...Veni, vidi, cookie...

Gibanica aneb burek, börek či баница

21. října 2009 v 20:25 | Terezka |  Pizza
Říkají Vám něco burek či banitsa? Ochutnali jste je? A kde?
Nemá cenu opisovat výsledky hledání v Googlu či na Wiki. To si každý, kdo se chce o původu dozvědět více, přečte sám. Kdo se chce dozvědet o rozdílu mezi burkem a bor(e)kem, ten se podívá na samotného mistra:-)
Pojďte si to vyzkoušet na vlastní (pořádněpomoučené) ruce.
Aby šla práce jako po másle, pusťte si k tomu třeba tento stylový doprovod a hurá na to.

Ingredience:
280g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce oleje
1 lžička octa
osminka vlažné vody
feta
rozpuštěné máslo na potírání

Postup:

Připravíme si těsto (toto je konkrétně stejné, které jsem použila při svém prvním pokusu o tažený závin), necháme pod nahřátým kastrolem alespoň půl hodiny odpočinout a rozdělíme jej na 5 stejných dílů (dle tradice by měl být počet vrstev vždy a za každých okolností lichý, alespoň tedy v Bosně).
Na pomoučeném ubruse vyválíme trošku první díl těsta, potřeme máslem a co nejvíce dotenka vytáhneme do tvaru kruhu a prostředek posypeme rozdrobenou fetou.
Tlusté okraje ořízneme a zbylý kruh zabalíme tak, aby nám vznikl úhledný balíček.
Odložíme stranou a vytáhneme si z dalšího dílu těsta stejným postupem kruh, posypeme fetou a ni položíme (skladem dolů) již připravený balíček z prvního dílu těsta. Navrch ještě rozdrobíme sýr.
Takto postupujeme do chvíle, kdy spotřebujeme všech pět dílů těsta.
Můžeme si připravit i jinou variantu balení, a to o poznání jednodušší. Z vytaženého těsta vyřízneme obdélník, delší stranu posypeme fetou a zarolujeme.
Opatrně stočíme, čímž získáme tvar typický pro banitsu.
Ještě jednoduššeji to jde takhle.
Oba výtvory položíme na pečící papír, potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme tak na 180 stupňů, dozlatova.
Jíme teplé, studené, k snídani, ke svačině...ale na Balkáně nejlépe v noci :-)



 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 21. října 2009 v 21:26 | Reagovat

Tak prosté a přitom jistě skvělé. Burek bych viděla jako chuťovku k červenému vínu, večer, ve dvou...

2 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. října 2009 v 22:43 | Reagovat

Úžasné! Letos o dovolené jsem si dávala teplou gibanicu v jedné půlnoční pekárně. Horká je nejlepší :-) A rozhodně v noci chutná nejlépe!

3 Terezka Terezka | Web | 22. října 2009 v 9:05 | Reagovat

1: coco-choc,
ne ve dvou, o samotě...

4 Terezka Terezka | Web | 22. října 2009 v 9:06 | Reagovat

2: DolceVita,
viď? V noci je prostě nejlepší, z okýnka na ulici a cestou do dalšího baru :-)
Jsem ráda, že jsem ti připomněla dovolenou v tomto podzimním počasí. Měj se hezky!

5 Mandarinka Mandarinka | 22. října 2009 v 15:00 | Reagovat

Ochutnala jsem v Bulharsku a Chorvatsku. Miluju i burek s mletým masem.

6 Martina Martina | 24. října 2009 v 21:07 | Reagovat

Burek jsem ochutnala v chorvatské Rovinji a byl naprosto luxusní, teplý se sýre, laskomina veliká.

7 Paja Paja | Web | 16. února 2011 v 8:33 | Reagovat

Také jsme ochutnali v Chorvatsku a byl super. Můžu všem doporučit. Díky za recept

8 Lucie Lucie | 28. srpna 2012 v 15:48 | Reagovat

Já ochutnala burek taky v Rovinji a byl vynikající teplý,se sýrem. Měla jsem ho tam každý den večer nebo ráno. výborná pochoutka. chci vyzkoušet tento recept a udělat si burek doma ...

9 Terezka Terezka | Web | 30. srpna 2012 v 7:35 | Reagovat

8: Lucie,
určitě vyzkoušejte, je fajn si připomenout pochoutky z dovolené i v domácí kuchyni

10 trecento trecento | Web | 27. září 2016 v 18:19 | Reagovat

pujcka pred vyplatou kazdemu 3000 O_O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama