...Veni, vidi, cookie...

Sekelský guláš

15. října 2009 v 6:50 | Terezka |  Maso
Kdybych měla říct, co nemám ráda, tak je to máslo, růžičková kapusta, fazolky na smetaně a segedínský guláš.
Pojďme se zastavit u posledně jmenovaného.
Myslím, že mnozí z Vás žijí či žili v domnění, že tento pokrm pochází z města u srbsko-rumunských hranic, ze Szegedu. Omyl!
Pokrm z vepřového masa dušeného v zelí, paprikou a smetanou je odvozen od maďarského Székelygulás. Tak jej připravují lidé na severovýchodě Sedmihradska, takže guláš by se měl jmenovat sekelský, nikoli segedínsky. Čert, aby se v tom vyznal.

Jelikož děti mají jíst vše, tak jsem se překonala a i přes můj odpor k výše jmenovanému, jsem jim guláš připravila a musím říct, že když jsem ochutnala, tak se třeba časem dopracuji k tomu, že si jej s chutí dám i já. Chutnal totiž znamenitě.

Ingredience:
vepřová plec
sádlo
kmín
sůl
cibule
kysané zelí
paprika


Postup:
Maso očistíme od případného tuku a pokrájíme na menší kostky. Posolíme a okmínujeme (já používám kmín mletý). Na rozpáleném sádle necháme orestovat cibulku na kostičky, ke které přidáme maso a necháme zlehka opéct.
Orestované maso zalijeme vodou a necháme chvilku dusit.
Když je maso pěkně skoro měkké, přidáme 2/3 kysaného zelí a sladkou papriku.
Promícháme, doplníme případně tekutinu a necháme ještě dusit, aby se maso takřka rozpadalo a zelí změklo.
Před koncem vaření do hrnce přidáme zbylé zelí, které zůstane pěkně křupavé a zahustíme zakysanou smetanou ve které jsme rozmíchali trochu hladké mouky.
Mouka potřebuje ještě chvilku provařit, takže jí její čas dopřejeme a zatím si připravíme přílohu.
Já jsem zvolila tarhoňu, můžete však určitě podávat s knedlíky či nočky.
Na talíři ještě ozdobíme kopečkem zakysané smetany.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 15. října 2009 v 8:40 | Reagovat

Segedín není opravdu můj šálek kávy. Nejedla jsem ho ani v době, kdy jsem jedla maso. Mám ho spojený s jedním velmi negativním zážitkem, takže pro mě bude segedín (sekel?:-) asi navždy zatracen.  

2 Daniela Daniela | E-mail | 15. října 2009 v 8:52 | Reagovat

Toto jedlo je u nás obľúbené a zaradené medzi zimné jedlá. Ja ho ešte vylepšujem hrsťou sušených hríbov.

3 Dv Dv | 15. října 2009 v 11:48 | Reagovat

To jsem neměla sto let..ve školní jídelně nenáviděný, doma jsem ho jedla celkem ochotně. Dostala jsem na něj chuť, ovšem nemůžu coby kojící matka zelí, takže se renesance segedínu (nemohu mu říkat jinak, zvyk je železná košile)odkládá..

4 Mandarinka Mandarinka | 15. října 2009 v 14:11 | Reagovat

Jako dítě jsem segedín nesnášela a nejedla, jako dospělá jej považuju za delikatesu. ;-)

5 luckydina luckydina | 15. října 2009 v 18:03 | Reagovat

taky jsem včera zahájila nástup zimy segedínem s knedlíkem, já segedin jedině s chlebem, někdy přidávám trochu  saturejky zahradní

6 schnytlik schnytlik | Web | 16. října 2009 v 13:49 | Reagovat

Výborný způsob jak přesvědčit odpůrce kys.zelí o tom, že je extrémně jedlé. A jedině s knedlíčkem ;)

7 Mánek Mánek | Web | 16. října 2009 v 14:05 | Reagovat

Segedín je super! Jasnačka, jedině s knedlíkem, to je úplně nejlepší! :D

8 Hana Hana | 23. října 2009 v 12:28 | Reagovat

Ahoj Terezko,
dnes jsem si koupila vepřovou plec a zítra na oběd vařím podle Tebe!

9 spam spam | E-mail | Web | 2. ledna 2010 v 19:21 | Reagovat

Thanks for the article. Blogging is replacing main stream news for many people.

10 womens fashion shirts womens fashion shirts | E-mail | Web | 30. ledna 2010 v 13:11 | Reagovat

Menschen mitgefohlt habe der mit roten Flecken vorne gestanden ist und sein Referat gehalten hat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama