...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: June - Life of Pie

27. června 2013 v 13:33 | Terezka |  The Daring Bakers
To to letí, člověk se ani nenaděje, měsíc se přehoupne jako nic a máme tu novou výzvu, kterou pro nás tentokrát připravila Rachel z blogu pizzarossa. Naším úkolem bylo tentokrát upéct koláč, a to alespoň jeden ze čtyř zadaných. Prvním byl Crack pie, což je křupavý koláč z těsta z ovesných vloček a mega sladkou smetanovou náplní. Druhým koláčem na výběr byl francouzský, čokoládovo-karamelový koláč, třetím italská Crostata di Marmellata a posledním, tradiční "babičkovský" Apple pie s těstem "hore/dole".

Já jsem si vybrala tak trochu kombinaci třetího a čtvrtého koláče, akorát jsem se trefila do Dne otců, což jsme nikdy neslavili, ale proč si to pečení nějak nezdůvodnit, že...:-)

Mřížkový koláč s Lemon curd a jablky

Ještě, než se pustíme do těsta, připravíme si náplně:
Jako první - Lemon curd, na který je k nalezení nepřeberné množství receptů a vím, že jej lze i bezpracně koupit v Marks & Spencer. Mám vyzkoušený recept od Markéty z blogu Kitchenette, takže jsem šla na jistotu sem a doporučuji jej i Vám. Krém dáme do lednice vychladit.

Zatímco se krém chladí, připravíme si Pasta Frolla neboli základní italské křehké těsto. Můžete vyzkoušet to od Rachel, stejně tak jako já nebo použijte své vlastní, se kterým máte dobré zkušenosti.

Připravíme si:
150g změklého másla
75g cukru
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1 citrónu
225g hladké mouky
špetka soli


Cukr s máslem vyšleháme 2-5min. Doba šlehání souvisí s tím, jak bude ve finále těsto jemné, křehké a drobivé, s čímž však souvisí i to, že se s ním nebude úplně dobře pracovat, bude se malinko trhat při válení. Já jsem šlehala cca 3min a bylo to úplně v pohodě.
Do vyšlehané hmoty přidáme vajíčko, zapracujeme, přidáme vanilku, zapracujeme a nakonec vmícháme citrónovou kůru.
Nakonec přidáme mouku se solí, necháme ve šlehači vzniknout měkké těsto, nepřeženeme to s mícháním a zabalené v potr. fólii necháme 30min až 1h odpočinout v lednici.
Mezitím, co těsto odpočívá, připravíme zbývající, tedy jablečnou, náplň.
Jedná se o všem známá jablka nahrubo nastrouhaná a povařená v trošce vody s vanilkovým cukrem, špetkou mletého badyánu a skořice, zahuštěné vanilkovým pudingovým práškem rozmíchaným ve vodě.

Než začneme s těstem pracovat, necháme ho při pokojové teplotě trochu povolit, ve vedrech, která panovala, když jsem koláč pekla, to ani nebylo nutné.
Vymažeme si máslem koláčovou formu a dvě třetiny těsta vyválíme mezi pečícími papíry, opatrně přeneseme do formy a rukama vytvarujeme pěkně i okraje, aby nám náplň nevytékala. Propícháme vidličkou a dáme na 30min do lednice nebo mrazáku, abychom zabránili přílišnému poklesu těsta po stranách formy v průběhu pečení.

Připravíme si z odložené 1/3 těsta mřížky a předehřejeme troubu na 200°C.
Vychlazené těsto potřeme nejprve Lemon curd.

Následně jablečnou náplní.

Nainstalujeme mřížky a případné další dekorace (vzhledem ke Dni otců a počtu dětí jsou ta tři srdíčka víceméně jasná:-) a vložíme do trouby na cca 20min. Já jsem ještě pomazala rozšlehaným vajíčkem mřížky, aby se pěkně leskly.

Krájíme až vychladlý a užíváme si parádní kombinace kyselých citrónů a sladkých jablek.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 What's for dessert? What's for dessert? | E-mail | Web | 30. června 2013 v 22:52 | Reagovat

Beautiful lattice, great job on the challenge!

2 Meg Meg | Web | 1. července 2013 v 12:22 | Reagovat

Krásný, taky jsem váhala, jestli se nepustím do mřížkového, čokoládový nakonec vyhrál :)

3 Madla Madla | Web | 11. července 2013 v 20:04 | Reagovat

No tak ten je perfektní! Skvěle vyladěná kombinace chutí a vzhledově je taky na jedničku!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama