...Veni, vidi, cookie...

Williamtårta

14. června 2013 v 19:21 | Terezka |  Moučníky


Pokud jste si již stihli upéct dort Princezna a ještě nemáte dost švédských sladkostí a chcete si zkrátit čekání na uveřejnění červnové výzvy Odvážných pekařů, pojďte na bratra Princezny, na (méně známý) Williamtårta.

Postup je téměř identický jako postup na Princeznu, navíc se ještě dort po potažení marcipánem polévá čokoládou a zdobí praženými mandlemi.

Připravíme si tedy:
světlý korpus, 2x proříznutý
šlehačku vyšlehanou s 1 lžící domácího vanilkového cukru
creme patissiere
2 hrušky, oloupané a pošírované v cukrovém sirupu s vanilkovým luskem
ganache
marcipán obarvený na světle oranžovo
pražené mandle
marcipán obarvený na fialovo a zeleno

Postup:
Na pracovní desku si položíme vrchní plát z korpusu, řeznou stranou dolů, pomažeme creme patissiere a přiklopíme
spodním plátem korpusu, řeznou stranou směrem na creme patissiere. Zbyde nám tedy prostřední plát, který si zatím dáme stranou.


Naneseme vrstvu ušlehané šlehačky a poklademe polovinou vychladlých hrušek, které nakrájíme na malé kostičky.

Hrušky potřeme slabou vrstvou šlehačky a navrstvíme jejich druhou polovinu.

Na hruškách vytvoříme kopeček ze šlehačky a všechny hrušky tak pěkně skryjeme.

Na šlehačkový kopeček položíme odložený, prostřední, plát z korpusu, celý dort pomažeme šlehačkou a odložíme vychladit do lednice.


Zatímco se dort chladí, připravíme si na pracovní desku oranžový marcipán a rozválíme za dostatečného podsypávání moučkovým cukrem, provázkem si změříme průměr dortu a ujistíme se, že máme marcipánu dostatek na potažení a nikde nám nebude zbytečně přebývat či, nedejbože, chybět. Dort vyndáme z lednice a potáhneme.

Už se blížíme do finále, zbývá jen připravit ganache a než trochu vychladne na konzistenci, která z dortu celá nesteče, ale bude tak akorát "medově se táhnoucí", vymodelujeme si fialovou růži a tři zelené listy, které podložíme, aby byly lehce zvlněné a necháme oschnout.

Nyní dort polijeme ganache, opatrně podebereme, položíme si na ruku a rychle obalíme v opražených mandlích. Dokud je poleva ještě tekutá, upevníme navrch růži s lístky a dáme do lednice.
(omlouvám se, lepší foto nemám)


Dorty jsem pekla 2 během 2 dní, jeden pro svého tátu k narozeninám a ten druhý pro tátu mé kamarádky, rovněž k narozeninám. A tento dort byl mým prvním honorovaným :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | E-mail | Web | 15. června 2013 v 20:06 | Reagovat

Teda Terezko, to je fakt vysoká cukrařina! Čučím jak puk na tu nádheru!
Já se na Williama taky chystám (až budou dobré tuzemské hrušky), ale už teď vím, že takhle vymazlený ho mít nebudu, na originál se budu chodit kochat k tobě.

2 Meg Meg | Web | 16. června 2013 v 20:18 | Reagovat

Koukám, že tě to chytlo! :) Je fakt nádhernej :)

3 Terezka Terezka | E-mail | Web | 16. června 2013 v 21:15 | Reagovat

1: Madla,
neblázni, prosím tě, na originál to nemá, ale práce s ním byla, ne, že ne, co ti budu povídat :-)
Já jsem zvědavá na tvého Karla-Gustafa, tak sem s ním:-)

4 Terezka Terezka | E-mail | Web | 16. června 2013 v 21:17 | Reagovat

2: Meg,
děkuju mockrát. Je to tak, jak píšeš, hlavně mě to baví a už netrpělivě vyhlížím jahody, maliny, rybíz, borůvky...to budou žně :-)

5 Filius Filius | E-mail | Web | 20. června 2013 v 4:45 | Reagovat

Ha, a to jsem zrovna chtěl začít shazovat „na léto“ :D. Díky za super recept.

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. června 2013 v 17:22 | Reagovat

Terezko, to se pozná láska ke sladkému řemeslu :-) Já se tomu maličko vyhýbám, ale když to takhle dobře vypadá, nechám se vždycky na sladké sousto zlákat. Jsi pro mě cukrářská princezna. Vážně ti to jde náramně od ruky a nechápu, kde na to bereš (při všech svých povinnostech) čas. Opravdu klobouk dolů!

7 Terezka Terezka | E-mail | Web | 24. června 2013 v 7:00 | Reagovat

5: Filius,
na léto se neshazuje, to se jen pořídí plavky vcelku a s nohavičkami :-)

8 Terezka Terezka | E-mail | Web | 24. června 2013 v 7:44 | Reagovat

6: DolceVita,
Šári, moc tě zdravím a děkuji za pochvalu. Já bych se také měla vyhýbat, ale nejde to, však to znáš :-) A děkuji za tip na nové bloggerské jméno, chystám redesign stránek a možná něco navíc, takže sbírám tipy :-)
Času není nikdy nazbyt, takže využívám volných chvilek, jak se dá a nejvíc kraluji po večerech, ono to ani jinak v těch vedrech nejde...Ráda bych se za vámi v létě zastavila, pokud budete mít čas, strašně dlouho jsme se neviděli!

9 Aronia Aronia | Web | 7. září 2016 v 18:52 | Reagovat

tesco půjčka kalkulačka :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama