...Veni, vidi, cookie...

Vzpomínkový jablkový dort

5. listopadu 2009 v 12:22 | Terezka |  Moučníky
Vzpomněla jsem si na dort, který nám pekla mamka, když jsme byli malí. Najednou jsem úplně cítila jeho vůni a mokré těsto se mi rozplývalo v ústech. Poprosila jsem a zalistovala v mamčině sešitu, který, byť původně A4 formátu a z papírny jasně daným počtem stran, nyní stran čítá nejméně dvojnásobek. Postupným vkládáním opsaných receptů se z něj stala kuchařská vzpomínková knížka. Taťka do něj přispěl jedním receptem na švestkový koláč, který doplnil svými poznámkami typu:
...švestky položíme masem nahoru doplnil o slovo hovězí, švestky zásadně s červama atp.
I po dlouhé době, která od mého posledního nakouknutí do mamčiny knihy uplynula, jsem se zasmála.

Ingredience:
30dkg jablek
12dkg krupičky
4 vejce
20dkg cukru (záleží na sladkosti jablek)
12dkg ořechů
2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva

poleva:
7dkg moučkového cukru
7dkg másla
1 lžíce solamylu
1 lžíce kakaa
1 lžíce mléka


Postup:

Jablka oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme s krupičkou a necháme odpočinout, aby krupička šťávou z jablek nabobtnala.
V jiné míse utřeme žloutky s cukrem a po lžičkách přidáváme jablečnou směs.
Výborná aktivita pro 2,5 roční děti :-)
Do vzniklého těsta nasypeme nahrubo posekané ořechy a prášek do pečiva smíchaný s kakaem.
Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Dortovou formu nebo pekáček, ve kterém budete péci, vyložíme pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na cca 40min.
Po vychladnutí jsem jej, namísto polevy, která k němu patří, polila rozpuštěnými čokoládovými čočkami smíchanými 1:1 se zakysanou smetanou.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hana Hana | 5. listopadu 2009 v 15:23 | Reagovat

Mńam, Terezko, dort vypadá moc hezky, voní až sem, už jen z Tvého komentáře k němu.  
Opět musím poděkovat za tip na víkendové pečení. A zkusím zapojit ty naše dvě skoro tříleté cácorky. To by v tom byl čert :)

2 coco-choc coco-choc | Web | 5. listopadu 2009 v 16:11 | Reagovat

Dort vypadá překrásně a ochucený kapkou osobní historie je ještě lákavější :-), neboť není nad rodinné zlato.

Moc se mi líbí, jak dokážeš povýšit obyčejné jídlo o několik kategorií výš. A fotografie s dětskýma ručičkama
vypadá roztomile.

3 Terezka Terezka | Web | 5. listopadu 2009 v 16:34 | Reagovat

1: Hana,
ano, zapojit!!!

4 Terezka Terezka | Web | 5. listopadu 2009 v 16:36 | Reagovat

2: coco-choc,
i obyčejný recept se dá připravit a prezentovat tak, že se může hrdě povyšovat nad sofistikovanými a komplikovanými variacemi.
Děti mi v kuchyni zdatně sekundují, už se i koulely bramborové knedlíky.

5 Madla Madla | Web | 5. listopadu 2009 v 17:07 | Reagovat

Teda, krásně voňavý jablkový dort vonící nejen sladkými jablíčky, ale i vzpomínkami. i já jsem včera dělala nepečenou "bábovku", kterou jsem "dědila" po své mamince.
A můžu se zeptat, kolik je dětem roků, že ti už tak šikovně pomáhají?

6 schnytlik schnytlik | Web | 5. listopadu 2009 v 18:46 | Reagovat

Terezko,
že ty si své asistenty trénuješ, aby ti brzy mohli připravovat snídani do postele :-) Jen tak dál a bude to co nevidět :-)))

7 Terezka Terezka | Web | 5. listopadu 2009 v 19:43 | Reagovat

5: Madla,
ani to nemám spojené s konkrétní událostí, ale najednou jsem ho prostě naprosto reálně cítila a okamžitě jsem musela pro recept :-)
Dětem bylo v říjnu 2,5 roku, vaříme a pečeme jako skutečný team :-)

8 Terezka Terezka | Web | 5. listopadu 2009 v 19:45 | Reagovat

6: Schnytlik,
no jo, jenže já je k ničemu nenutím, to oni sami, mají to prostě v sobě :-)
a snídaně do postele není vůbec špatný nápad. Zapracuju na tom...

9 Madla Madla | Web | 6. listopadu 2009 v 10:46 | Reagovat

Teda to koukám, tak malé a tak šikovné! Aby ne, když mají takový vedle sebe takový kulinářský vzor. To by bylo, aby jim vaření nepřešlo do krve. Už se těším, až mi bude malý taky takhle v kuchyni asistovat :-)

10 Terezka Terezka | Web | 6. listopadu 2009 v 12:02 | Reagovat

9: Madla,
no, doufám, že nejen kulinářský :-)
Pomáhali už dříve, ale až nyní je to pomoc efektivní a ne destruktivní.

11 Karla Karla | 6. listopadu 2009 v 18:43 | Reagovat

Ráda si pročítám Váš kulinářský blog, co pročítám - hlavně jsem zvědavá na nové fotky. A co se jich týče, tak jsou podle mého jedny z nejpovedenějších. Zavedla jste tzv. "detailní foto" - paráda, ale u tohoto receptu se to bohužel nepovedlo. První fotka mě pěkně vyděsila, evokuje všechno možné, jen ne to, co ve skutečnosti má. Je bohužel příkladem toho, že ne vše detailně vyvedené působí "apetitlich". Ale i tak se už těším na ty další.

12 Terezka Terezka | Web | 7. listopadu 2009 v 12:23 | Reagovat

11: Karla,
děkuji Vám za pochvalu mého blogu, moc si toho vážím. Až po přečtení toho, co jste napsala, mi to připomnělo něco jiného, než mělo. Ale myslím, že pokud někdo chystá recept podle receptu s fotkami, tak nepřemýšlí nad tím, co by obrázek mohl znamenat, ale dívá se na to jako na pomůcku. Chtěla jsem prostě ukázat to, jak krupice nabobtnala. Nic víc, nic míň.
Beru si však Váš komentář k srdci.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama