...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: January - Speculaas

27. ledna 2013 v 10:21 | Terezka |  The Daring Bakers
Tak konečně i já jsem se stala členkou Odvážných pekařů - Daring Bakers. Registrace byla poněkud strastiplná, ale nakonec vše dobře dopadlo a já Vám předkládám svoji první realizaci.

Lednovou výzvu hostila Francijn z Nizozemí a představila nám "tradiční" sušenky, které jsou známy již i u nás - Speculaas. Aby to nebylo jen tak, uvnitř kořeněného těsta se skrývá lahodná mandlová náplň, čímž povyšuje tento dezert do nebes.

Nejprve si připravíme směs koření, kterou si každý může namíchat podle své chuti/vůně. Jsou předepsána koření, která ve směsi být musí a další, která jsou dobrovolná. Pojďte si zahrát na babky kořenářky a začněte odvažovat jednotlivé složky...

Povinné:
mletý hřebíček
skořice
muškátový květ
mletý zázvor

Dobrovolné:
bílý pepř
kardamom
anýz
muškátový oříšek

Já jsem si navážila svoji směs následovně:
2 lžičky hřebíčku
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky anýzu
1 lžička muškátového květu
1 lžička koriandru

Toto jsem zvážila (10g) a jelikož skořice má být 40-60% hmotnosti směsi, tak jsem pomocí jednoduchých počtů (10/60x40) dosypala 6,6g skořice.

Další věc, kterou si připravíme, je mandlová pasta.
V mixéru, nebo chcete-li, ve food procesoru rozmixujeme 125g mletých mandlí se stejným množstvím krystalového cukru. Jakmile je směs krásně jemná, přidáme lžičku nastrouhané citrónové kůry a celé vejce.
Promixujeme a přendáme do mističky a uchováme v lednici. Je lepší si pastu připravit den dopředu, chutě se tak krásně propojí.

Na těsto si připravíme:
250g hladké mouky
1 lžičky prášku do pečiva
150g třtinového cukru
špetka soli
2 lžíce připraveného koření
175g másla pokrájeného na kostičky

Veškeré ingredience zpracujeme a zabalené do potravinové fólie necháme alespoň 2 hod odpočinout v lednici.

Teď, když máme vše nachystané, můžeme začít skutečně tvořit.
Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme mezi pečícími papíry do obdélníku tak, aby nám pokryl dno připraveného pekáče. Horní papír sejmeme a spodní necháme.
Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a rovnoměrně potřeme mandlovou pastou. Navrchu pastu také potřeme vajíčkem.

Zbylou polovinu těsta rovněž vyválíme a opatrně přeneseme na mandlovou pastu. Povrch potřeme vajíčkem a libovolně nazdobíme loupanými mandlemi.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40min.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Francijn Francijn | E-mail | Web | 28. ledna 2013 v 23:44 | Reagovat

Your speculaas is exactly what it should look like, well done!

2 Terezka Terezka | Web | 29. ledna 2013 v 9:00 | Reagovat

1: Francijn,
thank you for very nice reaction.

3 Lucie Lucie | Web | 31. ledna 2013 v 11:14 | Reagovat

Bezva :-) Vitej mezi odvaznymi pekari - uz je nas z CR docela hodne :)

4 Terezka Terezka | Web | 4. února 2013 v 13:32 | Reagovat

3: Lucie,
díky, byla to tedy anabáze, ale vydržela jsem a jedu v tom s vámi. Měj se hezky!

5 Jiřík Jiřík | Web | 11. února 2013 v 9:45 | Reagovat

Ježíš! Ty fotky jsou úžasný! :)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama