...Veni, vidi, cookie...

Hovězí maso s kořeněnou červenou řepou

4. září 2011 v 7:55 | Terezka |  Maso
Po předsvatební a prázdninové odmlce jsem tu zpět a nabízím jednu netradiční úpravu hovězího masa s červenou řepou. Předem upozorňuji, že se jedná se o časově náročnější pokrm, vzhledem k marinování, ale výsledek stojí zato, chuť je skutečně zajímavá.

Recept pochází z BBC Good Food.

Ingredience:
1kg hovězího masa, vhodného na dušení
100g slaniny
2 mrkve
2 cibule
1 řapík celeru
2 stroužky česneku
1/2 lžičky čerstvého tymiánu (dala jsem sušený)
1 bobkový list
najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
350ml portského
2 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
250ml vývaru (i z kostky)

Marináda na řepu:
500ml červeného vína
200ml červeného vinného octa
140g třtinového cukru
půl čajové lžičky nadrcených fenyklových semínek
1 rozmáčknutý stroužek česneku
2,5cm kousek nastrouhaného zázvoru
1 červená chilli paprička zbavená semínek a najemno nakrájená
500g uvařené červené řepy

Postup:

Hovězí maso nakrájíme na 5cm kostky a promícháme s najemno pokrájenou mrkví, cibulí, celerem, česnekem, slaninou, tymiánem, bobkovým listem a pomerančovou kůrou. Zalijeme portským vínem a necháme přikryté potravinářskou fólií přes noc v lednici marinovat.

Nyní přichází čas na přípravu marinády na řepu. Do kastrolu nalijeme víno, přidáme ocet, cukr, fenykl, česnek, zázvor, chilli a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme probublávat 30min. Oloupanou řepu nakrájíme na čtvrtky a vložíme do mísy nebo hrnce, ve kterém budeme marinovat. Zalijeme vařící směsí, necháme vychladnout, přikryjeme a v lednici necháme přes noc marinovat.

Druhý den vyjmeme naso a zeleninu z marinády a zeleninu odložíme do mističky, marinádu si také schováme. Rozehřejeme olej ve velkém hrnci a po částech v něm opečeme maso tak, aby bylo zlatavě hnědé. Maso vyndáme děrovanou lžící z hrnce a na výpek z masa nasypeme zeleninu, se kterou se maso marinovalo. Povaříme asi 3-4minuty nebo dokud nebude cibule změklá. Přidáme mouky a za stálého míchání povaříme asi minutu. K zahuštěné zelenině přidáme zpátky maso a marinádu, kterou jsme si schovali stranou. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přivedem k varu. Následně snížíme teplotu a necháme probublávat 1 a 1/2hod nebo dokud není maso měkké.

Jakmile je maso měkké, opatrně jej společně se zeleninou vyjmmeme z hrnce a odložíme stranou. Slijeme marinádu z řepy a přidáme ji do hrnce.

Přivedeme k varu a vaříme 5-6min nebo dokud šťáva lehce nezhoustne. Do omáčky zpátky vrátíme maso se zeleninou a přidáme červenou řepu.


Prohřejeme a podáváme s bramborovou kaší.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 4. září 2011 v 8:28 | Reagovat

Výsledná chuť mě rozhodně láká. Stejně tak vůně, která se musí linout při vaření. Mě vyhovuje, když si jeden den můžu oběd předpřipravit večer do lednice a druhý už jen pokračovat vařením.
Moc pěkné.

2 andurejka andurejka | 7. září 2011 v 12:19 | Reagovat

úžasne vyzerajúce jedlo, určite aj veľmi chutné. Ja som kedysi červenú repu nemohla ani cítiť, dnes si na ňu pomaly zvykám, a pozerajúc na Tvoj recept, asi ju budeme mať v dohľadnej dobe na večeru :)))

3 Terezka Terezka | Web | 7. září 2011 v 20:28 | Reagovat

1: toffo,
voní a chutná parádně, určitě stojí za zkoušku!

4 Terezka Terezka | Web | 7. září 2011 v 20:29 | Reagovat

2: andurejka,
nejlepší je začít nenásilně, já řepu nejraději pečenou v troubě se solí, česnekem, bylinkami a kapkou dýňového oleje...o víkendu jdu na ni.
Až řepu povečeříš, tak dej vědět, jak ti chutnala.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama