...Veni, vidi, cookie...

Africký kotlík

17. září 2012 v 21:09 | Terezka |  Maso

Dnes si odskočíme sice dle názvu do Afriky, nicméně podle chuti bych Vás spíš nalákala na Indii. Tak jako tak, určitě stojí za to zainvestovat do koření, pokud Vám doma nějaké chybí a hurá do exotiky. Pokrm mě zaujal už při sledování přípravy Pavlem Vítkem. Ano, recept jsem si "vypůjčila" z VIP Prostřeno, tento díl byl konkrétně vysílán 20. 8. 2012. Kdyby někomu při čtení nebylo něco zcela jasné, což je důsledkem a) chorobného nevyspání b) vykojeným mozkem nebo kombinací obou variant plus tisíce dalších možných, tak nalistujte archiv Primy a přesvědčte se o správnosti postupu u samotného autora.

Ingredience:
kuřecí maso (ze stehen)
olej
nasekaný zázvor cca 4cm
5 stroužků česneku
kari
kurkuma
římský kmín
mletý koriandr
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
4 řapíky celeru
patizon
brokolice
čerstvý listový špenát
zelené fazolky
5 rajčat
300ml bílého vína
kokos
4 lžíce rajčatového protlaku
1 citrón
250ml kuřecího vývaru
sůl

Postup:

Na oleji opečeme na kostičky nakrájený zázvor s prolisovaným česnekem a vyndáme z hrnce.

Připravíme si směs koření (2 lžíce římského kmínu a po 1 lžíci ostatního koření).

Do oleje, který zbyl po opékání česneku se zázvorem, po částech vsypáváme směs koření a cca 1/3 si necháme stranou na okořenění masa.

Na ovoněném oleji začneme opékat postupně zeleninu, postupujeme od suchých kusů k vodnatým, takže já jsem začala s mrkví, petrželí, řapíkatým celerem, patizonem, fazolkami, cibulí a brokolicí.

Na závěr jsem přidala rajčata. Je možné libovolně zeleninu měnit, záleží prostě na tom, co kdo rád a co má doma (v tištěném receptu se udává např. kedlubna nebo kapustičky, ty tam ale autor vůbec nedával, takže je to na každém).

Zatímco se zelenina začíná dusit, na pánvi na trošce oleje opečeme maso obalené zbylým kořením. Jakmile se pěkně zatáhne, přesuneme jej do hrnce.

Promícháme, přidáme rajský protlak a zasypeme kokosem.

Zalijeme citrónovou šťávou, přidáme víno a kuřecí vývar, obsah hrnce by měl být ponořený.

Hrnec necháme na mírném plameni probublávat a po 2-2,5 hodinách necháme ještě nějakou dobu odkryté, pokud je potřeba trochu tekutinu zredukovat.

Jako přílohu jsme zvolili, stejně jako autor, rýži (Basmati).

Po ochutnání Vám však musím říci, že bych příště hlasovala pro kuskus, který by mi k celému pokrmu ladil ještě více.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 22. září 2012 v 17:39 | Reagovat

Karí teď počasí přímo nahrává. Už jsem si dobrovolně dělala zeleninové, na kokos jsem ale zapoměla. MOje chyba.

2 Kejm Kejm | Web | 13. října 2012 v 17:52 | Reagovat

moc se mi líbí slogan tvého blogu :) taky mám mnohem radši samotné vaření, než jezení!
tenhle kotlík vypadá úžasně :)
ta zeleninka... mmm!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama