...Veni, vidi, cookie...

Croissanty, čokorolky a šneci

19. srpna 2012 v 21:26 | Terezka |  Moučníky
Pojďte nakouknout do vysoké cukrařiny a pojďte se, společně se mnou, naučit plundrové těsto a vyrobte si své vlastní domácí croissanty, čokorolky, šneky, brýle, šátečky či cokoli jiného.
Předesílám, že to není práce na chvilku a od zadělání těsta nebudou na stole croissanty za 30min. Ale...uvidíte, že námaha stojí za to, protože ta chuť je nepopsatelná.
Venku je výheň, zítra to vypadá na 38C, takže doporučuji s pečením počkat, až teplota bude snesitelná, protože (z vlastní zkušenosti) vím, že válet těsto v kuchyni, kde je 28C není nic moc...
Recept jsem si vypůjčila od Katky

Ingredience:
1000g hladké mouky
250ml mléka
250ml vody
55g droždí
125g cukru krupice
20g soli
500g studeného másla
1 vejce na potírání

Postup:
Předesílám, že vlastně zpracováváme dvojnásobnou dávku, pokud chcete, můžete množství podělit dvěma a máte "normální" dávku. Vzhledem k pracnosti je to ale škoda, protože hotové těsto se dá lehce zmrazit a pak to je již jiná, to ty croissanty do půlhodiny konzumujete :)

Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a nalijeme do velké mísy, do které jsme prosáli mouku a cukr, přidali sůl a vlažné mléko. Pořádně promícháme a zpracujeme rukou do vláčného těsta.
Z těsta vytvoříme dvě koule, které nařízneme do kříže (jako třeba mazanec) a necháme hodinu kynout.

Po vykynutí propracujeme a zabalené do potravinářské fólie dáme chladit na hodinu do ledničky.
Zatímco se těsto chladí, připravíme si máslo.
Z pečícího papíru si připravíme "kapsu" 20x20cm, vložíme do ní kostku másla (250g) a válečkem vyválíme do všech rohů, jde to strašně dobře. Pro snazší pochopení, co jsem tím myslela, se podívejte na video a v čase 4:56 to začíná.
Stejný postup opakujeme i s druhým máslem a než jej budeme potřebovat, uložíme do lednice.
Nyní vezmeme jednu kouli těsta a vyválíme na cca 30x30cm čtverec. Na něj položíme vyválené a vychlazené máslo.

Těsto takto přehneme přes máslo.

A vyválíme na obdélník (nastojato:), který přehneme tak, že pravou třetinu těsta dáme na střed a levou třetinu přehneme přes pravou, už přeloženou třetinu.

Takto přehnuté těsto zabalíme do fólie a necháme hodinku chladit. Stejný postup zopakujeme i s druhou koulí těsta, uložíme na ni máslo a stejným způsobem vyválíme obdélník, přehneme a také dáme chladit. Po hodině chlazení těsto vyválíme zase na obdélník, stejně přeložíme a opakujeme ještě 2x. Poslední chlazení protáhněte na 2 hodiny.

A nyní přichází na řadu rolování croissantů. Z těsta vyválíme obdélník, rozřízneme podélně na polovinu a z každé poloviny nařežeme trojúhelníky. Na základně je nařízneme, roztáhneme do šířky a pevně zarolujeme tak, aby špička byla naspodu (a pečením se nerozevíraly).

Takto smotané croissanty potřeme rozšlehaným vajíčkem a na plechu vystlaném pečícím papírem dáme chladit na 8 hodin.
Po vyjmutí z lednice necháme v pokojové teplotě 2 hodiny kynout, znovu potřeme vajíčkem a pečeme na 200C
cca 15min (dle velikosti tvarů) do zlatova.
Z dalšího těsta si připravíme čokorolky. Těsto vyválíme do tvaru obdélníku, poklademe na proužky nařezanou čokoládou a z obou stran zarolujeme (směrem doprostřed).

Nařežeme na cca 5cm kousky, potřeme vajíčkem a necháme rovněž 8 hodin chladit.

Poté dáme v pokojové teplotě vykynout 2 hodiny, opět potřeme vajíčkem a pečeme, stejně jako croissanty, na 200 stupňů do zlatova.

Další tvar, který si z těsta můžeme připravit, jsou šneci. Připravila jsem si svůj oblíbený creme patissiere a vychladlý natřela na vyválený obdélník těsta. Natěsno jsem zarolovala a nakrájela na cca 4 cm kousky. Potření vajíčkem, stejně tak jako chlazení, kynutí a znovu potření je stejné jako u croissantů a čokorolek.
Po upečení jsem glazovala rozehřátou domácí broskvovou marmeládou.

A nyní výsledek našeho snažení....




Já jsem zpracovala veškeré těsto a hned po upečení a vychladnutí zamrazila již hotové pečivo. Není nad to si v neděli k snídani vyndat své vlastní croissanty...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 20. srpna 2012 v 20:02 | Reagovat

Teda Terezko, ty jsi borec! V takových vedrech dělat plundrové těsto a dokonce z dvojité dávky, já tě obdivuju! Na domácí croissanty se též chystám, tak snad budu mít brzy odvahu a trochu času je uskutečnit.
Máš je moc krásné, hlavně ty čokorolky jsou úžasné!

2 Terezka Terezka | Web | 22. srpna 2012 v 8:08 | Reagovat

1: Madla,
děkuji ti za pochvalu a máš pravdu, že v tomto počasí je to komplikovanější, ale na druhou stranu ta radost z povedené práce...Potřebovala jsem si trochu vyčistit hlavu, no :)))

3 Jitka Jitka | Web | 2. září 2012 v 8:50 | Reagovat

Tak tohle stojí za trochu námahy. Hned si recept ukládám. S dovolením si přidám tyto stránky do svých oblíbených. Děkuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama