...Veni, vidi, cookie...

Vláčný jablečný koláč

25. září 2009 v 19:20 | Terezka |  Moučníky
Takový jsme dělali doma, tuším. Já jsem si ho ale trošku upravila. Každý si s receptem pohrajte podle svého gusta a hned na stole přistane originál.

Ingredience:
3 vejce
15-20dkg cukru (záleží na chuti)
45dkg polohrubé mouky
4-5 větších jablek
prášek do pečiva
125ml oleje
kakao
podle chuti třeba rozinky, oříšky...

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej.
Promícháme (neděste se, těsto je takové tužší) a přidáme nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka.
Štáva z jablek těsto pěkně naředí a vznikne nám krásně hladké těsto, které narušují jen kousky jablek. Kdo chce, klasicky přidá kakao do celého obsahu mísy, ale já jsem si 2/3 nalila na pečícím papírem vyložený pekáček a kakao jsem vmíchala do zbytku těsta.
Tmavé těsto jsem špachtlí lehce promíchala se světlým, až mi vznikla strakatá mozaika.
Pekla jsem na 170 stupňů asi 40min, prostě do doby, kdy špejle zapíchnutá doprostřed zůstane po vytažení bez drobečků.
Koláč jsem potřela rozehřátými čočkami z mléčné čokolády rozmíchanými 1:1 se zakysanou smetanou a posypala krokantem. Při zdobení se fantazii skutečně meze nekladou, dovedu si představit tmavou čokoládovou polevu jen tak, nebo posypanou oříšky či kokosem...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 25. září 2009 v 21:58 | Reagovat

Klasické lité těsto povýšené na "haute cuisine"? Já bych řekla: "Skvělý nápad." Moučník je nenáročný na přípravu a ingredience, je hotový v cukuletu a v takové úpravě působí slavnostně :-)

2 Terezka Terezka | Web | 26. září 2009 v 8:04 | Reagovat

2: coco-choc,
přesně tak. Taková jednoduchost se dá v podstatě bezpracně posunout do jiné dimenze. To mě baví

3 Dv Dv | 26. září 2009 v 19:22 | Reagovat

Ten krokant se dá někde koupit, nebo ho vždycky vyrábíte? na to jsem asi líná :)

4 Terezka Terezka | Web | 27. září 2009 v 7:54 | Reagovat

3: Dv,
krokant jsem koupila. Na to jsem také líná. Stejně tak, jako na výrobu listového těsto, tím také v obchodě nepohrdnu..

5 monte monte | 13. listopadu 2011 v 15:40 | Reagovat

Super recept :))

6 jane jane | E-mail | 24. listopadu 2013 v 12:23 | Reagovat

Ted jsem recept zkusila a je fakt bozi a neskutecne jednoduchej :-) dik za zverejneni rodinneho klenotu, bude i muj!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama