...Veni, vidi, cookie...

H(l)aza(g)n(e)

25. listopadu 2009 v 12:27 | Terezka |  Maso
Pokud Vám v knihovničce (na polici v kuchyni) chybí Klasická italská kuchyně napsaná Marcellou Hazan, nemusíte hned letět do knihkupectví. Servíruji Vám nejen recept, ale i výsledek. Vykasejte si rukávy, obvažte zápěstí, pokud trpíte syndromem karpálního tunelu, jako já a naplánujte si celou akci tak, abyste nebyli v časovém presu.

Ingredience:

parmazán
lasagne (tady jsem použila suché pláty)

Boloňská masová omáčka
1 lžíce oleje
3 lžíce másla
1/2 šálku nasekané cibule
2/3 šálku nasekaného zahr. celeru
2/3 šálku nasekané mrkve
350g mletého hovězího masa
sůl, pepř
1 šálek plnotučného mléka
muškátový oříšek
1 šálek suchého bílého vína
1 a 1/2 šálku konzervovaných rajčat

Bešamelová omáčka
3 šálky mléka
6 lžic másla
4 a 1/2 lžíce mouky
1/4 lžičky soli

Postup:

V hrnci s těžkým dnem zesklovatíme na másle s olejem na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme celer, petržel a mrkev a smažíme 2min. Do orestované zeleniny přidáme maso, osolíme, opepříme a pečlivě v hrnci rozmělníme.
Jakmile se orestuje, přilijeme mléko s nastrouhaným muškátovým oříškem a za častého míchání necháme vyvařit.
Jakmile mléko zmizí, nalijeme na maso víno. Opakujeme stejný postup jako u mléka. Promícháváme a necháme vyvařit.
Nakonec přijdou na řadu rajčata, která nám v momentě, kdy začnou bublat, dají pokyn k tomu, abychom stáhli plotýnku na minimum.
Za občasného promíchávání necháme vařit bez pokličky alespoň 3 hodiny. Pokud by se omáčka měla tendenci připalovat, přidejte 1/2 šálku vody. Nakonec ale v omáčce žádná tekutina být nesmí.

Mezitím, co nám bublá ragů, připravíme bešamel.
Mléko přivedeme téměř k bodu varu a odstavíme. V pánvi nebo hrnci, ve kterém se nám nic nepřipálí připravíme světlou jíšku. 2min restujeme a sundáme ze zdroje tepla. Po lžících do jíšky přilíváme horké mléko a stále metličkou mícháme. Až spotřebujeme 1/2 šálku mléka tímto způsobem, tedy po lžičkách, můžeme jej přilévat už po větších dávkách, ale stále omáčku mícháme. Jakmile se mléko s jíškou hladce spojí, na mírném plameni přivedeme k varu, osolíme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (konzistence zakysané smetany).

Nyní si vymažeme zapékací mísu či pekáček máslem, na dno nalijeme trošku bešamelu a poklademe první vrstvou těstovin. Smícháme ragů s bešamelem.
Na těstoviny natřeme tenkou vrstvu směsi a posypeme parmazánem. Takto postupujeme dále a v momentě, kdy se dostaneme na konec, omáčku poklademe kousky másla a posypeme parmazánem.
Vložíme na nejvyšší možnou polohu mřížky v troubě vyhřáté na 220 stupňů a zapékáme maximálně 15min.
Před podáváním necháme ještě 10min odpočinout.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 25. listopadu 2009 v 13:51 | Reagovat

Úžasné lasagne bolonese, přesně tak jako by je uvařil roidlý Ital. Můžu jen smutně koukat, protože tolik času, abych uvařila správné a chutné ragů mít dlouho nebudu. Snad až bude dítě trošku větší a bude s přípravou pomáhat. Tak jako tvoji malí šikulové :-)

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. listopadu 2009 v 15:59 | Reagovat

Krásné vrstvení :-). Už Ital mě na lasagne naladil a ty tvé vypadají opravdu lákavě. Ale ve své "kuchyni" a s jejím technickým vybavením se do nich pouštět nebudu. Takže budeme s Madlou koukat už dvě... :-)

3 Dv Dv | 26. listopadu 2009 v 10:50 | Reagovat

Taky mám doma párměsíční dítě, takže vařit něco více než půl hodiny -  hodinu si nemůžu dovolit. Vždycky mě zajímalo, proč je třeba nalít tam to mléko a nechat vyvařit a zda jsou opravdu nutné ty tři hodiny, aby se chutě spojily. Píše o tom kuchařka něco? Vůbec nechci popírat postup s tím, že za půl hodiny je to hotové stejně, prostě mě to jen zajímá :)

4 Terezka Terezka | Web | 26. listopadu 2009 v 19:23 | Reagovat

1: Madla,
u toho se ale nemusí ty 3hod stát, takže si myslím, že se do přípravy můžeš v klidu pustit. Navíc si ragů můžeš připravit do zásoby, do mrazáku. Na tohle ani pomoc nepotřebuješ :-)

5 Terezka Terezka | Web | 26. listopadu 2009 v 19:23 | Reagovat

2: coco-choc,
určitě se najde nějaká příležitost, kdy se do nic budeš moct pustit.

6 Terezka Terezka | Web | 26. listopadu 2009 v 19:29 | Reagovat

3: Dv,
jak už jsem psala Madle, není nutné u hrnce stát, stačí občas promíchat, ale pokud necháte hrnec skutečně na nejnižším stupni, ani to není tak nutné striktně dodržovat.
Mléko se do masa přidává proto, aby bylo maso pěkně šťavnaté a hlavně, aby nebylo od vína nakyslé.
Co se týče doby přípravy, tak o tom se v knize nepíše, ale uvedu malý příklad. Když chcete skutečně dobrý vývar, tak jej také necháte jen tak táhnout co možná nejdéle, i když by to jistě šlo zkrátit. Ta chuť tam prostě nebude.

Ještě cituji autorku:
Nemáte-li čas, abyste omáčku vařili nepřetržitě 3-4 hodiny, můžete kdykoli zhasnout plamen a pokračovat ve vaření později. Omáčku je však třeba dovařit ve stejný den.

7 toffo toffo | Web | 26. listopadu 2009 v 20:35 | Reagovat

Musím se přiznat, že jsem zatím ragů šidila rychlým vařením. Lasagne máme moc rádi, jen jsem zatím nemíchala bešamel s ragů dohromady. Musím to vyzkoušet takto.

8 yannka yannka | 4. března 2010 v 14:19 | Reagovat

Občas i když si přečtu recept, nemám na něj odvahu, dokud ho někdo nevyzkouší přede mnou:) Tímto moc děkuji za parádní odprezentování Marcellina receptu, dodala jsi mi ten potřebný kousek odvahy, abych se do něj pustila sama.
Malý dotaz - máš vyzkoušené nějaké konkrétní lasagne, které se nepředvářejí?

9 Terezka Terezka | Web | 7. března 2010 v 19:51 | Reagovat

8: yannka,
jsem rada, ze jsem se pro Tebe stala predskokankou...uvidis, ze az recept vyzkousis, nebudes chtit jiny.
Lasagne vetsinou pouzivam znacky Agnesi

10 yannka yannka | 13. března 2010 v 18:34 | Reagovat

Vyzkoušeno, je to opravdu bezkonkurenční. Čas a nádobí stály za to:)

11 Dariesta Dariesta | E-mail | Web | 1. března 2012 v 14:03 | Reagovat

Moc hezký článek =).

12 Bohuslav Bohuslav | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 13:00 | Reagovat

Jo jo , moje řeč

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama