...Veni, vidi, cookie...

Koláč s nektarinkami

10. července 2012 v 5:27 | Terezka |  Moučníky
Sezóna letního ovoce je v plném proudu a já Vám nabízím lahodný koláč vytvořený momentální inspirací, jehož základem je vynikající Pate Brisee, známé též jako Shortcut pastry. Receptů je celá řada, já jsem si vybrala tento z Joy of baking.
Nedílnou složkou koláče je frangipane, který je podrobně popsán u neméně lahodného Bakewel tart(u).
Já jsem si pro koláč vybrala nektarinky, ale stejně dobře si jej dovedu představit s blumami, švestkami nebo meruňkami, podobně jako Tomáš z Foodisima. Jeho varianta s vlašskými ořechy mě také láká k vyzkoušení.

Pate Brise (rozpis na 2 cca 23cm koláčové formy)
350g hladké mouky
lžička soli
14g cukru krystal
226g másla nakrájeného na malé kousky
60-120ml ledové vody

Všechny sypké suroviny na těsto zpracujeme, přidáme máslo a vytvoříme drobenku. Nalijeme 60ml ledové vody, zpracujeme a podle potřeby vodu přiléváme. Vzniklé, rychle zpracované těsto rozdělíme na 2 části, zploštíme a vložíme na hodinku do lednice.
Rychle těsto na pomoučené desce vyválíme a přeneseme do formy, pokud se těsto trhá, nevadí, rukama se jej podaří ve formě pěkně upěchovat, takže se není čeho obávat. Před pečením necháme ještě 30min ve formě vychladit v lednici.
Druhé těsto dáme do mrazáku pro budoucí použití.

Koláčovou formu vyndáme z lednice, propícháme vidličkou, vložíme do vyhřáté trouby a předpečeme cca 10min na 180 stupňů.

Zatímco se těsto peče, připravíme frangipane, rozpustíme čokoládu a nakrájíme nektarinky.

Předpečené těsto necháme zchladnout, následně potřeme rozpuštěnou čokoládou, navrstvíme frangipane, poklademe nektarinkami (ze zbylého těsta jsem udělala mřížky, ale to není povinné:) a pečeme na 180 stupňů 40min.

Před podáváním necháme dobře vychladnout.

Jaké kombinace ovoce Vás napadají? Co třeba takové maliny....

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 13. července 2012 v 8:47 | Reagovat

Mě lákají třešně. Jenom se hrozím toho vypeckovávání. Včera jsem dostala v bedýnce poslední černočerný třešňový záchvěv.

2 Terezka Terezka | Web | 13. července 2012 v 20:23 | Reagovat

1: toffo,
já letos třešni neměla ani jednu! :(

3 toffo toffo | 5. srpna 2012 v 23:02 | Reagovat

Nebyly to třešně, nýbrž višně, já popleta a popletla jsem i nákup mandlí a byla z toho bublanina: http://toffo.blog.cz/1208/z-kolacove-formy-s-mangoldem-i-visnemi

4 Terezka Terezka | Web | 9. srpna 2012 v 11:27 | Reagovat

3: toffo,
náhodou, bublanina ve formě od Dáši vypadá více než jedle!

5 Bali Bali | Web | 18. srpna 2012 v 15:48 | Reagovat

Hezké, hezké! Teď jsem vytáhla z trouby švestkový koláč s frangipane (je na FB). Jen jsem ho dělala malinko jinak. A příště bude s nektarinkama nebo meruňkama ;-)

6 Terezka Terezka | Web | 19. srpna 2012 v 20:25 | Reagovat

5: Bali,
já ho před chvílí obdivovala na FB, vypadá super. Já se na švestkovej chystám taky, až dozrají našim na chalupě a chci frangipane s vlašskými ořechy...

7 Jitka Jitka | Web | 2. září 2012 v 8:53 | Reagovat

I to vypadá lákavě, taky vyzkouším.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama