...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: February - Beautiful Bread

27. února 2014 v 13:15 | Terezka |  The Daring Bakers
Tento měsíc jsem toho měla na pečení opravdu moc, takže jsem výzvu pekla hned druhý den, po jejím zveřejnění. A dobře jsem udělala. Za prvé proto, že "za málo peněz, hodně muziky" a za druhé, kdybych to neupekla hned, už bych se k tomu tento měsíc určitě nedostala a Vy byste nemohli vyzkoušet parádní dezert, kde je "wow efekt" stoprocentně zaručen.

Výzvu si pro nás připravila Sawsan z blogu Chef in Disguise.
Naším úkolem bylo upéct tvarovaný chléb, až už skořicový nebo s Nutellou. Já jsem si vybrala skořicový, na který budeme potřebovat:

Těsto:
60ml teplé vody
180ml teplého mléka
1 velké vejce
60g změklého másla
50g cukru
3g soli
450g hladké mouky
8g sušeného droždí
kardamom - nedala jsem

Na potření:
60ml mléka
15g cukru

Na náplň:
60g rozpuštěného másla
25g skořice smíchaných se 100g cukru



Postup:

V menší misce smícháme vodu s mlékem, rozšlehaným vejcem, máslem a droždím.


Ve velké míse promícháme prosátou mouku se solí a do vzniklé sypké směsi přiliejeme tekutou směs z menší misky.

Těsto důkladně propracujeme a necháme přikryté utěrkou vykynout do doby, než svůj objem nezdvojnásobí.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a vyválíme z nich placky, všechny stejně velké. První placku pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí.

Přikryjeme druhou plackou.

Potřeme opět máslem, posypeme skořicí s cukrem a pokračujeme dál, až poslední placku potřeme jen máslem.

Ostrým nožem rozřízneme na osm dílů a každý vzniklý trojúhelník prořízenem, ale nedokrojíme do krajů..

Vezmeme si vždy jeden trojúhelník, špičku zvedneme, strčíme do proříznutého místa a zespodu protáhneme. Naskládáme vedle sebe na plech nebo dno dortové formy, ve které budeme péct.


Všechny díly tey máme takto nakládané dokola vedle sebe.

Nyní chytneme konce každého trojúhelníku a spojíme prsty k sobě.

Celý "chlebíček" potřeme mlékem smíchaným s cukrem a necháme 15min kynout. Rozehřejeme troubu na 240° a vložíme ho dovnitř na 5min. Poté teplotu snížíme na 200°a pečeme dalších 15 - 20min. Podává se ještě přelité zahuštěným slazeným mlékem (Salko), které jsem ale vynechala.



Děkuji moc Sawsan za parádní výzvu. Chci určitě vyzkoušet i nutellovou a slanou verzi a motat podle různé další tvary. Jen toho času se mi nějak nedostává....

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Michaela Michaela | 28. února 2014 v 23:18 | Reagovat

Určitě to zkusím. Zrovna hubnu s přípravek Obethin, takže to nesním celé najednou ale po částech což mi neublíží :D

2 Jana Jana | 28. srpna 2014 v 20:35 | Reagovat

Ahoj! Kolik cukru bys ubrala, pokud by jsi   radsi chtela variantu slanou? A nahradila bys cukr moukou? Diky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama