...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers January: Baumkuchen

27. ledna 2014 v 5:54 | Terezka |  The Daring Bakers
Letošní první výzvu Odvážných pekařů připravila, stejně tak, jako loni, Francijn z blogu Koken in de Brouwerij. Loni jsme měli za úkol upéct Gevulde Speculaas, letos si pro nás připravila Tree cake neboli Baumkuchen. Již jsem na něj několikrát narazila a odkládala upečení na "někdy potom" a "až bude příležitost" či "když někdo nebude chtít klasický dort".

Říkám Vám, není to nic složitého, takže pojďte vyzkoušet něco nového i Vy.

Ingredience:
6 vajec pokojové teploty
špetka soli
120g krupicového cukru
150g marcipánu
200g změklého másla
100g moučkového cukru
10g nebo jedno balení vanilkového cukru, já používám domácí
100g hladké mouky

Postup:

Nejprve si vyšleháme bílky se špetkou soli, a to proto, abychom nemuseli mýt šlehač. Jakmile jsou tuhé, přisypeme krupicový cukr, ušleháme hodně dotuha a přendáme do misky.
Do nádoby u šlehače dáme na kostičky nakrájený marcipán a rozmělníme. Já nechala schválně kousky, ale můžete co nejvíc to půjde.
Přidáme máslo, moučkový a vanilkový cukr a šleháme do pěny. Nakonec zašleháme žloutky.

Nakonec zapracujeme mouku.

Vezmeme si vařečku nebo stěrku a opatrně, převracením těsta, zapracujeme po částech sníh. Snažíme se zachovat v těstě co nejvíce vzduchu.

Připravený pekáček(cca 20x25cm) nebo kulatou dortovou formu (25cm) vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Trochu těsta, cca 2-3 polévkové lžíce rozetřeme na pečící papír a vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C na 4 min.

Pekáček vyjmeme po uplynutí času z trouby, naneseme další vrstu těsta a opět vložíme na 4 min. do trouby.

Těsto při pečení krásně voní, tak nějak palačinko-vaflově.

Takto pokračujeme s vrstvením do doby, kdy spotřebujeme veškeré množství těsta. Vyjde Vám 10 - 12 vrstev.

Necháme chvilku v pekáčku zchladnout a poté vyklopíme na mřížku, kde necháme vychladnout úplně. V původním receptu se koláč potírá ještě glazurou z meruňkového džemu a polévá čokoládovou polevou. Přišlo mi to už dost sladké samo o sobě, takže jsem jen povrch potřela rozpuštěnou hořkou čokoládou a je to tak akorát, ale záleží na Vaší chuti.

Mockrát děkuji Francijn za tuto výzvu, jsem ráda, že jsem se ke koláči konečně dostala a je mi jasné, že to nebylo naposledy.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Aisha Aisha | E-mail | Web | 27. ledna 2014 v 10:02 | Reagovat

It looks delicious :)

2 Terezka Terezka | E-mail | 27. ledna 2014 v 11:35 | Reagovat

1: Aisha,
gracias. Me gusto su pastel tambien:-)

3 Madla Madla | E-mail | Web | 29. ledna 2014 v 12:19 | Reagovat

Vypadá to perfektně a teď koukám, že té mouky je tam fakt málo, takže by se to dalo sfouknout i bezlepkově. Takže až zase nebudu vědět, co roupama, tak tenhle zajímavý koláč určitě vyzkouším!

4 Meg Meg | Web | 29. ledna 2014 v 16:45 | Reagovat

Super, že? Taky jsem ho rozhodně nedělala naposledy, už se na něj znovu těším :)

5 Terezka Terezka | E-mail | 30. ledna 2014 v 19:18 | Reagovat

3: Madla,
určitě vyzkoušej a myslím, že bys mohla mouku nahradit mletými mandlemi a vynechat marcipán, jako Meg a je to úplně bezlebkové :) Já také lepek omezuji, pečivo nejím vůbec, doma dělané koláče tedy ano a je mi mnohem líp...

6 Terezka Terezka | E-mail | 30. ledna 2014 v 19:19 | Reagovat

4: Meg,
já na něj jdu v sobotu a zkusím promazat pár vrstev pikantním džemem, rosol z červeného rybízu vidím jako favorita:)

7 Kakao Kakao | Web | 7. února 2014 v 16:18 | Reagovat

To vypadá náramně, na řezu to vypadá skoro dokonale. ;) A jinak je to opravdu téměř bezlepkové.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama