...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: May - Swedish Prinsesstårta

27. května 2013 v 14:31 | Terezka |  The Daring Bakers
Po katastrofální dubnové výzvě Odvážných pekařů jsem s netrpělivostí očekávala téma na měsíc květen. K mé velké radosti si na nás Korena z blogu Korena in the Kitchen připravila přípravu tradičního švédského dortu Princezna. Já jsem se konkrétně na tento dort už nějakou dobu chystala a skutečně mi téma udělalo velikou radost a hned jsem věděla, že si dort upeču ke svým narozeninám, které letos vycházely na stejný den se Dnem Matek.
Jelikož jsme se mohli dortem i jen inspirovat, tak jsem se nedržela Korenina receptu na piškot a creme patissiere a jak tak koukám na stránky ostatních kolegyň Odvážných pekařek, udělala jsem jen dobře, tu se něco zdrclo, tu propadlo, takže nehám na každém z Vás, aby si použil svůj oblíbený a vyzkoušený recept a směle se do dortu pustil, protože takovou dobrotu si nesmíte nechat ujít.

Na dort si tedy nachystáme upečený, vychladlý a na tři pláty prokrojený korpus, creme patissiere, malinový džem, šlehačku, marcipán a potravinářské barvivo.

Spodní část korpusu si položíme na pracovní desku, potřeme džemem a polovinou creme patissiere.

Přiklopíme horním plátem korpusu a natřeme zbylým creme patissiere.

Prostřední část korpusu si dáme na chvilku stranou.

Následně navršíme 2/3 ušlehané šlehačky tak, aby se nám vytvořil hezký kopeček.
Nyní jej překryjeme odloženým prostředním plátem korpusu a tím, jak je pěkně pružný, nám dodá na dortu požadovaný vypouklý tvar.
Celý dort kolem dokola pomažeme zbylou 1/3 vyšlehané šlehačky a dáme na chvilku do lednice ztuhnout.
V mezidobí se kousek marcipánu obarvíme na růžovo, zbylý marcipán na světle zeleno a zabalený v potravinové fólii necháme chvilku před vyválením odpočinout.
Pomocí provázku si změříme průměr dortu, vyválíme si na moučkovým cukrem posypané desce požadovanou velikost marcipánu a dort potáhneme. Z růžového marcipánu vymodelujeme (nebo se o to alespoň pokusíme) růži, já jsem si ještě dort posypala okvětními plátky a necháme přes noc vychladit.
Pak už se jen kocháme a pochutnáváme si na, jako vánek lehkém, dortu.
A popřejeme si vše nejlepší k narozeninám a ke Dni matek!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka V. Hanka V. | Web | 27. května 2013 v 17:28 | Reagovat

Nádhera! Škoda že počítač neumí poslat vzorek:_)))

2 Madla Madla | E-mail | Web | 28. května 2013 v 19:53 | Reagovat

No teda, ten vypadá perfektně! A ten detail řezu, to je foto jkak z profi cukrárny!
ÚPLN2 JSEM na něj dostala chuť, tak někdy ho asi vytvořím. Jen doufám, že se mi to podaří i v bezlepkové verzi... :-(

3 Meg Meg | Web | 29. května 2013 v 7:48 | Reagovat

Nestačím zírat, tvůj dort vypadá fantasticky! A ta fotka na řezu, fakt nádhera, jen se do něj pustit... :)

4 Filius Filius | E-mail | Web | 30. května 2013 v 1:53 | Reagovat

Ahoj, díky za super recept! Jaká je prosím celková hrubá časová investice?

5 Terezka Terezka | E-mail | Web | 30. května 2013 v 14:38 | Reagovat

1: Hana V.,
toho se snad nedočkáme, to by pak nebyla žádná zábava s vařením a pečením :-)

6 Terezka Terezka | E-mail | Web | 30. května 2013 v 14:39 | Reagovat

2: Madla,
moc děkuji, všimla jsem si na tvém blogu, jak bojuješ, tak moc držím palce a bzlp verze jistě nebude problém, však ty něco vymyslíš!

7 Terezka Terezka | E-mail | Web | 30. května 2013 v 14:40 | Reagovat

3: Meg,
děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se líbí, u nás doma sklidil rovněž úspěch..Chystám se na další verzi, tak bude následovat další příspěvek...

8 Terezka Terezka | E-mail | Web | 30. května 2013 v 14:42 | Reagovat

4: Filius,
to se těžko odhaduje, příprava těsta na korpus cca 10min, pečení 1h, příprava creme patissiere 15min plus chlazení, vyšlehání smetany...2min?, namazání dortu 10min /a to přeháním/ vyválení marcipánu 10min plus modelování růžičky a lístků...
záleží, jaká je také teplota v kuchyni, někdy je třeba dort chladit mezi jednotlivými kroky.
Ale stojí to za to, ne, že ne!

9 toffo toffo | E-mail | Web | 2. června 2013 v 20:48 | Reagovat

Samé dobré věci, v princeznině dortu a díky za to krásné říznutí.

10 Silvie Silvie | 28. září 2013 v 12:23 | Reagovat

Vypada uzasne!! Take se na nej chytam dceri k narozeninam. Take jsem se divala na ostatni blogy odvaznych pekarek-cukrarek a Tvuj piskot vypada uzasne. Mohla bych poprosit o recept? Diky moc... Preji hodne dalsich krasnych kulinarskych zazitku. Silvie

11 Terezka Terezka | E-mail | Web | 29. září 2013 v 12:59 | Reagovat

10: Silvie,
mockrát děkuji za pochvalu. Recept pošlu, napište mi, prosím, svoji e-mailovou adresu, kontakt na mě je zde, v profilu.
T.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama