...Veni, vidi, cookie...

Ossobuco, vlastně buco

2. listopadu 2009 v 4:39 | Terezka |  Maso
Ta kost tam prostě nebyla...

Ingredience:
plátek vepřového kolene
co nejlibovější (anglická) slanina
sekaná rajčata
cibule
sůl
mletý kmín
celer
mrkev
petržel
česnek
bobkový list
nové koření

risotto:
cibule
olej, máslo
Carnaroli nebo Arborio
bílé víno
šafrán
vývar
parmazán
sůl

Postup:

Plátky anglické sklaniny necháme v rozpáleném litinovém hrnci vyškvařit, přidáme kapku oleje a posolené a pokmínované maso opečeme z obou stran.
Vyjmeme z hrnce, odložíme stranou, do výpeku nasypeme na kostičky pokrájenou cibuli, česnek, mrkev, celer a petržel a orestujeme. Přidáme bobkové listy a nové koření. Na zeleninu nalijeme nakrájená rajčata a navrch položíme orestované maso.
Necháme chvilku společně probublat a zalijeme vývarem. Vrátíme do hrnce opečené plátky slaniny a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby.
Po hodině odklopíme a za občasného podlévání necháme ještě tak hodinku péct.

Zatímco se maso peče, připravíme si přílohu.
Na másle s olivovým olejem zesklovatíme cibulku, přisypeme rýži a necháme obalit jednotlivá zrníčka v tuku.
Přidáme špetku šafránu a deglazujeme vínem.
Až se víno odpaří, přidáme naběračkou horký vývar a promícháme.
Necháme odpařit a takto pokračujeme do chvíle, kdy je rýže al dente. Rýži odstavíme mimo zdroj tepla a vmícháme máslo.
Maso vyjmeme ze zeleniny, nakrájíme a zeleninu propasírujeme přes cedník (koření a slaninu jsme vyndali).
(Nevím, proč jsem měla risotto růžové, namísto žlutého, ale na chuti mu to, rozhodně, neubralo)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 2. listopadu 2009 v 7:37 | Reagovat

Tak koukám, že dneska na mě zbyde jen risotto :-) Mně to nevadí, takže vyměním svou porci masa za porci risotta, které, byť růžové, vypadá lákavě. A vůbec, není rajčatová omáčka a jemným risottem trochu divoká kombinace? V mých chuťových představách to nejde moc dohromady...

2 Terezka Terezka | Web | 2. listopadu 2009 v 8:41 | Reagovat

1: coco-choc,
omáčka nechutná jako rajská, je v ní vůně masa a vypečené zeleniny, rissoto doplnila parádně. Je to však subjektivní názor, každému chutná něco jiného.

3 schnytlik schnytlik | Web | 2. listopadu 2009 v 9:35 | Reagovat

[1]: Ossobuco s safranovým rizotem a výraznou omáčkou se dá pořídit v italských restauracích celkem běžně a je to výborná kombinace.

4 schnytlik schnytlik | Web | 2. listopadu 2009 v 9:36 | Reagovat

Terezko, šafrán ti řízli barvivem, syčáci ;)  

5 Terezka Terezka | Web | 2. listopadu 2009 v 9:46 | Reagovat

4: Schnytlik,
to jsou šmejdi, fakt :(

6 coco-choc coco-choc | Web | 2. listopadu 2009 v 10:23 | Reagovat

Doufám, že má neznalost mě alepoň pro tentokrát omluví :-)

7 Terezka Terezka | Web | 2. listopadu 2009 v 11:08 | Reagovat

6: coco-choc,
nic se přece nestalo! :)

8 Mánek Mánek | Web | 2. listopadu 2009 v 12:58 | Reagovat

Obzvláště rizoto je krásně vymazlené. :)

9 Terezka Terezka | Web | 2. listopadu 2009 v 19:49 | Reagovat

8: Mánek,
desetiminutovka :-) díky!

10 Madla Madla | E-mail | Web | 4. listopadu 2009 v 11:11 | Reagovat

hmm, mňam, vydařená kombinace. Taky se mi moc líbí šafránem vonící rizoto.

11 Terezka Terezka | Web | 5. listopadu 2009 v 12:25 | Reagovat

10: Madla,
risotto je dobré samo o sobě, aneb risotto milanese. Akorát mi tedy k dokonalému požitku chyběla ta žlutá barva :-)

12 Tomáš Urban Tomáš Urban | E-mail | 12. prosince 2009 v 12:30 | Reagovat

Nemusí to být špatné, ale ještě jsem nikdy nejedl osso buco z vepřového. Jak jméno napovídá, jedná s o telecí koleno.
Tomáš

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama