...Veni, vidi, cookie...

Polentový quiche s cuketou a špenátem

31. srpna 2009 v 12:50 | Terezka |  Quiche a slané koláče
I s velkými věcmi se hraje velké divadlo. Nevěříte? Všude recepty na mladé malé cukety. Ale když se stane, že holt naroste gigantičtějších rozměrů, není všem dnům konec. Jen je třeba ji vzít trochu do parády a nejen ji svléknout ze slupky, ale také jí zbavit semínek.

A proč pořád křehké těsto, ať již kupované nebo doma dělané? Nebo listové? Tohle jsem si na Vás vymyslela....místo těsta polentu. A dám si to patentovat.

Ingredience:
125g polenty
500ml vody
lžička másla
citrónový tymián (nebo jiná oblíbená bylinka)
sůl
cuketa
jarní cibulka
anglická slanina
špenát
česnek
vejce
smetana
zakysaná smetana
sýr

Postup:

Polentu vsypeme do vody, přidáme máslo, sůl a uvaříme hustou kaši, do které nakonec přidáme nasekané bylinky. Necháme trochu vychladnout a do pečícím papírem vyložené otevírací formy polentu naolejovanýma rukama pěkně rozprostřeme, nezapomeneme na okraje.
Vložíme do vyhřáté trouby a předpečeme.
Mezitím si na tenké proužky pokrájíme cuketu a společně se slaninkou a jarní cibulkou orestujeme, spíše bych řekla, že necháme zesklovatět. Nesmí se cuketa rozpadat, měla by zůstat al dente.
Cuketu vyndáme na talíř a do pánve vhodíme na tenké plátky pokrájený česnek a opraný a řapíků zbavený špenát. Krátce prohodíme a v momentě, kdy tak polovina listů už uvadá, vlijeme osolená rozšlehaná vejce se smetanou a zakysanou smetanou (množství je cca 450ml)
Odstavíme z plotny a vmícháme na kostičky pokrájený sýr.
Na předpečený korpus navrstvíme cuketu se slaninkou a jarní cibulkou.
Zalijeme špenátem a pěkně povrch uhladíme.
Vložíme do vyhřáté trouby a při 180 stupních pečeme cca 40min nebo do doby, kdy je náplň pevná a povrch zlatavý.
Před podáváním necháme stát, aby šel quiche dobře porcovat.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 31. srpna 2009 v 13:05 | Reagovat

Vypadá velmi chutně. Polentu já ráda. Dala bych si kus hned teď!
A to jsem po dobrém obědě ;-)

2 coco-choc coco-choc | Web | 31. srpna 2009 v 13:14 | Reagovat

Vypadá to opravdu velmi lákavě. Já jsem s gigantickou cuketou z babiččiny zahrádky zdařile zatočila do bramboráků. Nejvíce mě ale dostává špenát se smetanou a sýrem. I tato dvojbarevná náplň by mi stačila :-)

3 Madla Madla | E-mail | 31. srpna 2009 v 13:45 | Reagovat

Naprosto úžasné! A těsto z polenty by mě fakt nenapadlo. Cuketa je vděčná zelenina :-)

4 viki viki | Web | 31. srpna 2009 v 13:51 | Reagovat

bože, idem na obed radšej... tie detailné zábery ma zabijú raz :-))

5 vilemina vilemina | Web | 31. srpna 2009 v 19:00 | Reagovat

Souhlas s Viki - detailní záběry mají sílu.
A recept určitě patentuj - hned v jednom finta na polentu i na cuketu!

6 Terezka Terezka | Web | 31. srpna 2009 v 20:04 | Reagovat

1: Bali,
hned bych ti poslala poctivej kousek :-) Co jste měli dobrého?

7 Terezka Terezka | Web | 31. srpna 2009 v 20:06 | Reagovat

2: coco-choc,
já doma nic nesmažím, nejen kvůli zdraví (mého a dětí), ale především kvůli poprskání všeho kolem :-)
ano, se špenátem dělám ráda, ale takhle to bylo zajímavější. Pevné kousky cukety a na tom jako obláček poletoval špenát...

8 Terezka Terezka | Web | 31. srpna 2009 v 20:07 | Reagovat

3: Madla,
děkuji mockrát za komentář. Nápad s polentou byl momentální nápad a budu ho opakovat co nejčastěji. Není nad zdravé pochutnání.

9 Terezka Terezka | Web | 31. srpna 2009 v 20:07 | Reagovat

4: viki,
děkuju mockrát za pochvalu!

10 Terezka Terezka | Web | 31. srpna 2009 v 20:08 | Reagovat

5: vilemina,
patentovat to asi nepůjde, ale jestli mi to někdo ukradne, tak ho trefím! :-)
a rovněž děkuji za pochvalu

11 toffo toffo | Web | 1. září 2009 v 6:27 | Reagovat

Terezko, ty máš tedy výborné nápady! Polentu v této formě snadno propašuji do kuchyně! Krásné fotky.

12 Bali Bali | Web | 1. září 2009 v 7:21 | Reagovat

U nás byla sušená šunka, meloun cantaloupe, kozí sýr a víno.
Teď na tom nějak přežíváme ;-)
Dnes to tedy bude obdobné.

13 edy edy | E-mail | Web | 1. září 2009 v 18:26 | Reagovat

Tedy Terezko, ty máš ale úžasné nápady. To všechno mám moc rád a v té kombinaci to musí chutnat božsky. Škoda, že jsem u toho nebyl:-)

14 Terezka Terezka | Web | 1. září 2009 v 19:30 | Reagovat

11: toffo,
polenta má u nás vždy zelenou, v tomto receptu doslova :-) Ať se ti pašování daří

15 Terezka Terezka | Web | 1. září 2009 v 19:31 | Reagovat

12: Bali,
no, v tomhle vedru...parádní kombinace. Já bohužel nemohu pít, takže se musím obejít bez vína, ale koupila jsem si alespoň nealko pivo, tak si jedno dám.

16 Terezka Terezka | Web | 1. září 2009 v 19:32 | Reagovat

13: edy,
děkuji mockrát a jsem ráda, že ses tu stavil. Užijte si dovolenou a pak si quiche udělejte, je to fakt dobrota. Polenta krásně křupe, náplň se na jazyku rozplývá...

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. září 2009 v 16:25 | Reagovat

Terezko, ještě že jsou tu stránky plné dobrého jídla :-) Když doma nevařím, chodí mi Eda na zálety jinam.
(v podstatě celé léto jsem "pekla" bábovky na klávesnici a na nějaké extra vaření mi moc času nezbývalo). Když bylo nejhůře, jistil to venkovní gril a z úrody na zahradě a ve skleníku se vždy fofrem udělal nějaký ten letní salát :-) Spolehlivý repertoár líné kuchařky, který zažene hlas, ale extra nenadchne.

Vždycky říkal, že jestli něco nemusí, tak je to kuskus a polenta. Platilo to do té doby, než se tu objevil tvůj nápad na "polentový koláček" - fakt nádhera a přidávám se k nadšení, které čiší již z předešlých komentářů. Povedl se ti!

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. září 2009 v 16:27 | Reagovat

ne hlas, ale HLAD :-)

19 Miro Miro | 3. září 2009 v 11:48 | Reagovat

skvele !!! fantasticky napad !!! toto urcite musim vyskusat

20 Terezka Terezka | Web | 4. září 2009 v 8:36 | Reagovat

17: DolceVita,
takové zálety schvaluji. Budu ráda, když tímto polentu k Edovi propašuješ, určitě dej vědět, jak chutnalo...

21 Terezka Terezka | Web | 4. září 2009 v 8:37 | Reagovat

19: Miro,
no jasně, určitě zkus!

22 Hana Hana | 8. října 2009 v 22:50 | Reagovat

Terezko, sice se zpožděním, ale konečně jsem "kišoně" upekla. Recept mi dal zabrat, ale dílo už je hotové. Mám upečeno a uvidíme, jak bude zítra strávníkům chutnat!

23 Tyna Tyna | E-mail | Web | 21. ledna 2014 v 14:14 | Reagovat

Děkuji za super nápad. Polenta je perfektní, v kombinaci na koláč je skvostná.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama