...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: April - Savarin

27. dubna 2013 v 20:49 | Terezka |  The Daring Bakers
Dubnovou výzvu pro nás připravila blogerka Natalia a naším úkolem bylo upéct Savarin.
Já jsem se konečně dočkala výzvy, kdy bude třeba přesně dodržet základní recept, předchozí tři letošní výzvy nám dovolily dost popustit uzdu naší fantazii, ale tentokrát jsme se museli držet receptu na samotný Savarin, sirup a doplňující omáčku jsme si mohli zvolit podle své chuti.
A o co se to vlastně jedná?
Dezert z kynutého těsta, který se peče v "bábovkové" formě a po upečení se zalévá sirupem. Tradičně by se měl servírovat se šlehačkou nebo cukrářským krémem a jahodami.
Upřímně, moc se mi do toho nechtělo, nelákala mě představovaná chuť a narovinu, je s tím práce, ne, že ne. A navíc jsem si vážně nebyla jistá, jestli by se mi to vešlo do mé formy na bábovku (nevešlo:-)
Ale zase na druhou stranu, když už jsem se dala k TDB, tak to přece jen tak nebudu vzdávat, no ne?
Rozhodla jsem se tedy, že Savarin upeču, ale z poloviční dávky, abych mohla použít svoji formu a nespotřebovala všechna nakoupená vajíčka na narozeninové dorty pro děti, které mě čekají co nevidět...
Vyhrňme se tedy rukávy a kdo to chce zkusit se mnou, nachystá si:

Ingredience:
350g hladké mouky
2 lžíce teplé vody
6 velkých vajec, rozdělených na žloutky a bílky
4g instantního droždí nebo 15g čerstvého (dala jsem čerstvé)
20g cukru
75g másla pokojové teploty
pomerančová nebo citrónová kůra (dobrovolné)
lžička soli

Postup:
Ze všeho nejdříve si připravíme kvásek.
Droždí rozdrobíme do misky, zalijeme vodou a přidáme 3 lžíce mouky. Promícháme, přikryjeme potr. fólií a necháme vykynout. Natali píše, že hodinu, ale zřejmě používala instantní droždí, takže uvidíte, jak rychle vám kvásek vzejde.

Zatímco kyne kvásek, v míse si vyšleháme sníh z bílků a jakmile je tuhý, přisypeme do něj 270g mouky tak, aby nám vzniklo těsto, které se lepí na stěny mísy. Přikryjeme potr. fólií a necháme 30min odpočívat.
Po odpočinutí přidáme do mísy kvásek a lžíci mouky.
Mixérem s nástavci na mísení těsta mícháme na nejnižší rychlost a současně přidáme kůru, pokud jsme se rozhodli ji použít.

Jakmile se těsto začne odlepovat od stěn mísy, přidáme jeden žloutek, zapracujeme a poté přisypeme lžíci hladké mouky.

Přidáme druhý žloutek, zapracujeme, přidáme cukr, zase zapracujeme a přisypeme opět lžíci mouky.
Nyní třetí žloutek, sůl, opět lžíci mouky a zapracovat. Takto pokračujeme do chvíle, kdy spotřebujeme všechny žloutky.

Jako poslední přidáme do mísy změklé máslo, zapracujeme a dosypeme poslední lžíci mouky.
Mícháme tak dlouho, dokud není při natažení těsta vidět skrz něj.
Seškrábneme těsto ze stěn mísy, přikryjeme fólií a necháme 2 - 3 hodiny kynout, pozor na velikost mísy, těsto svůj objem ztrojnásobí.
Po vykynutí těsto přendáme na máslem potřenou pracovní desku, potřeme si máslem i ruce a několikrát přeložíme pravou stranu přes levou a tak pořád dokola, přikryjeme fólií a necháme 15min odpočinout.

Těsto ještě zformujeme do bochánku pomocí techniky, která se používá i u Panettone, jmenuje se pirlatura, nejlepší bude, když se podíváte na krátké video zde.
Uprostřed bochánku uděláme palcem díru a přesuneme do máslem vymazané formy.

Takto necháme další hodinu kynout.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme 40min.
Zatímco se těsto peče, připravíme si sirup. Natali připravovala broskvový, já jsem se rozhodla pro
Vanilkový sirup s pomerančem.

225g domácího vanilkového cukru
350ml vody
350ml čaje Roiboos Vanilla
350ml čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče

Připravené ingredience v kastrůlku přivedeme k varu a vaříme 5min.

Po uplynutí doby pečení necháme ve formě Savarin zchladnout a po vyjmutí poléváme sirupem.
Je potřeba, aby se skutečně v sirupu koupal a nasál veškerou tekutinu. Samotné těsto totiž nemá skoro žádnou chuť, takže sirupem se celá chuť moučníku teprve dodá, nebojte se tedy množství cukru.

Necháme zcela vykapat sirup na mřížce, pod kterou jsme dali mísu a poté zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici do druhého dne. Natali píše, že chuť prostoupí nejlépe druhý den.

Zbývá už jen připravit nějakou omáčku, se kterou budeme Savarin servírovat.
Já jsem připravila krém patissiere vyšlehaný se šlehačkou.


Závěrem musím napsat, že jsem byla více než zklamaná a rozhodně nikdy nebudu tento dezert opakovat. Něco tak nedobrého jsem hodně dlouho nejedla a po nafocení celý zlatý Savarin letěl do koše :(
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 28. dubna 2013 v 8:24 | Reagovat

Ahoj, Savarin je v podstatě Baba au rhum. Mělo by se to zalít sirupem, ve kterém je alkohol. Na Velikonoce jsem dělala čokoládový s pomerančem a návštěva byla nadšená. Určitě budu opakovat ;-)

2 Terezka Terezka | E-mail | Web | 28. dubna 2013 v 13:39 | Reagovat

1: Bali,
s alkoholem to je jiná, ale ve výzvě o něm nebyla řeč:( zase až tolik jsem se unést nenechala :)

3 Meg Meg | Web | 28. dubna 2013 v 21:40 | Reagovat

Já jsem teda savarin ochutila limetkovo-Amarettovym sirupem a docela mi to doma snědli :) Ale že by panovalo velké nadšení, to ne :)

4 Terezka Terezka | E-mail | Web | 29. dubna 2013 v 8:31 | Reagovat

3: Meg,
kdyby bylo nějaké příště, tak bych také přidala alkohol. Ale vím jistě, že, i vzhledem k časové náročnosti, zkoušet znovu nebudu :)

5 natalia natalia | E-mail | 1. května 2013 v 9:06 | Reagovat

ciao Terezka ! Very beautiful !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama