...Veni, vidi, cookie...

Orientem vonící dýňová polévka

5. října 2009 v 7:41 | Terezka |  Polévky
Kdo mě zná, ví, že dýni mám moc ráda. V jakékoli podobě. S příchodem podzimu a sychravého počasí je načase vylovit ze spíží či sklepů zářivě oranžovou krasavici a připravit si z ní něco dobrého. Dýňová polévka se dá připravit opravdu za chvilku, je nespočet variací a já Vám, kromě polévky z dýně vařené, nabízím variantu s dýní pečenou.

Ingredience:
dýně
sůl
zeleninový vývar
česnek
cibule
římský kmín
skořice
mletý hřebíček

Postup:

Dýni nakrájíme na silnější plátky, zbavíme semínek, osolíme a potřeme ořechovým olejem. Vložíme pod rozpálený gril a opečeme.
Na trošce oleje orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku a česnek, přidáme koření a necháme rozvonět. Dýni pokrájíme na kostky a vhodíme do hrnce k cibuli.
Promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem.
Provaříme a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Kdo chce, může do polévky přidat smetanu, já ji však nechávám její přirozenou chuť.
Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, párkrát otočíme mlýnkem s pepřem a zakápneme dýňovým olejem.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 5. října 2009 v 8:06 | Reagovat

Veškeré krémové polévky - zelené (cuketové, hráškové, špenátové), béžové (žampionové) i oranžové (dýňové) prostě zbožňuji. Pár surovin, expresní příprava a lahodná chuť :-)

2 Hana Hana | 5. října 2009 v 8:54 | Reagovat

Polévka vypadá nádherně a luxusně! Už jen podle ingrediencí. A stejně hezky vypadá i ta příloha vedle. To jsou bramboráčky?

3 Terezka Terezka | Web | 5. října 2009 v 22:00 | Reagovat

1: coco-choc,
ano, přesně tak. Příprava zabere chvilku a výsledek je famózní. Mě baví fakt, že jsou krémové i bez přidání smetany.

4 Terezka Terezka | Web | 5. října 2009 v 22:01 | Reagovat

2: Hana,
tak máš tip na pohalloweenský oběd :-)

5 vilemina vilemina | Web | 6. října 2009 v 20:31 | Reagovat

Dýně už je na cestě, tak přes loňský neúspěch s polévkou díky tvým vnadným obrázkům ještě jednu polévečku zkusím, s tím pečením by to mohlo pomoct...

6 Terezka Terezka | Web | 7. října 2009 v 12:09 | Reagovat

5: vilemina,
ta opečená dýně dá polévce další rozměr chuti, skoro bych se vsadila, že teď, napodruhé, bys uspět mohla. Dej vědět.

7 hugo hugo | E-mail | 7. října 2009 v 15:36 | Reagovat

díky za tip na další variaci dýňového nářezu :) já dělám kořenový základ na olivovém oleji a pak se přidá dýně a postupuje ve stejném duchu jako ve vašem recepisu, jenom na talíři to zakapávám citronovým olivovým olejem, tisíce děkovných dopisů :D

8 Madla Madla | E-mail | 8. října 2009 v 15:46 | Reagovat

Nádherně podzimně zbarvená polévka. Mám moc ráda krémové polévky, takže tuhle určitě taky vyzkouším. Už úplně cítím jak voní.

9 Hana Hana | 2. listopadu 2009 v 14:25 | Reagovat

Už je hotová. Neměla jsem ji, Terezko, tak hezky oranžově zbarvenou, ale chutnala náramně i tak!

10 Terezka Terezka | Web | 2. listopadu 2009 v 20:37 | Reagovat

9: Hana,
každá dýně je jiná, na barvě to nestojí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama