...Veni, vidi, cookie...

Mille feuille

12. února 2010 v 18:29 | Terezka |  Moučníky
Jsem racionalni realista. Proto shledavam zajimavymi predmety prirodni vedy a humanitni obory jako je historie, sociologie a spol. jdou mimo me. Ne, ze by me to nezajimalo, ale nejak se v teto oblasti necitim. Jedinou vyjimkou jsou jazyky, to je moje velka laska.
Na gymplu jsem strasne pri hodinach historie trpela, bavilo me latku poslouchat, ale neslo mi se ji ucit v souvislostech tak, jak to profesori vyzadovali. Naprosto presne si pamatuji, ze jedina latka, ktera me bavila, byla Stoleta valka a boj o investituru aneb spor papeze Rehore VII a Jindricha IV. a jeho potupna cesta do Canossy.
Oslim mustkem se dostavam k Italii, odkud to je jen kousek do Francie, kam jsem se sla pro dnesni recept inspirovat.

Jak jste si jiz mozna stacili vsimnout, existuje nepojmenovana "jista telepatie" mezi lidmi, ktery pisi blogy o jidle a casto se stane, ze jedno tema byva zpracovano takrka ve stejny okamzik (napr. Yva a ja :)
Tato situace nastala i u tohoto dezertu. V sobotu jsem jej pripravila, kdyz u nas byla na navsteve mamka a v nedeli jeho vyrobu ve svem poradu ukazoval Emanuel.

Musim rici, ze je skutecne krucialni pouziti co nejkvalitnejsiho listoveho testa, musi nam pekne listkovat. To rozvalene se moc pouzit neda, jak je, bohuzel, mozne videt i u Emanuela.

Ingredience:

listove testo (pouzivam Babicke)

Creme pattisiere
0,5l mleka
pulka vanilkoveho lusku (muzete nahradit vanilkovym cukrem)
cca 2-3 lzice cukru krystal (pokud nepouzijete vanilkovy cukr, viz vyse)
3 zloutky
100g cukru krystal
40g hladke mouky

Ledova poleva
delala jsem od oka, cca 100g mouckoveho cukru
1-2 lzice horke vody
lzicka tuzemaku

Postup:

Testo vyvalime, rozrezeme na tri platy a propichame vidlickou. Dozlatova ve vyhrate horke troube upeceme.

Zatimco se pece testo, pripravime si cukrarsky krem, aneb creme pattisiere (fr.) ci crema pasticcera (it.).
Mleko svarime se 2 lzicemi cukru a seminky z vanilkoveho lusku a odstavime.
V misce vyslehame zloutky se zbylym cukrem (100g) a do hotoveho zamichame hladkou mouku.
Vzniklou hmotu po lzickach rozredime horkym vanilkovym mlekem, kdyz zaslehame cca 1/3, tak nalijeme cely obsah misky a postavime na sporak. Na mirnem plameni za staleho michani nechame zhoustnout a dame vychladit.
Nyni jiz zbyva spojit vzniklym kremem upecene platy testa a skutecne ostrym nozem oriznout okraje.
Ledovou polevou vzniklou smichanim cukru, horke vody a rumu potreme vrchni dil.
Malou cast polevy smichame s kakaem holandskeho typu a vytvorime na bile poleve vzor, pro tento dezert tak typicky.
Nechame v lednici rozlezet do druheho dne a nakrajime na uhledne dily.
P.S.: Omlouvam se za absenci diakritiky, pisi na notebooku bez ceske klavesnice. Dekuji.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 12. února 2010 v 19:45 | Reagovat

A já skoro zapoměla, jak miluju žloutkový řez :-)!
Nádherně pravidelný vzorek, nikdy se mi tak krásně nepovedl.

2 Madla Madla | Web | 13. února 2010 v 7:46 | Reagovat

Hmm, krásné. S tím lístkovým těstem máš pravdu, Babické je sázka na jistotu. ten vzorek máš opravdu krásně pravidelný, radost pohledět.

3 Lucie Lucie | Web | 13. února 2010 v 19:43 | Reagovat

naaadhera, hned bych si dala... dnes jsem byla ve francouzske cukrarne a zrovna ho nemeli :-(

4 Mánek Mánek | Web | 14. února 2010 v 10:53 | Reagovat

Terezko,jako vždy úžasné! :)

5 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 14. února 2010 v 22:27 | Reagovat

S tou receptovou telepatií máš pravdu - taky se mi to už několikrát stalo!

Řezy jsou krásné.

6 Terezka Terezka | Web | 15. února 2010 v 8:11 | Reagovat

1: toffo,
no jasne, zloutkovy rez...akorat ja ty kupovane nemuzu, citim tam v te naplni maslo, a to ja odmala nemuzu ani videt. Ted uz jsem se tedy dostala do faze, kdy mi nevadi na nem varit, ale syrove...fuj :)
dekuji za komentar a pochvalu!

7 Terezka Terezka | Web | 15. února 2010 v 8:11 | Reagovat

2: Madla,
presne, na Babicovo testo nedam dopustit :)
Ostry nuz je zaklad a pak uz to jde samo, to pak zvladne kazdy, fakt.

8 Terezka Terezka | Web | 15. února 2010 v 8:12 | Reagovat

3: Lucie,
v St. Tropez nebo v jine?

9 Terezka Terezka | Web | 15. února 2010 v 8:13 | Reagovat

4: Manek,
jako vzdy, jo? Diky. Musim se taky nejak pripojit do diskuse vecer, tak az bude slet, zkus me prizvat :)

10 Terezka Terezka | Web | 15. února 2010 v 8:14 | Reagovat

5: Vilemina,
dekuji za komentar a za pochvalu.

11 Lucka Lucka | Web | 20. února 2010 v 19:58 | Reagovat

Terezko, děkuji za výbornou inspiraci. Neodolala jsem při pohledu na Vaše fotky dezertu a také jej vyzkoušela. Ani zdaleka nebyl tak estetický - ale ta chuť - MŇAM. Pochvala od spolustolovníků patří i Vám :-)

12 údržba blogu Kino údržba blogu Kino | Web | 22. února 2010 v 19:02 | Reagovat

Pojďte na můj blog
najdete tu online filmy zdarma

13 olinka olinka | Web | 22. února 2010 v 21:47 | Reagovat

Tak jsem se podívala, jak to plichtil Ital a Tvoje verze mi přijde teda mnohem lepší a hezčí :-)
a taky se mi nezdá zašlehávat vajíčka do horkého mléka - to se přece musí zdrcnout, ať to dělám sebeopatrněji, ne?

14 Terezka Terezka | Web | 23. února 2010 v 12:58 | Reagovat

11: Lucka,
nejde o estetiku, presne jak pisete. Mam radost, ze Vam vsem chutnalo!

15 Terezka Terezka | Web | 23. února 2010 v 12:59 | Reagovat

13: olinka,
teda, takova pochvala, to se tedy az stydim...
Mleko se musi pridavat po lzickach, aby se vajicka postupne ohrivala a dosahla tak stejne teploty jako mleko, az se pak do nich zbytek mleka nalije.

16 Lucie Lucie | Web | 28. března 2010 v 17:40 | Reagovat

[8]:
ano, v Saint-Tropez... Posledne uz ho zas meli, ale zdal se mi, ze ma nejak divnou chut... Tak jsem si vyrobila vlastni (podle vaseho receptu) a mmmmmmmmmmm... diky za inspiraci :-)

17 M M | 2. dubna 2010 v 11:48 | Reagovat

Není ta mouka syrová?

18 Terezka Terezka | Web | 4. dubna 2010 v 10:30 | Reagovat

17: M,
mouka se provari, syrova skutecne neni.

19 Voldemortzlej Voldemortzlej | E-mail | 13. května 2010 v 0:11 | Reagovat

Snažil jsem se vytvořit tuto skvělou věc, ale bohužel se mi nepovedl krém, vypadá spíš jako puding - zkrátka málo hustý, kde se stala chyba, málo jsem ho povařil moc našlehal?

20 Michaela Michaela | Web | 13. září 2010 v 14:51 | Reagovat

Vyzera to super.

21 nech me nech me | 27. října 2010 v 10:38 | Reagovat

vypada to skvěle a nekdy to skusim

22 TravisLorene TravisLorene | E-mail | Web | 7. listopadu 2011 v 14:15 | Reagovat

It is known that money makes people autonomous. But what to do if somebody doesn't have cash? The only one way is to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or just short term loan.

23 Lucia Lucia | E-mail | 9. ledna 2012 v 9:34 | Reagovat

Dobrý den, moc dakujem za úžasný recept a super postup. Piekla som ho tento víkend a mal obrovský úspech. /ale vynechala som zdobenie tmavou polevou, nejak mi to neslo:(/. Ešte raz ďakujem

24 Terezka Terezka | Web | 9. ledna 2012 v 19:07 | Reagovat

23: Lucia,
tak to jsem ráda, že se povedl, zdobení záleží na každém, určitě to nevadí!

25 Lucia Lucia | E-mail | 13. ledna 2012 v 11:16 | Reagovat

Terezka ešte sa chcem poradit, je to ale malickost. Poleva mi cez noc popraskala ale je pravda ze som tam dala viacej rumu nez je doporucovane:) myslíte že to bolo tým?

26 Terezka Terezka | Web | 13. ledna 2012 v 11:48 | Reagovat

25: Lucia,
myslím, že by to tím být mohlo. Já jsem měla polevu krásně lesklou i po skladování v lednici..Rum zkuste třeba příště nahradit citrónem

27 nicolis nicolis | 16. února 2012 v 19:01 | Reagovat

Dobry den, vypada proste uzasne. Hned o vikendu ho zkusim jen prosim Vas na kolik mam predehrat troubu a jak dlouho ho priblizne pecete? Dekuji.

28 Terezka Terezka | Web | 16. února 2012 v 20:07 | Reagovat

27: nicolis,
listové těsto peču na 200 horkovzduch a cca 10min? závisí na barvě těsta, jakmile je zlatavá, těsto vyndavám. závisí na každé troubě, jak peče. ale doporučuji se nevzdalovat moc daleko, někdy jde o minuty :) tak ať se podaří!

29 nicolis nicolis | 22. února 2012 v 18:26 | Reagovat

Tak dnes jsem udelala Mille feuille, zitra mi reknou jak chutnal je na narozeniny, tak nevim vypada docela podobne i kdyz kremu bylo docela malo. Kazdopadne ho brzy zkusim znova abych to vypilovala. Dekuju za recept.

30 Terka Terka | 30. listopadu 2013 v 18:14 | Reagovat

Nu... sociologie je sociální, nikoliv humanitní věda. Poleva vypadá zajímavě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama