...Veni, vidi, cookie...

Ochutnej chutney

17. září 2009 v 20:26 | Terezka |  Studená kuchyně
Je nejvyšší čas pokračovat v hamounění letošní úrody do mrazáků a sklenic, abychom se i v zimě mohli radovat z našich pěstitelských úspěchů a darů přírody. Mrazáky přetékají jahodami, borůvkami, rybízem, jostou a angreštem, trochu místa zabraly ryngle a ještě se čeká na várku švestek. Ryngle, ale i švestky, můžeme vměstnat i do skla, nejen v podobě kompotů a povidel, ale i chutného chutney, které skvěle doplní nejen maso, ale i sýr, popřípadě můžeme mazat na chleba jako marmeládu s jinou, než klasicky sladkou chutí.

Ingredience:
1kg vypeckovaných rynglí
1 cibule
stroužek česneku
200ml jablečného octa
300g cukru
300g sušených třešní a trochu rozinek
1 lžička soli
skořice
2-3 lžičky garam masaly nebo curry
1 lžíce světlého hořčičného semínka
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
pálenka

Postup:

Na trošce oleje orestujeme cibuli na kostičky, česnek na plátky a koření.
Do směsi koření přidáme ryngle a necháme trochu podusit.
Přidáme sušené třešně
Promícháme, přidáme cukr a ocet a necháme na mírném plameni probublávat.
Přilijeme rakiji, slivovici nebo třeba brandy.
Směs pěkně zhoustne a horkou plníme vyvařené sklenice.
Necháme uležet alespoň měsíc.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Miro Miro | 17. září 2009 v 20:37 | Reagovat

Terezka, to je nadherne a urcite to musi byt aj velmi chutne

2 coco-choc coco-choc | Web | 17. září 2009 v 20:48 | Reagovat

Ovocné chutney, hm, to bych si dala říct. A ještě k sýru... To bude lahoda.

3 vEruska vEruska | E-mail | Web | 17. září 2009 v 22:42 | Reagovat

chutney mám taky ráda, dělala jsem švestkové a je vynikající. Moc pěkný recept :)

4 Terezka Terezka | Web | 18. září 2009 v 8:33 | Reagovat

1: Miro,
děkuji a díky za návštěvu.

5 Terezka Terezka | Web | 18. září 2009 v 8:33 | Reagovat

2: coco-choc,
teď je ta správná doba na přípravu, švestky se na nás hrnou, tak směle do toho.

6 Terezka Terezka | Web | 18. září 2009 v 8:34 | Reagovat

3: vEruska,
já také kromě povidel nějaké švestkové udělám. Jsem zvědavá na rozdíl chutí.
Děkuji za komentář.

7 schnytlik schnytlik | Web | 18. září 2009 v 9:45 | Reagovat

Koněčně něco nepečeného a použitelného i jinak než jako dezert :-)))
Inspirující :)

8 Madla Madla | E-mail | 20. září 2009 v 11:03 | Reagovat

hmm, mňam, to musí být úžasný. Dokážu si to představit jako úžasný doplněk ke grilovanému masu. jen bych měla dotaz, zda nejde v receptu nějak nahradit alkohol, či zda je tam nezbytný z konzervačních důvodů.

9 Terezka Terezka | Web | 20. září 2009 v 19:20 | Reagovat

8: Madla,
ten alkohol se vyvaří, neměj strach. Myslím, že ale můžeš vynechat.

10 Terezka Terezka | Web | 20. září 2009 v 19:22 | Reagovat

7: Schnytlik,
hlavně je to velice variabilní a každý to přizpůsobí své chuti. No ne?

11 schnytlik schnytlik | Web | 21. září 2009 v 9:52 | Reagovat

Tak to jednoznačně! :-)

12 daniela daniela | 22. září 2009 v 13:20 | Reagovat

mnammnam a ja mam doma jeste jednu  celou sklenici! :) primo od Terezky!

13 Terezka Terezka | Web | 22. září 2009 v 19:35 | Reagovat

12: daniela,
no jasně, akorát, že ty máš, ještě navíc, special edition! :-)

14 toffo toffo | Web | 23. září 2009 v 10:59 | Reagovat

Zítra se na něj vrhnu, i když celá konzumace čatní zbyde určitě jen na mě. Celá rodina je prudce konzervativní. Ale kdo ví?

15 Terezka Terezka | Web | 23. září 2009 v 19:20 | Reagovat

14: toffo,
já bych dala ruku do ohně za to, že to zkusí i zbytek rodiny :-) Dej vědět...

16 toffo toffo | Web | 25. září 2009 v 11:34 | Reagovat

Teprve mi švestkověě bublá na plotně, ale už vím, že je to přesně můj šálek čaje. Možná si dám repete s druhou várkou :-).

17 Terezka Terezka | Web | 25. září 2009 v 19:23 | Reagovat

16: toffo,
naši jedou trhat zítra švestky na chalupu. Vím naprosto přesně, co z nich udělám :-)

18 vilemina vilemina | Web | 26. září 2009 v 18:17 | Reagovat

Taky už se moc těším, až se budu moct pustit do pravděpodobně švestkového čatní...plánuju ho mj. i jako jedlý dárek.

19 Compton34BLANCA Compton34BLANCA | E-mail | Web | 15. února 2012 v 20:30 | Reagovat

It is understandable that cash makes people disembarrass. But what to do when someone has no money? The only one way is to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> and collateral loan.

20 oznamovac oznamovac | Web | 22. listopadu 2012 v 8:22 | Reagovat

Nedávno jsme si nechali postavit kuchyň od firmy Potrusil a musím říct, že na kuchyně to jsou opravdoví machři. Vaření v moderní a kvalitní kuchyni je opravdu mnohem zábavnější, než tomu bylo v té staré. Mrkněte na jejich stránky www.potrusil.cz/kuchyne

21 futuric futuric | Web | 19. června 2015 v 22:40 | Reagovat

půjčka na směnku přijedeme ihned 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama