...Veni, vidi, cookie...

Mandlovo-rynglový koláč

7. srpna 2009 v 11:01 | Terezka |  Moučníky
Sezóna rynglí a blum vrcholí, tak Vám nabízím další inspiraci, jak s nimi naložit...

Ingredience:
těsto:
1 hrnek hladké mouky
1 lžíce cukru
půl lžičky soli
1/2 hrnku studeného másla, nakrájet na kostky nebo nastrouhat
2 lžíce ledové vod
případně vanilkový extrakt

náplň:
1/3 hrnku celých loupaných mandlí
1/3 hrnku cukru
1 velké vajíčko
3 lžíce másla pokojové teploty
2 lžíce brandy, amaretta či jiného oblíbeného alkoholu (já jsem alkohol vynechala a dala růžovou vodu)
ryngle

Postup:

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a dáme odpočinout do ledničky. Poté jej vyválíme a vyložíme formu (já dala do dortové). V předehřáté troubě upečeme skoro dozlatova na 180 stupňů.
Zatímco se peče korpus, připravíme si náplň. V robotu rozmixujeme mandle s cukrem.
Nasypeme do misky, přidáme vajíčko, máslo a růžovou vodu a dobře promícháme.
Korpus necháme vychladnout a následně na něj rozetřeme náplň.
Poklademe na měsíčky pokrájenými rynglemi a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme dokud není povrch krásně zlatavý.
Než koláč porcujeme, necháme jen pořádně vychladnout.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 7. srpna 2009 v 11:36 | Reagovat

Fotografie s těmi mandlemi mě dostala, je opravdu velmi povedená, tak jako celý koláč. Jemné mandle a kyselejší ryngle, to bude lahoda.

2 Terezka Terezka | Web | 7. srpna 2009 v 13:22 | Reagovat

1: coco-choc,
děkuji mockrát za pochvalu, zkouším foťák, ale chybí mi síla na důkladnější testování. Na koláči se budou stejně dobře vyjímat švestky, se skořicí a mandle bych vyměnila za vlašské ořechy.

3 burmajones burmajones | E-mail | 7. srpna 2009 v 14:51 | Reagovat

vypadá to jako křestní jméno pana orgasma

4 Bali Bali | Web | 8. srpna 2009 v 11:00 | Reagovat

Tak to musí být supr koláč. Ale čekala jsem, že těsto bude s olivovým olejem :- )))
Škoda že jsem sem nekoukla včera. Dnes už jsem mohla mít upečeno.

5 Yva Yva | Web | 11. srpna 2009 v 19:37 | Reagovat

Terezko, vidím, že blogařská telepatie opět zafungovala a obě jsme ve stejnou dobu dostaly chuť na to samé.  Pravděpodobně jsme ve stejnou dobu i pekly, protože ten můj koláč jsem na stránky dala až po dvou týdnech. ;o)

Tvůj frangipane vypadá náramně jemně a celý koláč je jak jedna velká zahradní slunečnice.  Radost pohledět!  (A bezpochyby radost jíst!) :o)

6 Terezka Terezka | Web | 12. srpna 2009 v 20:09 | Reagovat

5: Yva,
ano, telepatie...ale když teď prostě ty ryngle na chalupě padaly skoro samy ze stromů, tak se přece muselo něco vymyslet...
Děkuju za pochvalu, nějak mi to teď nejde, ale věřím, že se zase za nějaký čas dostanu do formy.
Ráda jsem tě tu viděla!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama