...Veni, vidi, cookie...

Pralinky

8. ledna 2010 v 22:10 | Terezka |  Moučníky
Kdo si hraje nezlobí a kdo se bojí, nesmí do lesa. Pokud s těmito tvrzeními souhlasíte a máte rádi výzvy a čokoládu, pojďte dál.

Pro přípravu pralinek si připravte co nejkvalitnější čokoládu, kterou se Vám podaří sehnat.
S čokoládou je potřeba si trochu pohrát, tedy ji temperovat. Jde o to, aby se narušily krystalky kakaového másla a následně znovu vytvořily.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a pomocí teploměru kontrolujeme teplotu.
Potřebujeme se dostat na 42 °C.
Dvě třetiny čokolády nalijeme na mramorovou desku a pomocí špachtle nebo stěrky roztíráme po ploše.
Jakmile se dostaneme na teplotu 26 - 28 °C, čokoládu smícháme se zbylou třetinou, se kterou jsme nic nedělali a pořádně promícháme.
Čokoládu máme tedy připravenu a udržujeme ji stále v požadované teplotě. Pomocí horkovzdušné pistole nebo fénu nahřejeme formu na cca 26 °C a naplníme pomocí sběračky čokoládou. Pomocí špachtle odstraníme přebytky čokolády zpět do misky a poklepáním na boky formy obrácenou stranou špachtle odstraníme vzduchové bubliny.
Otočíme vzhůru nohama, obsah formy necháme vytéct do misky a pomocí špachtle očistíme. Obrátíme otevřenou stranou na pečící papír položený na mramorové desce a necháme odtéct zbytek čokolády.
Po 5 minutách otočíme, špachtlí odstraníme vyteklou čokoládu na formě a vložíme na 10 minut do lednice.
Náplň, kterou si připravíme podle vlastní chuti a která má max. 25 °C dáme do cukrářského sáčku a pralinky jí naplníme cca 2mm od okraje.
Zkoušela jsem kromě originální pralinkové formy čokoládu i tvořítka na led.
Horkovzdušnou pistolí nahřejeme formu s pralinkami a nalijeme na ní trochu temperované čokolády. Pomocí špachtle pralinky uzavřeme.
Odstraníme zbytky čokolády a dáme na 30 minut do lednice.
Po vyjmutí z lednice formu otočíme na mramorovou deskou a poklepáním její obsah vyklopíme.
Kuličky v pozadí jsou pouze máčené v temperované čokoládě. Vnitřek tvoří brownies rozdrobené a zalité ganache a následně jsou tyto minikuličky obalené v doma vyrobeném marcipánu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. ledna 2010 v 23:25 | Reagovat

Tak to je pro mě mana nebeská. Jsem úplně paf. Tak podrobný popis a tak nádherný výsledek... Prosím, prosím ochutnávku anebo raději více než jen ochutnávku :-). Řekla bych, že si do nového roku vkročila tím správným směrem :-).

2 Pavlina Pavlina | Web | 9. ledna 2010 v 8:28 | Reagovat

Tak tohle je vykročení naplno do nového roku! Chce to zručnost a trpělivost - ani jedna z těchto vlastností Ti evidentně nechybí :-D Pralinky jsou úžasné :-)
P.

3 Madla Madla | 9. ledna 2010 v 8:53 | Reagovat

Úžasné pralinky. Teda, já smekám, na to bych trpělivost neměla. To je vyloženě vysoká cukrařina. Jsou nádherné, úplně tu slintám.

4 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2010 v 9:18 | Reagovat

1: coco-choc,
děkuji mockrát za pochvalu, třeba bude příležitost ochutnávku zrealizovat, nebo ještě lépe, jejich výrobu :-)

5 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2010 v 9:19 | Reagovat

2: Pavlina,
byl to první pokus a jako správná býčice vidím tisíc a jednu chybu, pustím se do nich co nevidět znovu a pokusím se je vychytat a zdokonalovat se. Tohle by mě tak bavilo dělat každý den...

6 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2010 v 9:20 | Reagovat

3: Madla,
vysoká cukrařina by to měla být, je fakt, že nejdůležitější potřeby člověk doma běžně nemá a pro tento výrobek se to jen tak ošidit nemá, ale ten můj výsledek má do výšky ještě hodně daleko...

7 toffo toffo | Web | 9. ledna 2010 v 9:50 | Reagovat

To je něco!
Neměla by jsi se alespoň pro tento článek přejmenovat na Vianne Rocher :-)?
Čokoládu si zase přečtu, kniha se mi líbila více než film, právě proto, že obsahovala popisky výroby pralinek.

8 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2010 v 12:41 | Reagovat

7: toffo,
klidně navždy a taky by se mi mohl objevit ve dveřích Roux :-)
... http://www.youtube.com/watch?v=cufxck9uIDQ

9 toffo toffo | Web | 9. ledna 2010 v 13:10 | Reagovat

"On" je samozřejmě "pan Božský?" a bez komentáře :-)! Čím starší, tím lepší?

10 Bali Bali | Web | 9. ledna 2010 v 13:12 | Reagovat

Týjo, jak z belgické prodejny ;-)

11 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2010 v 17:13 | Reagovat

9: toffo,
no, přijít by mohl. Tomu bych dveře nezabouchla :-)

12 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2010 v 17:14 | Reagovat

10: Bali,
děkujuuuu moc. Nevymyslíme si nějakou pěknou outdoorovou akci? už je to rok od Maďarska :-)

13 Bali Bali | Web | 10. ledna 2010 v 10:32 | Reagovat

A sněhu je letos dostatek, že? Akce by se mohla konat přímo v iglů.
Ale asi to necháme až na jarnější počasí ;-)

14 Mánek Mánek | 10. ledna 2010 v 22:16 | Reagovat

Jsi prostě nejšikovnější ze všech Terezek, co jich jenom na světě je!!! :)

15 Vilemína Vilemína | E-mail | 11. ledna 2010 v 13:03 | Reagovat

Obdivuhodné, mě by nenapadlo se do podobné "piplačky" pouštět!

16 DolceVita DolceVita | Web | 11. ledna 2010 v 13:12 | Reagovat

To je alchymie :-) Ta piplačka za to rozhodně stála.

P.S.
Vymyslet akci? Jsem pro :-)

17 Beruška Beruška | E-mail | Web | 11. ledna 2010 v 19:17 | Reagovat

O temperování čokolády a výrobě pralinek jsem četla, ale asi bych si na to netroufla. Máte moji poklonu. Pralinky jsou jako z cukrárny.

18 Terezka Terezka | 12. ledna 2010 v 12:41 | Reagovat

14: Mánek,
a že jich na světě je, viď? :-)

19 Terezka Terezka | 12. ledna 2010 v 12:42 | Reagovat

15: Vilemína,
čím větší si vymyslím sousto, tím více mě to baví a láká.

20 Terezka Terezka | 12. ledna 2010 v 12:44 | Reagovat

16: DolceVita,
přesně tak!
Tak pojďme něco vymyslet, než nám ten sníh roztaje, co říkáš?

21 Terezka Terezka | 12. ledna 2010 v 12:44 | Reagovat

17: Beruška,
děkuji mockrát za pochvalu!

22 Schnytlik Schnytlik | Web | 13. ledna 2010 v 18:15 | Reagovat

Tedáááá!!! Smekám klobouk a sedám si na zadnici :-)
Ostatní superlativa už byla vyřčena, tak se nebudu opičit :-D

23 Pája Pája | Web | 14. ledna 2010 v 21:08 | Reagovat

Vyšší dívčí. Jste dobrá, hodně dobrá.

24 Yva Yva | Web | 17. ledna 2010 v 3:33 | Reagovat

Tedy, to je paráda! Pokud je to jenom možné, sama se snažím temperování čokolády pečlivě vyhýbat a smekám před  každým, kdo se do něj pustí. To je vysoká cukrařina. Terezko, máš můj obdiv. Pralinky s lískovými oříšky jsou moje nej, nej, nejoblíbenější. :o)

25 Terezka Terezka | Web | 17. ledna 2010 v 12:36 | Reagovat

22: Schnytlik,
až dorazím, tak ti dovezu

26 Terezka Terezka | Web | 17. ledna 2010 v 12:36 | Reagovat

23: Pája,
mockrát, mockrát Vám děkuji za pochvalu!

27 Terezka Terezka | Web | 17. ledna 2010 v 12:37 | Reagovat

24: Yva,
mockrát děkuji, potěšila jsi mě, ani nevíš jak...s praženými lískovými oříšky jsou také moje nej, pamatuji na bonboniéru zelenou s vázou žlutých růží...

28 K@tka K@tka | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 17:33 | Reagovat

Takhle jsem temperovala čokoládu. Schválně mrkněte a písněte mi, své zkušenosti ;-)
http://www.foodstyle.cz/products/zazvorove-bonbony-s-bilou-cokoladou-a-citronem/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama