...Veni, vidi, cookie...

Makronky

17. března 2010 v 13:32 | Terezka |  Moučníky
Pokud nekomu pripomina mille feuille zloutkovy rez, makronku bude nazyvat laskonkou.
Nez jsem se do nich pustila, mela jsem je teoreticky zvladnute po procitani spousty receptu tak, ze se mi o nich i zdalo.
Receptu na tuto vymazlenou pochoutku je nepreberne mnozstvi, a tak zalezi jen na Vas, komu budete duverovat a ci recept si troufnete vyzkouset. Ja nabizim ten svuj (vypujceny od D. Lebovitze) a doufam, ze i Vam se napoprve makronky povedou.

Ingredience:
2 bilky pokojove teploty (doporucuji 48h odstate)
100g mouckoveho cukru
50g najemno mletych mandli
25g kakaa holandskeho typu
60g cukru krystal

na napln jsem pouzila creme patissiere, ale zkuste si do nich pripravit krem podle Vasi vlastni chuti

Postup:

Bilky pomoci metlicky lehce vyslehame a pridame cukr krystal. Slehame tak dlouho, dokud snih netvori spicky, ci pri obraceni dnem vzhuru hmota nezustane tam, kde ma (tedy v mise)


Do vyslehaneho snehu pridame smichane sypke suroviny a opatrne zpracujeme.

macarons

Smes prendame do cukrarskeho sacku. (postavte si jej do sklenice, treti ruku jiste nemate :)

macarons

Sackem na pecicim papiru tvorime kolecka, muzete si tuzkou predkreslit vzor, avsak v tom pripade otocte pecici papir pokreslenou stranou dolu a testo nanasejte na tu stranu papiru, kde neni tuha. Ja to delala od oka.

macarons

Jakmile je plech pokryt kolecky, je potreba zbavit budouci makronky spicek ci vzduchovych bublin, takze je nutne plechem bud bouchnout o stul ci pracovni desku, nebo, jeste lepe, dlani zespodu na plech poklepavat tak dlouho, az se vsechny spicky, vznikle od trezirovaciho sacku, ztrati.
Plech nechame volne pri pokojove teplote 2 hodiny odpocinout, a to proto, aby vrsek pekne zaschl.

macarons

Nyni nadesel cas pro vlozeni do trouby. Predehrejte ji na 180 stupnu a pecte zhruba 15 minut.
Z peciciho papiru sundavejte az po dokonalem vychladnuti, jinak se Vam budou makronky drobit a lamat.
Makronky plnte dle Vasi fantazie, ja vyuzila zbyly creme patissiere z mille foglie (stejne tak i bilky).

macarons

Podle typu zvolene naplne je nechte rozlezet, tyto se daly konzumovat (nastesti) ihned.

macarons


macarons
macarons
















S makronkami si muzeme vyhrat a vytvorit si rychlopohar z rozdrcenych "korpusu", creme patissiere, jahod a slehacky.

macarons
 


9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 18. března 2010 v 9:34 | Reagovat

Úžasná laskomina! Tak na makronky jsem si ještě netroufla, ale v tvém podání to vypadá velice jednoduše. Jsou naprosot ukázkové jako od mistra cukráře. Ale to se není čemu divit, všechno tvé jídlo tady je pastvou pro oči. A navíc máš moc krásně zpracované fotky. jejda, já bych si tak dala něco dobrého, úplně cítím tu ch´t rozplývající se na jazyku...to se dělá? ...takhle člověka lákat :-)

2 Dv Dv | 18. března 2010 v 13:21 | Reagovat

Též bych si asi netroufla, makronky spolu s odpalovaným těstem a bagely patří mezi věci, na které se nějak necítím. Ale klobouk dolů, vypadajá úžasně!

3 Lucie Lucie | E-mail | Web | 18. března 2010 v 14:33 | Reagovat

Mate to moc krasne... Ja macarons delam podle receptu Tartelette, protoze tyhle od D.L. se mi 2x nepovedly... Jak se tak ale divam, mozna jim dam jeste sanci...

4 Lenka Lenka | Web | 19. března 2010 v 6:25 | Reagovat

Já to snad budu muset ještě zkusit. Včera se mě to teda TOTÁLNĚ nepovedlo.Tak možná jim dám ještě druhou šanci.

5 Bali Bali | Web | 19. března 2010 v 9:11 | Reagovat

Mas je moc pekne. Ja jsem si poridila i malou macarons kucharku, tak uvidme po navratu.
Dnes si pro ne skocim do pekarstvi ;-)

6 Papaja Papaja | Web | 19. března 2010 v 9:30 | Reagovat

Tedy to jsou macarons jako ze žurnálu! Vážně se Ti moc povedly, ale má to jednu velikou chybu: Nemůžu ochutnat :-(
Vážně paráda, jsi šikovná
P.

7 wave wave | 19. března 2010 v 17:40 | Reagovat

Terezko, klobouk dolů ! Makronky jsou opravdu nádherné, přesně takové, jaké mají být, s typickým okrajem, hladkým povrchem, krémem uvnitř. Ty Tvoje se mi moc líbí, že jsou přirozené a nehýří různými barvičkami ( modrá, zelená apod.)a příchutěmi. To fakt nemám ráda. Nee.
Asi se o ně taky pokusím. :-)

8 DolceVita DolceVita | Web | 24. března 2010 v 23:42 | Reagovat

Makronky jsem ještě nedělala, ale až na ně půjdu, zaručeně s tvým receptem a zkušenostmi :-) Snad ani nemá smysl, abych tu říkala, JSI ŠIKOVNÁ! Dávno o tom nepochybuji ;-)

Terezko, měj se prima!

9 Mán ek Mán ek | 25. března 2010 v 20:44 | Reagovat

I když sladké moc nemusím, miluji laskonky!!! :D

10 niki niki | Web | 30. července 2010 v 12:44 | Reagovat

ďakujem za recept :)

11 Catalina Catalina | Web | 31. října 2010 v 13:32 | Reagovat

Jo, tak na toto už se taky dobu chystám, ale zatím mi chybí odvaha. Vaše vypadají nádherně :)

12 Verunka Verunka | E-mail | 1. listopadu 2010 v 16:29 | Reagovat

Dobrý den, ať se snažím jak se snažím prostě mi to nejde :-( a vůbec netuším co dělám špatně...nemáte nějaký nápad? Nebo podrobnější popis receptu? Kdyžtak napište na můj mailik...moc vám děkuji- tuto pochoutku jsm ochutnala náhodou ve Francii na letišti za poslední penízky a úplně jsem se do ní zbláznila...bohužel nejsem Pražanda a tudíž nemám možnost si jí kdykoliv koupit- no a upřímně- není větší radosti, než když se povede doma. Bohužel těsto mi přijde že mám tuhé a když dám péct po 2hod. odstání tak mi to vůbec neudělá "proužek" ale jen se to nafoukne a vršek popraská :-( tak vůbec netuším :-(

13 Pipi Pipi | Web | 10. prosince 2010 v 20:13 | Reagovat

Páni, nejen, že to vypadá ohromně, ale také proveditelně! A to jsem si u makronek moc představit nedovedla. Oceňuji podrobný postup se spoustou chytrých triků! :-)

14 MissTaken MissTaken | E-mail | 15. ledna 2011 v 13:14 | Reagovat

ráda bych je dnes připravila, ale měla jsem namyšleno, že je naplním malinovým krémem. A moc se mi nezdá kombinace malin a kakaa. I když by nemusela být vůbec špatná. Poradíte prosím na mail, jak na jiné druhy těsta? Napadlo mě třeba nahradit mandle pistáciemi, nebo kokosem, ale radši si nechám poradit.

15 ann ann | Web | 3. února 2011 v 23:29 | Reagovat

všude slyším, jak je to náročné, ale ty tvoje vypadají nádherně! uplně jsi mě nakopla, zítra jdu na ně!.)

16 Pinky Claire Pinky Claire | Web | 12. února 2011 v 12:02 | Reagovat

[15]: Tak nějak, taky je asi v bližší době zkusím :)

17 Terezka Terezka | Web | 14. února 2011 v 21:33 | Reagovat

14: MissTaken, 15: ann a 16: Pinky Claire,

jděte do toho,stojí to skutečně zato. Dejte vědět, jak se podařily.

A kombinace kakaa a malin bych se vůbec nebála, ba naopak...

18 Meeesha Meeesha | 18. února 2011 v 17:40 | Reagovat

Tak se povedly! Na první pokus! :) Sice se nevytvořila kýžená "nožka", ale mají krustičku a vevnitř jsou vláčnější, jak mají být. Snad to příště ještě zdokonalím... Děkuji mockrát za recept!

Náplň jsem zvolila také kakaovou - vypadají moc hezky.

19 Terezka Terezka | Web | 20. února 2011 v 9:26 | Reagovat

18:Meeesha,
však jsem říkala, že to není nic tak těžkého, jak se na 1. pohled může zdát. Zkuste ještě jednou a bude i nožička...

20 Ruchie Ruchie | Web | 8. března 2011 v 15:13 | Reagovat

Tak vypadají vážně nádherně. Já jsem se po dlouhé době dnes odhodlala k výrobě svých prvních macarons a docela katastrofa. :( Ale dám tomu ještě jednu šanci.

21 Shika Shika | Web | 31. března 2011 v 15:39 | Reagovat

Moc ďakujem za tento návod. nejaký som stiahla, ale pri čítaní sa mi ježili chlpy na chrbte, uvedomila som si, že to niesu takéto klasické makronky ale neičo iné! A tak som tu a hľadám... a čo envidím! Moc za recept ďakujem, keď ich upečiem napíšem, ako dopadly :) A naozaj ďakujem. myslela som, že už nijaký normálny návod na klasické dobré makronky nenájdem! Díky. A teraz ešte pozrie´t ten krém :)))

22 Karolina Karolina | 18. srpna 2011 v 19:04 | Reagovat

Chuťově výborný, ale taky se mi nepovedly :-D První várka letěla hned, protože jsem to měla příliš tekuté, to by mi ty dvě hodiny nevydrželo pohromadě ani náhodou. Rozlilo by se mi to po celém plechu.
Druhá várka měla konzistenci dobrou, povrch byl zaschlý, po upečení jsem je nechala několik hodin vychladnout, a stejně mi zůstala jen torza, vnitřek zůstal na pečícím papíře. Večer se chystám to slepovat, z těch pár jestli jich budu mít deset, tak budu ráda :-D
Třeba se povedou příště, chce to praxi ;-)

23 Sel<3 Sel<3 | 7. října 2011 v 17:12 | Reagovat

hororTENTO DOPIS NEPŘESTÁVEJ ČÍST!!!!TENTO DOPIS JE OD JEDNÉ HOLKY Z RUSKA JE JÍ 13 LET A VŽDYCKY SI PŘÁLA MÍT SVÉHO KONĚ JESTLI TENTO DOPIS POŠLEŠ 20-TI LIDEM TAK JSI POTOM V DUCHU ŘEKNI SVÉ TAJNÉ PŘÁNÍ ZJEVÍ SE TI DO 5 DNŮ. JESTLI TO NEPOŠLEŠ 20-TI LIDEM TA HOLKA PŘÍJDE K TOBĚ VEČER V 00:00 A ZABIJE TĚ!!!!!!!!!!!!! JEDEN KLUK TO NEPOSLAL A DO ZÍTŘKA NA POSTELY TAM BYLA JENOM JEHO KOSTRA A DOPIS PSANÉ KRVÍ!!!!..

24 Babu Babu | E-mail | 10. října 2011 v 15:55 | Reagovat

je to moc dobry recept a mooc lehoulinky ze ho zvladne kazdy

25 muris muris | 15. listopadu 2011 v 8:48 | Reagovat

Tak nevím. Mám z toho suché placky. Ale jsou vynikající :-D

26 Josef Josef | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 7:31 | Reagovat

hej tak to je libovýýýýý

27 Terezka Terezka | Web | 18. listopadu 2011 v 14:08 | Reagovat

25: muris,
to nevadí, zkuste ještě jednou :)

28 Sanket Sanket | E-mail | Web | 6. prosince 2011 v 21:49 | Reagovat

Moc pěkný blogík. Zase někdy mrknu

29 x23macik x23macik | E-mail | 15. prosince 2011 v 6:35 | Reagovat

Jupí, jupí, jupi píííííííí :) Napoprvé a je i nožička, tra la láááá :) Děkuji za konečně snadný recept, na který nepotřebuju hromadu cukrářských hebel a je to jedna dvě.

30 x23macik x23macik | E-mail | 15. prosince 2011 v 6:42 | Reagovat

Ještě bych chtěla dodat, že se mi povedly i přes to, že jsem neměla bílky v pokojové teplotě a odstáté byly makronky jen asi 15 minut, pečení však přesně 15 minut při cca 150°.měřila jsem jen odměrkou, váhu nemám, takže jsem to měla trochu asi hutší, protože mi zůstávaly špičky. Jinak jsem vypozorovala, že největší finta je v ušlehhání sněhu. Nesmíte to mastit hned na nejvyšší otáčky, jen tak středně a déle.Pak se udělají miniaturní bublinky a sníh je kompaktní, lesklý a jemný. my jsme s kamarádkou měly jiný recept a ty první makronky byly tekutější a děsně bublinkaté. Takže sníh s trpělivostí a pak už je vše úplná hračka. Dnes jsou makronky už  hezky odleželé a jsou žůžo! :)

31 Terezka Terezka | Web | 15. prosince 2011 v 20:34 | Reagovat

30: x23macik,
jj, s tím sněhem se musí opatrně, pozvolna a nepřepálit začátek...
Gratuluji k výsledku, jsem ráda, že se Vám to takhle pěkně povedlo!

32 Le missing ingredient Le missing ingredient | Web | 15. ledna 2012 v 20:24 | Reagovat

Ach jo, já už je pekla dvakrát a ještě se mi nikdy nepovedly :/ Kéž by to bylo tak lehké jak to popisuješ :) Nejhorší část je plnení cukrářského pytlíku :)

33 Lucia Lucia | 16. ledna 2012 v 13:49 | Reagovat

dakujem za recept, povedly sa tak na 50%. mam ich totižto nejaké moc tmavé oproti vašim a pritom som dala presne 25g kakaa:( a su príserne ale príšerne sladké, takže budu len na ozdobu:) Bohužial neviem ako chutia tie prave makronky, pretože ked ja bola vo francii, vtedy to ešte nebol taky hit.

34 Terezka Terezka | Web | 16. ledna 2012 v 15:17 | Reagovat

32: Le missing ingredient,
ale vždyť ten pytlík stačí postavit do sklenice a lžící naplnit. zkuste ještě...

35 Terezka Terezka | Web | 16. ledna 2012 v 15:19 | Reagovat

33: Lucia,
tak to je mi líto :(
ono taky ale kakao a kakao. Někdy stačí trocha a kakao těsto obarví dotmava, jiné neobarví ani ve dvojnásobné dávce. Chce to vychytat to "svoje".
A sladké to bylo kdy,jen ty skořápky nebo v kombinaci s creme patissiere?
Zkuste třeba náplň méně sladkou, na makronkové těsto "nesahejte", v tomto bych D. Leibovitzovi plně důvěřovala. A dnes se makronky dají ochutnat v dobré kvalitě i u nás /Vás/, tak zkuste zapátrat ve Vašem okolí, hm?

36 Lucia Lucia | 16. ledna 2012 v 16:31 | Reagovat

dakujem. Ja žijem v Praze a videla som ich i tu, len su dost drahe:( ale po vcerajsej skusenoti ich kupim pri nabližšej príležitosti.
creme patissiere robim malo sladky, hodne sladke bolo makronkove testo. Skutočne som uvažovala že nabudúce nahradím polovicu cukru mandlemy:)

37 Lenka Lenka | 10. února 2012 v 20:22 | Reagovat

Muzu se zeptat, na kolik kolecek cca to testo vyjde? dekuji :)

38 PaigeMcintyre18 PaigeMcintyre18 | E-mail | Web | 15. února 2012 v 19:41 | Reagovat

Every one acknowledges that today's life is high priced, however different people require money for different stuff and not every person gets enough money. So to receive fast <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> or just collateral loan would be a right way out.

39 nicolis nicolis | 22. února 2012 v 18:50 | Reagovat

Tak dnes jsem delala Vase makronky, no nevim. "Trochu" mi ze stran vytekli, nahore jsou hezky, zespoda take ujdou ale vnitrek je skoro prazdny. Nevite cim by to mohlo byt? Okrajela jsem ty "vypecky" slepila a nechutnaji az tak zle, ale do toho jak vypadaji ty Vase, maji jeste daleko. "Vypadaji jak chudi pribuzny" :)

40 Poison Ivy Pie Poison Ivy Pie | Web | 15. května 2012 v 13:55 | Reagovat

Perfektni recept,ale stejne se mi nepovedly tak krasne... Tyhle vypadaji naprosto profesionalne.))

41 vanessa vanessa | E-mail | 15. července 2012 v 14:23 | Reagovat

Zdravím a obdivuji :o) Dnes se chystám na své první,ale nevím dle jakého receptu. Ten Váš se mi líbí :o) Na kolik makronek přibližně tento recept je?

42 Terezka Terezka | Web | 15. července 2012 v 20:48 | Reagovat

41: vanessa,
uf, to jste mě dostala. je to už nějaký čas, co jsem je pekla, ale dva plechy to byly a na jednom jich mohlo být tak 40, takže i takový je cca výsledný počet.

43 roses roses | Web | 30. července 2012 v 22:11 | Reagovat

Jsou vážně moc krásné!:)) Dvakrát jsem se o ně pokoušela, ale ani jednou mi nevyšli tak krásně:// Takže se moc těším, až vyzkouším tvoje podání:)) Jen se chci zeptat, jak dlouho je přehřátá ta trouba?

44 small-ts small-ts | Web | 25. srpna 2012 v 11:10 | Reagovat

wuáá :)) vypadají úžasně :D :D už jednou jsem se je snažila dělat, ale opsala jsem si recept ve spěchu a pak jsem to po sobě nemohla přečíst a místo mandlí jsem tam dala já blbec mouku :D :)) no, ale nakonec jsem z toho udělala čokoládové keksíky :))
Ale tvůj recept vypadá dobře, takže se do něj určitě pustím :D

45 Terezka Terezka | Web | 25. srpna 2012 v 17:06 | Reagovat

43: roses,
určitě vyzkoušej a pak dej vědět, zda se podařily. Troubu předehřát do doby, kdy zhasne kontrolka:)

46 Terezka Terezka | Web | 25. srpna 2012 v 17:06 | Reagovat

44: small-ts,
budu se těšit na reference a budu držet palce, aby se podařily!

47 bebe bebe | 8. listopadu 2012 v 20:00 | Reagovat

no těsto sem měla všude jen ne na plechu... moje bílky asi byly moc nentekuté :)

48 Barbara Tailor Barbara Tailor | 17. listopadu 2012 v 13:36 | Reagovat

To je super ! :)vypadají jak z obchodu, vážně se ti moc povedly a ten recept musím vyzkoušet ! :)

49 Kattka Kattka | 17. prosince 2012 v 17:06 | Reagovat

po přečtení Vašeho receptu jim možná dám ještě jednu šanci, ted jsem vytáhla z trouby zteklou měkkou pěnovou hmotu a vůbec nechápu, kde se stala chyba, striktně jsem se držela receptu:-(( ach joo..

50 Kos Kos | 3. ledna 2013 v 1:36 | Reagovat

ja si nejsem jiste u te fotografie jak smes lijete do kose ... asi to mam nalit do formicek ze

51 Terezka Terezka | 9. ledna 2013 v 10:45 | Reagovat

50: Kos,
nejsem si jista, zda jste přečetl(a) celý článek.
1) to, co vy považujete za koš, je cukrářský sáček
2) makronky se do žádné formičky nedávají, ale pečou se na plechu, viz foto

52 Lenka Lenka | 31. ledna 2013 v 15:17 | Reagovat

Vaše makronky vypadají úžasně. Chtěla bych se zeptat, jestli když místo kakaa použiji barvu, je nutné některé suroviny přidat víc a které a kolik?

53 Eliška Eliška | 27. října 2013 v 17:33 | Reagovat

Skvělý lehký recept zítra je jdu vyzkoušet mám na ně formu od Tescomi.

54 Smithf958 Smithf958 | E-mail | Web | 13. června 2014 v 15:40 | Reagovat

Very interesting  subject ,  appreciate it for posting . All human beings should try to learn before they die what they are running from, and to, and why. by James Thurber. gbkekcbdeggkdcdd

55 petra petra | E-mail | 1. listopadu 2014 v 20:25 | Reagovat

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli by  šlo dát místo kakaa barvivo :)

56 Terezka Terezka | E-mail | 10. listopadu 2014 v 9:20 | Reagovat

55: petra,
ano, můžete kakao nahradit, ale místo něj dejte mandlovou moučku, abyste neměla těsto moc řídké.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.