...Veni, vidi, cookie...

Letní zeleninové bochánky

20. července 2009 v 13:49 | Terezka |  Zelenina
Výborný nápad na zlikvidování zbytků, ale také úrody ze zahrádky. Na letní svačinku nebo jako doplněk k zeleninovému salátu, jako stvořené... Volně jsem se inspirovala u Schnytlika.

Rozpis a množství ingrediencí je individuální, řiďte se vlastní chutí a vykouzlete si svůj originální bochánek, či, chcete-li, bábovičku.

Doporučuji použít místo mouky polentu, pekla jsem těsto i v pekáčku a polenta dává zelenině nový rozměr. Výsledek je krásně žlutý a neskutečně křupavý...

Ingredience:
cuketa
mrkev
brokolice
pórek
jarní cibulka
150g nastrouhaného sýra
4 vejce
4 stroužky česneku
troška prášku do pečiva, necelá půlka sáčku
cca 160g hrubé mouky
(kdo chce, může přidat anglickou slaninu či jinou uzeninu, popř. jiné bylinky, vynechat sýr či jej nahradit sýrem kozím, plísňovým...záleží na Vaší fantazii).

Až najdete tu svoji oblíbenou směs, neváhejte a podělte se s ostatními v komentářích pod článkem).
Nejdříve ze všeho nastrouháme nahrubo cuketu a odložíme ji v misce stranou, aby nám pustila vodu, kterou pak vymačkáme.
Na másle s troškou oleje osmahneme jarní cibulky a pórek, přidáme nastrouhanou mrkev a brokolici. Necháme opéct, aby zelenina trošku změkla, přidáme vymačkanou cuketu a promícháme. Nesolíme, aby zelenina nepouštěla vodu. Jakmile je směs al dente, odstavíme a necháme vychladnout.
Do mísy dáme vychladlou zeleninovou směs, přidáme vejce, sýr, česnek, petrželku, trošku prášku do pečiva, sůl, pepř a mouku.
Promícháme a naplníme vymazaný muffinový plech. Směs můžete dát i do pekáčku, vyloženého pečícím papírem, popř. vymazaného máslem a vysypaného strouhankou.
Pečeme ve vyhřáté troubě, pozvolna, asi tak 45min, dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá doprostřed není čistá, bez nalepených drobků.
Krásně vláčné a zdravé bochánky jsou vhodné i na cestu, jen tak, do ruky...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 20. července 2009 v 14:36 | Reagovat

Musím říči, že to vypadá velmi, ale velmi chutně. Vsadím se, že nad těmito bochánky nebudou ohrnovat nos ani zatvrzelí masožrouti. A my vegetariáni jsme nadšeni, že máme další neokoukané zeleninové jídlo.

2 Terezka Terezka | E-mail | Web | 20. července 2009 v 16:43 | Reagovat

1: coco-choc,
také si myslím! Tak až vyzkoušíte, přeji dobrou chuť.

3 Schnytlik Schnytlik | Web | 20. července 2009 v 18:42 | Reagovat

Áááá, koukám, že se tu objevuje variace na naše velmi oblíbené jídlo :-)
Nápad vytvořit bábovičky se mi líbí, jako náplň lunchboxu zřejmě ideální :-)
  

4 Terezka Terezka | Web | 20. července 2009 v 19:44 | Reagovat

3: Schnytlik,
no, však jsem se k tomu také hrdě přiznala. A do lunchboxu jako dělané :-) a kdo nemá lunchbox, dá si je do igelitového sáčku :-)

5 schnytlik schnytlik | Web | 20. července 2009 v 20:07 | Reagovat

Však já nekárám, já chválím :-)
Právě dorůstá další várka cuket (nikdy bych nevěřila, co jich z jednoho semínka bude), tak asi vyzkouším tvou inovaci ;-)

6 toffo toffo | E-mail | Web | 22. července 2009 v 23:04 | Reagovat

To je velmi inspirativní a moc podařený recept. Tleskám a budu určitě kopírovat :)

7 Bali Bali | Web | 23. července 2009 v 20:15 | Reagovat

To je mi sympatické ;-)

8 Hana Hana | 25. července 2009 v 10:24 | Reagovat

Terezko, Tvé bochánky jsem si vzala na cestu do prahy a zachránily mi život. Po nedobrovolném věznění 4 hodiny ve vlaku jsem aspoň neumřela hlady. Doufám, že stejně jako mě chutnalo i holkám a babi s dědou (těm jsem taky nechala).

9 Pivli Pivli | Web | 26. července 2009 v 18:23 | Reagovat

krásné bochánky! hned bych ochutnala. Dobrý nápad, lepší, než dělat placičky a smažit to. Musím prubnout.
Mám v bedýnce z Biozahrady plno zeleniny, až na brokolici vlastně vše.
Půjdu do toho.;-)))

10 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 9:28 | Reagovat

6: toffo,
přeji dobrou chuť a dej vědět, jak chutnalo.

11 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 9:28 | Reagovat

7: Bali,
a to mě těší!

12 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 9:28 | Reagovat

8: Hana,
tak mám radost, že jsem alespoň trochu přispěla ke Tvé záchraně...

13 Terezka Terezka | Web | 28. července 2009 v 9:30 | Reagovat

9: Pivli,
přesně tak. Já doma vůbec nesmažím. Zaprvé kvůli svinčíku kolem a zadruhé mi vadí pak ten odér :-)
určitě vyzkoušej, recept je to variabilní, že brokolici můžeš směle nahradit. Jak by řekl klasik. Kdo nemá brokolici, dá třeba květák  

14 Pivli Pivli | Web | 6. srpna 2009 v 18:34 | Reagovat

Už se pečou broučkové! ;-)))

15 Terezka Terezka | Web | 7. srpna 2009 v 10:40 | Reagovat

14: Pivli,
tak jak dopadly? a z čeho jsi dělala?

16 Pivli Pivli | Web | 12. srpna 2009 v 11:11 | Reagovat

15.: dopadly skvěle, byly z mrkvičky, zelené a žluté cukety, brokolice, pórku.
Čedárek, domácí vajíčka, česnek,cibulka, bylinky. Přidala jsem hrst vloček a bylo to výborné.K tomu rajčatový salátek. Mňam, mňam. :-)

17 Terezka Terezka | Web | 12. srpna 2009 v 20:08 | Reagovat

16: Pivli,
tak to mám velkou radost, že chutnalo! Opravu stojí za vyzkoušení ta polenta, já už je jinak dělat nebudu...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama