukou vkládáme mezi maso a kůži nádivku. Pokud se kůže roztrhne, tak jako mně, tak spíchneme párátkem. Kuře jsem pomazala malinko máslem, položila na kolečka dýně a dala do vymazané zapékací mísy.
Pekla jsem při 190 stupních dozlatova.
Kuře jsem vyndala a nechala před krájením odpočinout. Z dýně a výpeku jsem vyšlehala hladkou omáčku, stačilo jen malinko dosolit.
Podávejte přelité omáčkou, já jsem jako přílohu zvolila bramborovou kaši. Určitě bych doporučila i rýži.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Idunka Idunka | Web | 13. července 2009 v 20:33 | Reagovat

Už vím co zítra bude k jídlu. No a už mám zase hlad. Vypadá to opravdu dobře.

2 Terezka Terezka | Web | 13. července 2009 v 21:49 | Reagovat

1: Idunko,
tak ať všem Vašim strávníkům chutná. Děkuji za komentář.

3 toffo toffo | Web | 14. července 2009 v 6:50 | Reagovat

Dýně do nádivky je výborný nápad!

4 Pfiffikus Pfiffikus | 14. července 2009 v 10:29 | Reagovat

Určitě to musí být velmi chutné. Jen si dovoluji přičinit jednu  malou poznámku k chybě, které se opakovaně dopouštíte při nadívání kuřete. A to : kuře se zásadně nadívá, pokud neplníte břišní dutinu, mezi kůži na prsou a prsíčka kuřete od otvoru, který vznikl odříznutím hlavy a části krku. Prsty se vnikne od krku pod kůži kuřete na prsou a oddělí se kůže od masa, kterou pojí blána na hrudní kosti. Při tom je třeba dbát, aby část kůže dole u břišního otvoru zůstala od masa neoddělena. Do takto vzniklého prostoru se vkládá nádivka. Samozřejmě jen tolik, aby mohla při pečení zvětšit svůj objem. Zbylá kůže krku se pak podsune a spínacími jehlami připevní k zádům kuřete.  Vy to děláte z opačné strany, což je z hlediska zavedené kuchařské technologie nonsens. Však se vám to také při nadívání kuřete s hroznovým vínem náležitě vymstilo.   V těch místech je naopak zvykem kuře svázat potravinářským motouzem (biskupa a nohy) tak, aby mělo hezký tvar a při pečení se nevysušovalo. Zrovna nedávno to ve svém pořadu ukázal Novácký mág Babica mezi svým obligátním pohazováním pánvemi. Alepoň předvedl, že v těch tureckých vývařovnách v Německu na všechno nezapomněl. A nebo je tu ještě jedna možnost. Příliš se s tím nepárat a nádivku nakydat přímo do pekáče, jak to v tomto pořadu udělala ta bodrá Moravanka. Pro tento způsob ale já osobně nepléduji. Zkuste někdy ten správný způsob a sama uvidíte :-)

5 Terezka Terezka | Web | 14. července 2009 v 13:09 | Reagovat

4: Pfiffikus,
mockrát děkuji za do detailů rozepsaný postup. Určitě to příště zkusím. Já jsem zrovna tento díl, s Mr. Babicou viděla a i když kuře s houbovou nádivkou vypadalo chutně, tak mi samotné plácání nádivky kolem už docela (od pohledu) suchého kuřete přišlo poněkud nechutné. Ale proti gustu, že...paní Moravanka stejně sledovala Mistra a ne to, co dělala :-)
Ještě jednou díky za komentář!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama